null Beeld

'Bee Movie': Jerry Seinfeld, bij dezen

Jerry Seinfeld is eindelijk terug. Dit keer niet als Jerry Seinfeld in 'Seinfeld', maar wel als de bedenker van 'Bee Movie' en als het stemmetje achter het hoofdpersonage in die film: Barry B. Benson, een avontuurlijke bij die de mensheid voor de rechter daagt omdat ze al eeuwenlang ongegeneerd en ongevraagd honing jat.

Redactie

'Bee Movie' is gemaakt in de DreamWorks-studio, u en uw kroost vast welbekend van animatiefilms genre 'Antz', 'Shrek' en 'Shark Tale'. 'Bee Movie' past uitstekend in dat rijtje: bijzonder leuk entertainment voor het hele gezin, volgepropt met allerlei bekend volk (Larry King heeft zijn eigen talkshow in de bijenkolonie, Oprah speelt de rechter, en Sting - hebt u 'm? - mocht uiteraard ook niet ontbreken).

Kortom, als u het ons vraagt: kassa! Dat zou nog maar eens goed nieuws zijn voor Jeffrey Katzenberg, big chief van DreamWorks, en nu al één van de machtigste (en rijkste) mannen in Hollywood. Na urenlang tobben kwamen we tot de volgende openingsvraag:


HUMO Meneer Katzenberg, hoe is het allemaal begonnen?

JEFFREY KATZENBERG « Ik heb Jerry twaalf, dertien jaar geleden - op het hoogtepunt van zijn show - een paar keer gebeld om te zien of hij een stemmetje wou doen in één van onze animatiefilms. En ik kreeg steeds maar een erg aardig en beleefd geformuleerd 'neen' te horen. Vier jaar geleden, toen 'Seinfeld' gestopt was, ben ik hem opnieuw gaan opzoeken in zijn kantoor in New York - tussen twee haakjes: hij heeft een gewéldig kantoor, met uitzicht op Central Park. Ik wou hem een nieuw idee pitchen, en ik kreeg geen neen als antwoord. Ik kreeg ook geen ja, en een paar dagen later liet hij me alsnog weten dat het njet was, maar toch: voor het eerst leek ik een klein béétje beet te hebben.

» Zes maand later hadden hij en Steven Spielberg een diner, waar Seinfeld vertelde dat hij een idee had om een film over bijen te maken. En dus heeft Spielberg mij toen meteen gebeld: 'Ik denk dat je morgen maar eens met Jerry contact moet opnemen.' Ik denk dat ik niet eens tot de volgende dag gewacht heb. And that was it: we were off to the races.

» Daarna heb ik hem twee dagen naar LA laten komen, om te zien hoe het er bij ons in de studio aan toe ging, want hij had natuurlijk nog nooit een animatiefilm gemaakt: een soort stoomcursus, zeg maar. De meeste mensen zijn nadien geïntimideerd, maar hij vond het geweldig. Alleen zei hij erbij dat hij niet naar Californië wilde verhuizen: 'Mijn huis staat in New York, en al mijn vrienden zitten daar...' En daarop heb ik hem de technologie laten zien die we ontwikkeld hadden: een soort Star Trek-achtige, zéér high tech interactief videoconferencingsysteem: daardoor kon hij gewoon 's ochtends in New York naar kantoor gaan, en van daaruit samenwerken met de rest van de crew in LA.

» Mag ik er ook nog bij zeggen dat ik met Seinfeld eindelijk iemand gevonden heb met een even knettergekke werkethiek als ikzelf?»


HUMO Hoe hard werken jullie dan?

KATZENBERG « We werken aan acht films tegelijk, want het duurt vier jaar om één animatiefilm genre 'Shrek' of 'Bee Movie' te maken, en we brengen er twee per jaar uit. Ik weet nu al precies welke film we in de lente van 2010 gaan lanceren.»


HUMO Een sitcom genre 'Seinfeld' schrijven lijkt me iets heel anders dan een animatiefilm als 'Bee Movie'. Zaten er geen beginnersfouten in zijn scenario?

KATZENBERG « Neen, het zat van bij het begin verbazend goed in elkaar, en nadien heeft hij keihard gewerkt om het helemaal juist te krijgen. Jerry is geen idioot, hé. Zoals wij zeggen: he didn't fall off a haywagon on his way to town.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234