null Beeld

'Begin Again': het is echt verschrikkelijk, ik weet niks van muziek

Herinnert u zich nog de minimalistische, muzikale filmparel ‘Once’ van John Carney? Een professionele aanmodderaar (Glen Hansard) en een geïmmigreerde vrouw (Markéta Irglová) kennen elkaar een week wanneer ze eigenhandig een plaat opnemen die meteen ook het relaas van hun liefde voor elkaar belichaamt. Met ‘Begin Again’ levert Carney een met Hollywoodgeld geïnjecteerde versie van het verhaal af: het decor verschoof van Ierland naar New York, de cast van nieuwbakken acteurs werd omgetuned tot eentje met blockbusterkoppen Keira Knightley en Mark Ruffalo, maar de essentie – het tot uiting brengen van een ondoorgrondelijke liefde voor muziek – is dezelfde gebleven.

Katrien Verschoren

'Keira Knightley en Adam Levine: 'Wanneer ze van hem af raakt, vindt ze haar echte liefde: de muziek. Win-win!'

Keira Knightley «Inderdaad, al krijgt Gretta, mijn personage, hier pas door hoe belangrijk muziek voor haar is wanneer het niet meer botert met haar uiterst succesvolle, maar lichtjes pedante lief Dave (Adam Levine, zanger van Maroon 5, red.). Die breuk is een win-winsituatie: ze is van hem af én ze ontdekt haar echte grote liefde: muziek. Lichtjes gepusht door Dan (Mark Ruffalo als producer met een drankprobleem), uiteraard.»

- Mag ik zeggen dat het een erg lichte film geworden is, en dat cynici zich beter onthouden?

Knightley «Dat mag, want dat was ook de bedoeling – én de belangrijkste reden waarom ik aan deze film heb meegewerkt. Ik was net klaar met de opnames van ‘Anna Karenina’ en realiseerde me plots dat ik al vijf jaar behoorlijk donkere projecten had aangenomen, waarin ik meestal ook nog stierf. Het was de hoogste tijd om weer iets hoopvols en positiefs te doen. En met hoopvol bedoel ik: niks té melig en met een kleine, wrange touch waar ik zo van hou.»

- Nog een reden: je liefde voor muziek?

Knightley «Oh God, fuck, néé: ik ben helemaal niet muzikaal aangelegd! Het is echt verschrikkelijk, ik weet niks van muziek. Nu ja, als je me naar mijn favoriete plaat zou vragen, zou ik wel een poosje kunnen lullen over een plaat die ik leuk vind, maar je zou snel doorhebben dat ik er de ballen vanaf weet.»

- Maar je deelt een huwelijk en een huis met een popster!

Knightley «Natuurlijk heb ik James (Righton, toetsenist van Klaxons) en zijn muziek rond mij, maar dat valt me niet meer op. Ik heb erg veel muzikanten onder mijn vrienden en ze blijven me maar bestoken met nieuw materiaal. Ik probeer er telkens geïnteresseerd naar te luisteren, maar het dringt gewoon niet door. (Denkt na) Vroeger vond ik Rage Against The Machine wel leuk, maar misschien was dat vooral omdat ze zoveel vloeken in hun nummers.»

- De voorbereiding voor deze rol van singer-songwriter was dus zwaar?

Knightley «Dat viel inderdaad best tegen. Ik had gehoopt dat, als ik mijn keel openzette, er iets als Adele of Shirley Bassey uit zou komen. Niet dus. Ik heb behoorlijk wat zangles gevolgd om mijn stem krachtiger te maken, want ze viel nogal frêle uit, en mijn stembereik te vergroten. Ik zing mee op de soundtrack, dus het moest echt goed zijn – ze kunnen niet alles rechttrekken (lacht). Jammer dat de nummers pas klaar waren twee dagen vóór ik ze in de studio moest opnemen. Ik heb me suf geoefend, terwijl ik tegelijk niet mocht overdrijven omdat mijn stem anders te moe zou klinken.

»Voor de filmopnames was het wel handig dat mijn personage Gretta aanvankelijk niet de ambitie had om live op te treden. Haar onzekerheid maakte het voor mij gemakkelijker om haar podiumscènes neer te zetten. Ik ben en blijf een actrice en geen zangeres: ik kan wel een zangeres spelen zonder dat ik een erge goeie hoef te zijn. Gelukkig maar (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234