'Before Midnight': de romantiek van het compromis

Vanavond kunt u op Canvas naar ‘Before Midnight’ kijken, het – voorlopige – slotstuk in de sprookjesachtige romance tussen de Amerikaan Jesse en de Française Céline, die ontsproot in 1995. De voorbije twee vrijdagavonden zag u Jesse (Ethan Hawke) en Céline (Julie Delpy) halsoverkop verliefd worden in Wenen (in ‘Before Sunrise’) en elkaar negen jaar later terugvinden in Parijs (in ‘Before Sunset’). Of de twee nadien ook effectief een koppel werden, liet regisseur Richard Linklater fijntjes in het midden. Tot nu dus: in ‘Before Midnight’ zijn Jesse en Céline effectief getrouwd en ouders van een tweeling. Tijdens een gezinsvakantie in Griekenland blijkt het koppel echter meer bagage dan de obligate zwembroek en zonnebril mee te zeulen: frustratie en onbegrip hebben mettertijd de rek uit hun onbekommerde liefdesgeluk gehaald.

'Ethan Hawke en Julie Delpy in 'Before Midnight'. Regisseur Richard Linklater: 'Deze film gaat over de romantiek van het compromis.'

Richard Linklater «In de eerste twee ‘Before’-films stond een liefdesconnectie centraal die nooit expliciet werd uitgesproken. Maar die tentatieve romantiek kun je natuurlijk niet tot in het oneindige blijven rekken. In ‘Before Midnight’ zitten dan ook een pak minder expliciet romantische scènes. Wat blijft daar immers nog van over als je, zoals Céline en Jesse, 41 bent en elkaar al jaren kent? In het begin van een relatie wring je jezelf nog in allerlei bochten om de ander te behagen. Je verbergt angstvallig je mindere kantjes. Maar in een goeie relatie leer je ook die na verloop van tijd voor lief nemen. Voor mij gaat deze derde film dan ook over de romantiek van het compromis: hoe koppels er vrede mee leren nemen dat ze het niet over alles in het leven eens zijn, maar toch voor elkaar blijven kiezen.»

- Ook ‘Before Sunrise’ en ‘Before Sunset’ bleven ver weg van de zeemzoete Hollywoodromantiek.

Linklater «Omdat de gemiddelde Hollywoodromance niets te maken heeft met hoe liefde echt aanvoelt. Met mijn ‘Before’-films wou ik tonen hoe gewone mensen, van vlees en bloed, doorgaans verliefd worden. En in het echte leven is het nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn: Céline en Jesse bekvechten een flink stuk af in ‘Before Midnight’. Maar ze kunnen elkaar ook nog steeds aan het lachen maken. Dat is toch hoopvol, niet?»

- Bijzonder hoopvol. Klopt het dat een voorval uit uw eigen leven model stond voor de ontmoeting tussen Jesse en Céline?

Linklater «Dat klopt, ja. (Ogen worden wazig) In 1989 beleefde ik een nacht in Philadelphia met een geweldige vrouw, Amy. Ik heb haar nadien nooit meer teruggezien, maar die ene ontmoeting is me wel altijd bijgebleven. Nadien heb ik nog vaak gefantaseerd dat ze plots zou opduiken, op een première van ‘Before Sunrise’ bijvoorbeeld. Tot ik een paar jaar geleden het trieste nieuws vernam dat Amy al in 1994, luttele weken voor de opnames van ‘Before Sunrise’, was omgekomen in een motorongeluk.»

- Net als uw succesfilm ‘Boyhood’ omspant het verhaal van Jesse en Céline meerdere jaren. Een bewuste keuze?

Linklater «Welja, één van de wonderlijkste eigenschappen van de cinema is toch hoe je er de tijd mee kan boetseren – hoe je één tel kan uitrekken tot een half uur of een decennium in een kwartier kan gieten. Eén van de centrale vragen van ‘Before Midnight’ is voor mij: zijn Céline en Jesse na al die jaren eigenlijk veranderd? Op zich lijken ze nog altijd op hun 23-jarige versies, alleen heeft het leven doorheen de jaren ballast aan hen vastgeklonken: desillusies, verantwoordelijkheden, teleurstellingen... Ze kunnen niet meer halsoverkop een trein nemen naar een onbekende bestemming, zoals in de eerste film.»

- Komt er eigenlijk nog een vierde ‘Before’-film?

Linklater «Misschien draaien Ethan, Julie en ik er over pakweg acht jaar nog eentje, als Jesse en Céline 50 zijn. Of misschien laten we het hier wel bij. Kom over zes jaar nog eens terug met die vraag, oké? (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234