null Beeld

Belga Sport: Nii Lamptey

'Tussen de drie- en de vierhonderd', antwoordt Nii Lamptey (35), ooit de meest beloftevolle voetballer ter wereld, wanneer ik hem vraag hoeveel koeien er staan te grazen op de runderboerderij in Ghana van waaruit hij mij te woord staat.

Noud Jansen

'Tot zover ik hier uit mijn raampje kan kijken, zie ik koeien, koeien en nog eens koeien. En ze zijn allemaal van mij!' Of hij zich een tevreden man voelt, wil ik weten.


Nii Lamptey « Meer dan tevreden. Ik heb lang niet alles uit mijn carrière gehaald wat erin zat, maar daar heb ik vrede mee. Ik ben nu hulptrainer bij een eersteklasser in Ghana, en ik heb een school gesticht waar vierhonderd kinderen studeren, ook mijn eigen drie kinderen. Ik ben blij en trots dat ik hen de opleiding kan bieden die ik zelf nooit gehad heb.»


HUMO Ben jij zelf eigenlijk wel ooit naar school gegaan?

Lamptey «Nauwelijks. Ik kwam uit een arm gezin, en mijn ouders lieten me overdag klusjes opknappen. Mijn vader had problemen: hij dronk, en hij sloeg me met zijn riem. En soms drukte hij sigarettenpeuken op me uit. Op mijn achtste zijn mijn ouders gescheiden: toen werd het alleen maar erger, want de nieuwe vriendin van mijn vader moest niks van mij weten, en de nieuwe vriend van mijn moeder ook niet.

» Meestal sliep ik dus onder auto's of in kiosken, want anders werd ik toch maar geslagen. Maar voetbal was mijn blessing: ik speelde iedere dag op straat, en ik ben al snel bij een club beland, Young Corners. Daar moet iemand van de voetbalbond mij op een dag aan het werk gezien hebben, want in 1989 kwamen ze me zeggen dat ik geselecteerd was voor de nationale ploeg onder zeventien, en dat ik mocht meedoen aan het wereldkampioenschap in Schotland.»


HUMO Waar ene Pelé op de tribune zat.

Lamptey «Ja: Pelé zag mij daar spelen in Schotland, en hij was zo onder de indruk dat hij de pers gezegd heeft dat ik zijn opvolger was. Vanaf dat moment waren heel veel Europese clubs geïnteresseerd in mij. Ik had ze eigenlijk voor het uitkiezen.»


HUMO Het is Anderlecht geworden.

Lamptey «Dat ging via (Stephen) Keshi (voetballer annex spelersmakelaar, red.) die zelf al bij Anderlecht speelde. Een heel verhaal nog. De Ghanese voetbalbond had alle spelers verboden naar Europa te gaan, omdat ze bang waren dat ze zo al hun talenten voorgoed kwijt zouden raken. Maar ik wou per se uit Ghana weg, en geld gaan verdienen in Europa.

» Ik ben dan in een taxi naar Nigeria gereden, waar Keshi een interland speelde. Ik had geen paspoort, maar in ruil voor het beetje geld dat ik in Schotland had verdiend, wilde de taxichauffeur wel doen alsof ik zijn zoon was. Zo zijn we alle grenscontroles kunnen passeren. Toen heeft Keshi me een vals Nigeriaans paspoort gegeven om mee naar België te vliegen.

»Ik weet nog hoe ik me voelde toen ik in dat vliegtuig zat. Ik was een straatarme jongen die uitgespuwd was door zijn familie, en nu was ik op weg om profvoetballer te worden in België! Een droom die uitkwam.»


HUMO Wat was het eerste dat je opviel toen je in België landde?

Lamptey «Ik zag alleen Vandenstock en Mister Michel: die stonden mij op te wachten. Eerst geloofden ze niet dat ik Nii Lamptey was: ze hadden me op tv gezien, en ze hadden me groter verwacht. Ze hebben me dan laten meetrainen met enkele oudere jongens, om te zien of ik wel kon voetballen. Twee of drie keer moest ik de bal raken: dat volstond om ze te doen inzien dat ik de echte Lamptey was.

»In het begin had ik veel heimwee, maar na een tijdje begon ik me beter te voelen. En toen was ik zestien, en mocht ik invallen voor Luc Nilis (op Cercle, red.). En ik scoorde!»


HUMO In die tijd ben je in Italië het wk-onder-zeventien gaan spelen: Ghana won.

Lamptey «Ja, en ik werd tot speler van het tornooi uitgeroepen, voor (Alessandro) Del Piero en (Juan Sebastián) Verón


HUMO Hoe komt het dat je dat niveau naderhand nooit meer gehaald hebt?

Lamptey «Na Anderlecht heeft Aad de Mos me naar PSV gehaald, en daar heb ik wel nog een goed seizoen gehad: ik werd topscorer. De problemen zijn pas begonnen toen Anderlecht me terugwilde. Ik had een Italiaanse manager, Caliendo, en hij vroeg veel meer geld dan Mister Michel wilde betalen.

» Zo kwam het dat ik bij Aston Villa belandde, waar Caliendo wel iets versierd kreeg. Maar ik speelde daar niet goed, want ik was altijd moe: ik moest vaak terug naar Ghana om te spelen met verschillende nationale jeugdteams. En daarna ben ik dus een reis rond de wereld begonnen, langs Italië, Argentinië, Turkije, Duitsland, China en Dubai.

» Ik speelde in kleine clubs, maar nergens kon ik de hoge verwachtingen waarmaken. Ik had nooit de tijd om me ergens in te spelen hé, want de trainers hadden geen geduld, en stuurden me altijd weer naar de bank. Daar kwam dan nog eens bij dat in Duitsland mijn zoontje Diego gestorven is: een longziekte. En in Argentinië ben ik mijn dochtertje Lisa verloren aan dezelfde ziekte.

»Maar weet je, wij in Afrika geloven in zwarte magie. Ik ben er zeker van dat dat een grote rol heeft gespeeld.»


HUMO Waarom zou iemand zwarte magie tegen jou gebruiken?

Lamptey «Ik denk dat het ermee te maken heeft dat mijn vrouw Gloria niet van dezelfde stam is: ik ben Ga en zij is Fante. Maar meer wil ik er niet over zeggen - ik probeer die mensen te vergeven. Zoals ik al zei: ik ben gelukkig nu.»


HUMO Volg je Anderlecht nog?

Lamptey «Jaja, ik weet dat ze kampioen zijn, en dat ze een heel jonge speler hebben, Lukaku


HUMO Welke raad zou je Lukaku willen geven?

Lamptey «Hij moet luisteren naar het advies van mensen die het goed met hem voorhebben. Ik heb er altijd spijt van gehad dat ik niet naar Mister Michel heb geluisterd toen hij mij zei dat Caliendo niet te vertrouwen was.»


HUMO Heb je nog contact met Mister Michel?

Lamptey «Ja, hij heeft mij onlangs een boek over Anderlecht opgestuurd, dat hij zelf geschreven had. En ik ga hem binnenkort bellen, om hopelijk op het einde van dit jaar naar België te komen om mijn pensioen te regelen - er bestaat een soort fonds waar oud-profvoetballers recht op hebben. Then I will finally eat frietjes again.»

Bekijk het debuut van Nii Lamptey bij RSC Anderlecht:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234