null Beeld

Béatrice Delvaux steekt de taalgrens over: 'Ik hoop dat mijn Nederlands goed genoeg is'

Voor het vijfde seizoen van ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ pakt Canvas niet enkel uit met een fonkelnieuw decor: voor de eerste keer mag ook een gast van gene zijde van de taalgrens aanschuiven. Komende zaterdag legt politiek hoofdredacteur Béatrice Delvaux van Le Soir een keur aan fijne kijkwaren voor aan presentator Thomas Vanderveken. U mag zoals gewoonlijk meekijken.

Béatrice Delvaux «Ik was erg vereerd toen ze mij vroegen, maar ook verrast. Toen ik de gastenlijst overliep, zag ik veel mensen staan die ik heel erg bewonder. Ik was helemáál verrast toen ik begreep dat ik de eerste Franstalige gaste zou zijn. De redactie heeft me gerustgesteld: het is niet zo dat ze per se een Franstalige wilden en mijn naam als eerste uit de bus was gekomen. Ze vonden me interessant omdat ik altijd heb geprobeerd een brug te slaan tussen Franstalig en Nederlandstalig België – op politiek én cultureel vlak.

»Ik wou ook vooraf met de redactie praten om zeker te zijn dat ze tevreden waren over mijn Nederlands. Zolang het over politiek gaat, kom ik aardig uit mijn woorden, maar zou ik ook overeind blijven in een programma waar het vaak over emoties gaat en verre herinneringen? Af en toe zal ik naar de juiste woorden moeten zoeken, maar we trekken ons wel uit de slag.»

HUMO Kende u het programma?

Delvaux «O ja. Ik heb indertijd de afleveringen met Ivo van Hove en Bruno De Wever bekeken. De Nederlandse tegenhanger ‘Zomergasten’ ken ik natuurlijk ook. Enkele jaren geleden heb ik uit de aflevering met Guy Verhofstadt veel geleerd over de man en de wortels van zijn engagement. Ik heb toen ook ‘Novecento’ van Bernardo Bertolucci – Verhofstadts keuzefilm – herontdekt.»

HUMO Zoals Vlamingen weleens een programma van de Nederlandse omroep meepikken, kijkt het Franstalige tv-publiek in België vaak richting Frankrijk. Zullen we dat merken aan uw selectie?

Delvaux «Nee, dat denk ik niet. Zoals ik al zei: ik ben net te gast omdat ik altijd geïnteresseerd ben geweest in Vlaanderen en de banden tussen onze gemeenschappen. Ik heb dus breed gekozen, ook al omdat ik geïnspireerd word door heel uiteenlopende dingen. Soms zal het over Vlaanderen gaan, sommige fragmenten zijn heel internationaal en andere heel Waals. Als het gaat over mijn persoonlijke parcours, bijvoorbeeld. Ik werk voor een Brusselse krant en heb in Vlaanderen gewoond, maar ik ben geboren in een klein dorpje in de buurt van Namen, in een familie met heel wat landbouwers. Dat aspect zal zeker aan bod komen. Maar ik heb ook een fragment gekozen over de Olympische Spelen in Rio, waar Nafi Thiam een gouden medaille haalde: dat is één van de meest emotionele momenten uit mijn recente leven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234