null Beeld

Beauty & de nerd

Vroeger, toen de dingen nog ouderwets duidelijk waren, was de nerd gewoon een suffig typetje dat, gebogen over de schoolboeken, altijd weer de risee werd van de hippe jongens van de klas. De beauty was dan weer een voornamelijk in suburbane wellnesscentra opererende mensensoort tegen wie je graag sois belle et tais-toi zei, al moest je er dan onveranderlijk een tolk bijhalen. Maar tegenwoordig hebben die twee het op een akkoordje gegooid, en dingen ze zonder complexen voor de camera's naar de gunsten van tv-kijkend Vlaanderen.

Yup: 't is weer tijd voor 'Beauty & de Nerd' - ondertussen al toe aan de derde reeks - u ziet vanavond de tweede aflevering. Mathias Coppens presenteert nog steeds samen met zijn Nederlandse collega Bridget Maasland.

Mathias Coppens «De basis van het programma is natuurlijk dezelfde gebleven: we laten een groep beauties en een groep nerds liefdevol clashen.

»In de uitwerking is er wel een en ander veranderd. Zo zijn we voor de opnames naar het buitenland getrokken - naar Phuket meer bepaald. Het was leuk om al die jonge mensen plots ondergedompeld te zien in de Thaise cultuur. En het geeft het programma ook extra pigment: onze nerds en beauties moeten zich niet alleen aanpassen aan elkaar, maar ook aan een andere wereld.

»Daarnaast sturen we de boel bewust wat in de war door een bizar koppel in het spel te droppen. Het gaat om een duo waarin de jongen de beauty is en het meisje de nerd. Dat sorteert behoorlijk wat verwarring.»

HUMO Krijgen we naar goede gewoonte weer nerds te zien die er stellig van overtuigd zijn dat de bikinilijn zich ter hoogte van de borsten bevindt, en schoonheden die de toren van Pisa in Rome menen te vinden?

Coppens «Uiteraard! Ik heb het meer dan een keer bijzonder moeilijk gehad om mijn lach in te houden. We hebben echt een ontzettend straf deelnemersveld bij elkaar geharkt. Zeker wat de nerds betreft: je vindt er geen straffere in Vlaanderen.»

HUMO Enig idee wat ons zo fascineert aan nerdy people? 'FC Nerds' was ook al zo'n succes.

Coppens «Het is een aparte categorie van mensen, hè - heel geestig om naar te kijken. Maar - en dat vind ik het allerbelangrijkste - 't blijken door de bank bijzonder toffe gasten.

»Vroeger was nerd een scheldwoord, maar nu heb ik het gevoel dat ze het zelf vooral als een eretitel zien. De nerd is, welja, hip geworden. Niemand van die gasten wil ook echt veranderen. Ja, ze hopen natuurlijk dat die beauties hier en daar wat correcties aanbrengen, maar in 't algemeen zijn ze tevreden met zichzelf. Perfect begrijpelijk, denk ik. Sommige van de succesvolste mannen op deze aardkloot zijn geweldige nerds.»

HUMO De kritiek die steeds terugkeert: 'Beauty en de nerd' is makkelijke uitlachtelevisie.

Coppens «Het is entertainment, zonder enige pretentie, maar géén uitlachtelevisie. We willen gewoon een programma maken waar mensen graag naar kijken, en waar ze liefst ook wat mee kunnen lachen. De deelnemers zijn daar perfect van op de hoogte. Na de opnames bekijken we de beelden ook altijd met hen, en ik kan je verzekeren: ze rollen doorgaans zélf over de grond van het lachen.

»Ik vergelijk het graag met een familiefeest waar een nonkel met zijn handycam rondloopt. Je laat je bij volle bewustzijn filmen, doet iets onnozels, en als je dan achteraf de beelden terugziet, denk je: verdorie, wat steek ik daar weer uit? Maar er wordt niemand gepákt.

HUMO Tot slot, Matthias: zie jij jezelf eerder als een beauty dan wel als een nerd?

Coppens «Wel, ik presenteer samen met Bridget Maasland, en er is geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig om te weten dat zíj de beauty is van de twee. Eentje mét brains, bovendien. Ik heb me er al lang bij neergelegd dat ik het nerdje ben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234