null Beeld BELGA
Beeld BELGA

update

Bedreiging DPG Media-gebouw: ‘Nederlandse extreemrechtse groepering wilde schuilplaats Van Ranst te weten komen’

Het gebouw van DPG Media, waar onder meer de redacties van Humo, VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws en De Morgen gevestigd zijn, is een tijdlang ontruimd na een dreigbericht. De dreiging zou komen vanuit het Nederlandse Bergen op Zoom. Een Nederlandse extreemrechtse groepering wou de schuilplaats van viroloog Marc Van Ranst te weten komen. DPG Media voorziet extra privébewaking aan zijn gebouwen in België en Nederland.

Redactie

In Antwerpen is het gebouw van DPG Media aan het Mediaplein naast het Centraal Station maandagavond uit voorzorg een tijdlang volledig ontruimd omwille van een dreigbericht. Over de precieze vorm of inhoud van het dreigbericht of over de afzender wil de politie geen details kwijt.

Rond 17.30 uur is de evacuatieprocedure gestart en zijn alle medewerkers die op dat moment in het gebouw aanwezig waren opgeroepen om via de nooduitgangen naar buiten te gaan. De politie voerde een ‘sweeping’ van het gebouw uit.

Omstreeks 19.40 uur is ook de veiligheidszone rond het gebouw van DPG Media opgeheven. Een sweeping van het gebouw en de omgeving naar aanleiding van een ontvangen dreigbericht heeft niets opgeleverd. Er blijft wel nog bewaking aan de toegang van het gebouw staan. ‘Tot we zeker zijn vanwaar de dreiging afkomstig is, kan er niet worden uitgesloten dat er nog zaken gericht tegen het gebouw gebeuren,’ zegt Willem Migom, woordvoerder van de Antwerpse politie aan VTM Nieuws. ‘Dus voorzien we voor de rest van de avond zeker nog extra manschappen.’ De woordvoerder kan niet in detail gaan over de aard van de dreiging. ‘Maar uiteraard doen wij al het nodige om risico’s uit te sluiten en voorzien we ook nog bewaking voor de rest van de avond.’

Volgens politiebronnen zou de dreiging vanuit Nederlandse en rechts-extremistische hoek komen, van een groep die zich de ‘Dutch Anonymous Freedom Fighters’ noemt. Om die reden werden ook de redactiegebouwen van DPG in Nederland strikter bewaakt. De melding zou gisteren in Bergen op Zoom gedaan zijn, vlak over de grens met Nederland dus. Dat blijkt uit de melding bij de Nederlandse politie.

Bovendien ging het om een dubbele dreiging. ‘Langs de ene kant was er een (knok)ploeg vanuit Nederland op weg naar België en langs de andere kant was er een bompakket dat mogelijk al geplaatst zou zijn in het gebouw van DPG Media. Dat is ook waarom het DPG Media-gebouw door de politie is doorzocht met explosievenhonden,’ zei VTM-terreurexpert Faroek Özgünes gisteravond in het VTM Nieuws.

‘Een knokploeg was op weg naar hier omdat ze dachten dat DPG Media zou weten waar Marc Van Ranst is,’ zei Özgünes. Een week geleden werd de viroloog samen met zijn gezin op een geheim adres ondergebracht na bedreigingen door de voortvluchtige militair Jürgen Conings.

NOODSTUDIO

Het VTM Nieuws van 19 uur werd uitgezonden vanuit een noodstudio in Vilvoorde. ‘Dany Verstraeten werd in allerijl opgeroepen om te presenteren, terwijl Stef Wauters in Antwerpen bleef voor het geval we toch een deel van daaruit zouden kunnen uitzenden,’ zegt An Goovaerts, woordvoerster van DPG Media. Voor de kranten van DPG Media van vandaag zou er geen impact zijn. Om 21u40 volgde nog een extra nieuwsuitzending vanuit Antwerpen met extra duiding.

Ook de krantenredacties van Het Laatste Nieuws en De Morgen moesten maandagavond een tijdje het gebouw verlaten. ‘De redacteurs die ter plaatse werkten, zitten intussen terug op hun plaats,’ geeft Goovaerts aan. ‘Voor de kranten van dinsdag zal er geen impact zijn. Velen werken natuurlijk ook van thuis uit momenteel en onze drukkerij in Lokeren was niet getroffen door de dreiging.’

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft het op Twitter over ‘zorgwekkend nieuws’. ‘Bedreigingen tegen journalisten kunnen nooit. Sterkte aan alle medewerkers bij DPG Media.’ Dreigementen tegen nieuwsredacties zijn uitzonderlijk in dit land. In Nederland hebben media, zoals de openbare omroep NOS, wel al langer te kampen met toenemende agressie en intimidatie.

Intussen is de kans groot dat Van Ranst en zijn familie zelf nog wel even in hun zogeheten safehouse moeten blijven. De veiligheidsdiensten schatten de situatie dag per dag in, en beslissen op basis daarvan of het nodig is dat de viroloog en zijn familie ondergedoken blijven of niet. Maar het lijkt heel waarschijnlijk dat zolang Jürgen Conings niet wordt gevat, de dreiging te groot is om het safehouse te verlaten. Want dat het de militair menens is, bleek vorige week al. Toen raakte bekend dat Conings maandag – vlak na zijn verdwijning – meer dan twee uur op de uitkijk stond aan het huis van Van Ranst.

EXTRA BEWAKING

Aan het DPG Mediagebouw in Antwerpen is de zichtbare politieaanwezigheid intussen verdwenen, maar de politie houdt wel nog een oogje in het zeil door middel van onder meer extra patrouilles. DPG houdt nu zelf toegangscontroles aan het gebouw. ‘Het personeel kan natuurlijk badgen, maar wie de publieke ruimtes van het gebouw in wil moet nu aanbellen om vervolgens te worden binnengelaten,’ zegt DPG-woordvoerster An Goovaerts.

Ook bij de andere gebouwen van DPG Media in België én Nederland wordt er beveiliging voorzien. Hoe lang dat zal duren, is niet duidelijk. ‘We wachten een beetje het gerechtelijk onderzoek af, we begrijpen dat het niet in één dag duidelijk is of er nog een dreiging is,’ aldus Goovaerts.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234