null Beeld

Begrafenisondernemer Patrick Heirbrant neemt afscheid van zijn vader: 'Maar ik wilde hem absoluut zelf ten grave dragen'

In de laatste aflevering van ‘Komen te gaan’, de ontroerende docureeks over de wereld van uitvaartceremonies en begrafenissen, komt voor één van de begrafenisondernemers de dood heel dichtbij. Patrick Heirbrant moet afscheid nemen van zijn vader Charles.

Sophie Pycke

PATRICK HEIRBRANT «Mijn vader is gestorven op 4 januari. Hij was 88 jaar en zijn vuur was uit. Hij heeft een vol leven gehad, omringd door vrienden en familie, maar het bleef erg moeilijk om hem af te geven. Mijn vader was mijn mentor, mijn maatje, mijn alles. Met één blik begrepen we elkaar. Dat was ook nodig, aangezien we vanaf 1995 elke dag hebben samengewerkt in de zaak die hij uit de grond heeft gestampt.»

HUMO Je vader was boekhouder, maar besloot om na zijn pensioen uitvaarten te verzorgen. Geen evidente stap.

HEIRBRANT «Hij was goed bevriend met de toenmalige directeur van het crematorium in Ukkel. Daardoor wist hij dat je geen menswaardige begrafenis krijgt als je het geld er niet voor hebt. Dan word je in de grond gestopt, zonder meer. Hij vond dat iedereen een waardig afscheid verdient, en besloot er iets aan te doen.»

HUMO Ben jij toen meteen in de zaak gestapt?

HEIRBRANT «Ja. Ik was 30 en professioneel trainer in het jeugdvoetbal, maar ik vond het project van mijn vader zo nobel dat ik wilde helpen. Sinds 1995 hebben we elke dag zij aan zij gestaan. Het laatste jaar woonde hij in een woon-zorgcentrum, maar nog altijd belde hij me elke morgen om te weten wat er op de planning stond. Ik ging hem ook dikwijls om advies vragen. Nu kan ik hem niets meer vragen. Mijn zus, schoonbroer en nichtjes blijven mij steunen in de zaak, maar het is niet meer hetzelfde.»

HUMO Heb je getwijfeld of je zijn uitvaart zou verzorgen?

HEIRBRANT «Geen moment. Ik wilde niet dat iemand anders mijn vader zou begraven. Ik heb hem wel niet zelf verzorgd, dat was te confronterend. De diaken, die mijn vader goed kende, vroeg ook zelf of hij de dienst in de aula van het crematorium mocht leiden. Hij was graag gezien. Alles was goed voorbereid, maar daarom niet minder moeilijk.»

HUMO Heb je de aflevering al gezien?

HEIRBRANT «Vluchtig. Het was te moeilijk om die dag te herbeleven. Maar we gaan de uitzending maandag met de hele familie samen bekijken. We hebben veel steun aan elkaar en dat zal op dat moment zeker nodig zijn. Ik was er op zijn begrafenis ook niet echt goed bij, dus zal ik me pas tijdens de uitzending realiseren wie er allemaal was. Ik herinner me wel nog dat er een boeddhistisch koppel was dat hun kind rond dezelfde periode had verloren en wiens begrafenis ik heb verzorgd. Dat vond ik een mooi gebaar.

»De dood wordt niet makkelijker om mee om te gaan, ook al kom je er elke dag mee in contact. Maar de kleine gebaren maken het wel draaglijker.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234