null Beeld

Bekende Chauffeurs nemen afscheid van het papieren rijbewijs

Vanaf deze maand worden de oude papieren rijbewijzen geleidelijk vervangen door een Europees exemplaar, compleet met een chip die behalve uw persoonsgegevens nog een schat aan informatie bevat. Wij vonden dat de ideale gelegenheid om een paar Bekende Koppen op de loopbrug te laten plaatsnemen: herinneren zij zich nog hun eerste autorit? En hun eerste verkeersboete? En met welke muziek scheuren ze graag over het asfalt? Koppeling los, gaspedaal indrukken en go!

U bent bijna achttien en kunt niet wáchten om de files nog wat langer te maken? What's the rush: Tom Barman (zaterdag 7 augustus met dEUS op Dranouter) haalde zijn rijbewijs op zijn zevenendertigste en heeft niet het gevoel dat hij vóór die tijd veel gemist heeft.

HUMO Waarom was het er nooit eerder van gekomen?

Tom Barman «Op tournee wérd ik gereden, en anders deed ik alles met de fiets, de tram en vooral de scooter. Het betrof weliswaar scooters waar je evengoed een rijbewijs voor nodig had, maar euh, daar ben ik al die tijd goed mee weggekomen (lacht).


»Een jaar of vier, vijf geleden begon het plots te kriebelen, waarna de uitstelpolitiek begon: 'Volgend jaar doe ik zeker mijn examen. Nee, het jaar daarop. Nu moet het er écht van komen. Allez, nog één jaartje dan.'

»In oktober 2009 ben ik er dan toch maar voor gegaan. Ik heb het geleerd bij een rijschool hier om de hoek, in de Lange Leemstraat. Ik denk dat het me op de snelst mogelijke tijd gelukt is: drie maanden en één dag, zoiets.»

HUMO Wat voor auto heb je?

Barman «Twintig jaar voor ik een rijbewijs had, wist ik al welke auto ik ooit wilde kopen: een oude Peugeot 504 van begin jaren 80 - prachtig bakske. Ik ben er direct achter geschoten, en na omzwervingen via Duitsland en Nederland ben ik uitgekomen bij Kurt Orbie, een zeer sympathieke kerel die de grootste specialist en importeur van 504's in Europa blijkt te zijn.

»Ergens in de buurt van Rotselaar - alle wegen schijnen daarheen te leiden. Hij had twaalf 504's staan: een snoepwinkel, ik wist niet waar ik het had! De dag ervoor had hij de manager van Seal al over de vloer gehad, en er is ook een bekend tv-figuur - de naam ontglipt me nu even - die daar af en toe voor vervangstukken komt.

»Ik heb gekozen voor een zwarte, een décapotable in prachtige staat, met houten stuurtje, alles erop en eraan. Rijdt ook perfect.»

Bekijk het filmpje 'Dom Blondje':

HUMO Zijn er ook nadelen aan verbonden om nu plots een auto te hebben? Al die mensen met wie jij al die jaren hebt meegereden, willen nu natuurlijk met jou mee.

Barman «Ja maar, ik bel de mensen zélf op om te vragen of ik ze niet ergens mag afzetten! Zo graag rij ik met de auto. Nu, dat zal een beetje beginnersenthousiasme zijn, met de jaren zal dat nog wel slijten.

»Ik probeer wel zo weinig mogelijk door wind, regen en hagel te rijden: mijn ruitenwissers zijn zo Playmobil-klein dat dat écht geen goed idee kan zijn. 't Is me onlangs overkomen, en ik heb me achteraf geëxcuseerd tegenover m'n auto: dat moet ik 'm niet te veel aandoen.»

HUMO Ben je te vinden voor dat nieuwe Europese rijbewijs?

Barman «Het maakt mij niet veel uit of het Europees is of niet, maar ik zou wel graag zo'n hard, bankkaartachtig rijbewijs hebben. Nu heb ik zo'n kartonnen kaartje dat eruitziet alsof ik het al sinds de jaren zestig heb: helemaal versleten, volgens mij haalt 't het einde van het jaar niet.

»En een nieuwe foto zou ook mogen: de nacht voor deze genomen werd, had ik naar schatting één uur geslapen, en ik zie eruit als Marc Dutroux (lacht).»


HUMO Wat vind je, nu je ervaringsdeskundige bent, de vervelendste plek om te rijden?

Barman «Het schijnt een roddel binnen de taxiwereld te zijn dat de groene golf - het systeem waarbij opeenvolgende stoplichten zo op elkaar zijn afgestemd dat je, als je één bepaalde snelheid aanhoudt, overal groen hebt - uitgevonden is door een Antwerpenaar. En dat ze dat nu in heel veel steden gebruiken, in Limburg, in Holland, overal, behálve in Antwerpen.

»Dus als je me vraagt waar ik het verkeer het vervelendst vind, zeg ik: hier. Dat heb ik jarenlang niet geweten: hoe hemeltergend en zieldodend het kan zijn om constant voor een rood licht te moeten staan. Ik heb stevige vermoedens dat het systeem in Antwerpen is ontworpen in een duister laboratorium met slechts één bedoeling: ons allemaal de gordijnen injagen.»

undefined

U leest het volledige artikel op dinsdag 13 juli in Humo 3645/28.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234