null Beeld

Beauty & de Nerd

Een quizvraagje: 'Hoe noem je een stierenvechter in het Spaans?' 'Siësta,' antwoordde een doctoranda in de make-up, die voor deelname aan 'Beauty & De Nerd' was uitverkoren. 'Een gok?' vroeg Matthias Coppens, de presentator.

Redactie

Er mocht voorzeker gelachen worden, maar na drie afleveringen van 'Beauty & De Nerd' was ik om zo te zeggen uitgelachen. Ik blijk genoeg te kunnen krijgen van de deelnemertjes die veel minder van elkaar verschillen dan dit programma ons onder het mom van 'sociaal experiment' voorhoudt, want zij zijn uitersten van hetzelfde spectrum: dat van de alledaagse idiotie. Les extrêmes se touchent, n'est-ce pas?

'200'

Dit keer moesten de nerds de beauty's enig Frans bijbrengen. Het Frans van de nerds was niet van dien aard dat ze er betrouwbaar les in konden geven, en het Frans van de beauty's sloeg tot mijn opluchting algauw in wanhopige gebarentaal om. In een Waals dorp moesten die meestal kortgerokte mokkels bij de inwoners in het Frans om een aantal voorwerpen bedelen. Eén van hen belde bij een oudere man aan, van wie ze een tandenstoker wilde loskrijgen: het woord cure-dent had geen vaste verblijfplaats in haar geheugen, zodat ze het met overgave moest uitbeelden. De oudere man moet even hebben gedacht dat ze hem een pijpbeurt in het vooruitzicht stelde, of keuriger: een fellatio. Dat zou, bij gunstige wind, weleens Spaans voor stierenvechter kunnen zijn. 't Is een gok, hoor. Ik gebruik het woord significant ongaarne, maar was hun bedroevende kennis van de Franse taal significant? Zegde ze iets bijzonders over de onwetendheid van die op ignorantie geselecteerde meiden? Ik geloof er niets van, want de kennis van het Frans gaat over het algemeen achteruit, al jaren. En in Nederland, waar de helft van de beauty's en de nerds vandaan komt, is de Franse taal zelden een succes, ook niet bij de literati. Literati: het zou het meervoud van stierenvechter in het Spaans kunnen zijn, met een beetje geluk. Laatst zag ik op de Nederlandse televisie een documentaire over Hans van Mierlo, medeoprichter van D66 en elder statesman. Ik hoorde hem buiten beeld met een grogstem een oud Frans liedje zingen: 'Je suis seul ce soir avec ma rêve,' klonk het. Mon rêve kwam niet in hem op. In dat liedje moet het bovendien mes rêves zijn. Zo zie je maar.

De nerds moesten onder auspiciën van de beauty's een pannenkoek met fruit bereiden. Ook uit die opdracht bleek dat de ideeën op waren, want niets wees erop dat die beauty's gezaghebbend waren in de keuken, en je bent nog geen nerd omdat je geen geloofwaardige pannenkoek kunt bakken.

Het plezier dat ik aan 'Beauty & De Nerd' kan beleven, is op, vrees ik, maar mijn pretje heb ik in ieder geval gehad, namelijk dat al die nerds loepzuivere bèta's waren, keien in wis- of natuurkunde of informatica. De kenniseconomie zit om ze te smeken, maar ze zijn vooralsnog niet van deze wereld. Geen alfa te bekennen in dit kransje, wat mij nu ook weer niet zó verwondert, maar het stemt me wel vrolijk. Noemt u het gerust leedvermaak. Of, indien u een opgevoerde alfa bent en daar ook nog prat op gaat: schadenfreude.

Voor het overige zie ik de nerds heel graag dansen: het is alsof ze hartstochtelijk een veenbrand proberen uit te trappen, terwijl de brandweer noodgedwongen aan de kant staat: wegens de slappe lach komen die spuitgasten maar niet aan bluswerk toe. In gedachten hoor ik aldoor 'Dancing Fool' van de betreurde Frank Zappa. Misschien is 'Nerds op de dansvloer' wel een toekomstperspectief, desnoods in 'Willy's en Marjetten'.

(RV)


VTM: Beauty & de Nerd seizoen 2

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234