WATERMARK Beeld RV
WATERMARKBeeld RV

videoDiamond Docs

Bekijk hier de verbijsterende docu ‘Watermark’: ‘We mogen niet zomaar aannemen dat er altijd water zal zijn’

De foto’s van Edward Burtynsky zijn een plezier om naar te kijken op Google Afbeeldingen, en al helemaal een genot in een film. Hieronder kunt u kijken naar zijn verbijsterende documentaire ‘Watermark’, waarin de Canadese fotograaf ons op een andere manier doet kijken naar water, één van onze kostbaarste grondstoffen.

– Waarom water?

EDWARD BURTYNSKY «Ik heb in 2009 een fotoboek gemaakt over de impact van de olie-industrie op de natuur, en water leek mij de enige vloeistof die wereldwijd even belangrijk is. We nemen aan dat het er altijd zal zijn, maar een land als Australië worstelt de laatste jaren met een uitzonderlijke droogte en bosbranden. Ik werd er door een cafébaas op de vingers getikt omdat ik mijn glas water maar half had uitgedronken: zo waardevol is water er al geworden.»

– De aardoppervlakte bestaat voor 70 procent uit water. Je stond voor een uitdaging.

BURTYNSKY (lacht) «Het was imponerend. Ik begon in Californië, dat het leeuwendeel van zijn water via aquaducten uit andere Amerikaan-se staten haalt. Ik filmde daarna een gigantische stuwdam in China, sacrale rituelen in de Ganges en de Coloradorivier in Mexico, die de oceaan niet langer bereikt door onze irrigatie.»

– Je doet de milieuverontreiniging er bij momenten fotogeniek uitzien.

BURTYNSKY «Ik krijg vaak de vraag waarom ik rampgebieden in beeld breng. Maar die landschappen zijn niet het gevolg van één of andere catastrofe. Wíj hebben ze gecreëerd, zodat we onze steeds groter wordende honger kunnen stillen. De mens neemt, net zoals alle dieren, wat het wil van de natuur. Maar wij doen dat op een ongeziene schaal. Ik leg al sinds de jaren 80 de gevolgen van de massaconsumptie, de globalisering en de industrialisering vast. En mijn werk is door de klimaatverandering alleen maar relevanter geworden.»

– Hoeveel tijd heb je nodig voor één shot?

BURTYNSKY «Een hele dag. Ik ben steeds op zoek naar interessante invalshoeken. Vroeger stond ik op het dak van mijn auto, nu kan ik heli’s en drones inzetten. Het liefst doe ik een landschap er als een abstract schilderij uitzien. Daarna toon ik de foto aan inboorlingen, die het amper kunnen geloven: zo ziet hun wereld er toch niet uit? Mijn manier van werken is duur en tijdrovend, maar het levert een authentieke ervaring op.»

– Is ‘Watermark’ een kritische documentaire?

BURTYNSKY «Ik kies niemands kant, niet die van de bedrijfsleiders noch die van de milieu-activisten. Ik toon alleen maar de impact van de menselijke activiteit op de aarde, zodat niemand achteraf kan zeggen: ‘Hadden we het maar geweten.’»

Abonnees bekijken de documentaire gratis hieronder:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234