null Beeld

'Bel 2000': Roos Van Acker

Wat hebben prachtsongs als 'Nothing Really Ends' van dEUS, 'Swedish Designer Drugs' van Daan, 'Lips They Move' van Ultrasonic 7 en 'Rags 'n Run' van Admiral Freebee gemeen, behalve dat ze stuk voor stuk catchy, ontroerend en binnen de grenzen van ons tochtgat gefabriekt zijn? Dat ze allemaal present zijn op de tiendubbele cd-box 'Bel 2000', een eersteklas bijproduct van het gelijknamige radioprogramma op StuBru waarin Roos Van Acker op zoek gaat naar de allerbeste Belgische popsong van het voorbije decennium.

Kristoff Tilkin

U mag haar een handje helpen: nog tot en met 9/11 kunt u uw eigen topdrie achterlaten; het resultaat hoort u tijdens de vier uur durende uitzending op 11/11. Roosje, m'n Roosje: waarom zouden we volgens jou op de 'Bel 2000' moeten spelen?

''Ik kan niet kiezen''

Roos Van Acker «Omdat dit een ontzettend belangrijke verkiezing is, tiens. We moeten verdorie fier zijn op onze Belgische muzikanten! In 'De Tijdloze' heeft 'Mia' van Gorky een paar jaar onafgebroken op één gestaan (van 2003 tot 2005, red.): zeer terecht, maar er zijn nog honderden andere nummers die veel aandacht verdienen. Da's geen promopraatje van de presentatrice hoor, ik méén dat. Veel van die nummers kunnen concurreren met het allerbeste uit het buitenland. Kijk maar naar - om eens een groep te nemen die wat minder vaak genoemd wordt - Arsenal: echt grote klasse. Of Gotye, een Belg die in Australië woont. Trouwens: toen ik The Hickey Underworld voor het eerst hoorde, was ik ervan overtuigd dat ze uit het buitenland kwamen.»


HUMO Moet het stof der tijden niet over een nummer neerdwalen voor je van een klassieker mag gewagen?

Van Acker «Driewerf nee! Ik kreeg ook al een paar mails van luisteraars die vonden dat we op zijn minst hadden moeten wachten tot het decennium afgerond was, maar daar ben ik het niet mee eens. Om te beginnen is het bijna 2010, dus op die twee maanden zal het ook niet aankomen. En we hébben nu al nummers zat voor zo'n verkiezing, én ze blijven hier maar binnenwaaien. Dat bedacht ik nog toen ik 'The Architect' van dEUS mocht aankondigen: pas uit 2008 en nu al een classic.»


HUMO Doe eens een gok: welk nummer eindigt op nummer één? 'Nothing Really Ends'?

Van Acker «Dat zou me niks verbazen, maar uit 'De tijdloze' heb ik geleerd dat recente platen vaak veel hoger dan verwacht scoren. Maar ik gok - oké: héél wild - op Das Pop of Soulwax: omdat het toch een beetje hun decennium is geweest, ze hebben allebei een paar fantastische songs op hun palmares. En daarbij: het moet niet altijd Antwerpen zijn, Gent mag ook eens winnen (lacht)


HUMO Heb je ook een persoonlijke favoriet?

Van Acker «Bij 'De ochtend' hebben ze me dat ook al gevraagd, en toen heb ik voor 'Much Against Everyone's Advice' van Soulwax gekozen. Maar ik had net zo goed 'Bring It On' van Goose kunnen noemen, of 'This is a Flirt' van Balthazar. En nu ik erover nadenk: 'Heavenly' van Cinérex! Je hoort het al: ik kan niet kiezen.

»Maar ik hoop dat de mensen nog massaal zullen stemmen. Het is de moeite, want ze kunnen er een mp3-speler én voor 2.000 euro downloads mee winnen.»


HUMO Tsjakka! Hoeveel nummers staan er eigenlijk op jouw iPod?

Van Acker «Dat zou ik moeten nakijken, maar hij zit eivol. En het ergst van al: ik krijg de cd's die ik er op zwier nauwelijks deftig beluisterd. Elke maand maak ik netjes een playlist aan met mijn favoriete nummers, maar de volledige albums beluister ik nauwelijks nog. Of toch veel minder intens dan vroeger.»


HUMO Hoe staat het met jouw muziekplannen? Ging jij niet één of ander covergroepje opstarten?

Roos «Met Klaas Delrue van Yevgueni en de mannen van Triggerfinger, ja. Maar die laatste zijn aan hun nieuwe plaat bezig: pas als ze daar wat promo voor gedaan hebben, kunnen we de koppen bij elkaar steken. Ik vrees dus dat het iets voor 2011 zal worden - ten vroegste!»


HUMO Nét op tijd voor Bel 2010, dus.

Bel 2000
Stubru, woensdag 11 nov., 14.00

Stemmen voor 'Bel 2000'.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234