null Beeld

Belgen en muziek: de cijfers

Met het oog op de nakende festivalzomer liet brouwer Alken-Maes een grootscheepse enquête uitvoeren onder de vlag 'Muziekbeleving in België'. Jong en oud werd op de rooster gelegd, mannen en vrouwen, laag- en hoopopgeleiden, Vlamingen en Walen. Humo mocht hun antwoorden in avant-première inkijken, wat naast de te verwachten resultaten ook een hele reeks verrassingen opleverde.

De favoriete genres van de Belg zijn rock (17,5%) en Frans chanson (16%). 50% procent van de ondervraagden heeft nog nooit illegaal muziek gedownload, 15% heeft nog nooit voor muziek betaald - ook niet niks. Als er muziek wordt gekocht dan is dat nog bijna altijd op cd. Eén op drie Belgen gaat nooit naar een concert, twee op drie gaat nooit naar een festival. Dat gezegd zijnde is Rock Werchter het bekendste festival en wordt Humo - tromgeroffel! - het meest geloofwaardige tijdschrift bevonden als het over Belgische muziek gaat. Champagne!

Op zoek naar ingezetenen om de enquête bij te toetsen, komen we eerst uit bij we uit bij jonge wolf Johannes Genard (21), met School Is Cool de recentste winnaar van Humo's Rock Rally. 'New Kids in Town', hun eerste single, stootte vorige week Amatorski (nog een Rock Rally-telg) van de eerste plaats in 'De afrekening' op Studio Brussel. In augustus staan ze groep op Pukkelpop, en deze middag heeft de frontman examen muziekfilosofie.


Johannes Genard «Dat is een keuzevak in de richting filosofie, gegeven door een Nederlandse prof die daarvoor helemaal uit Amsterdam komt. Zeer entertainende man. Hij zeult altijd een gettoblaster mee, die het niet zelden laat afweten. Hij gebruikt nog altijd cassettes.


HUMO School Is Cool staat deze zomer onder meer op Pukkelpop, waar je vorig jaar wellicht nog als nietsvermoedende bezoeker rondliep.

Johannes Genard «Sorry, ik ben nog nooit op Pukkelpop geweest. Rock Werchter: idem. Ik ga liever naar een zaal: betere klank, voldoende tijd voor de soundcheck, en minder zat gebral tijdens de show. Toen Arcade Fire en Vampire Weekend - twee groepen die ik heel graag wil zien - werden aangekondigd voor Werchter, ben ik niet meteen naar de Fnac gehold voor een ticket. Nee, ik wacht wel tot ze naar de AB of zo komen. Als kind ga je met je ouders mee naar festivals, als puber met je vrienden, en daarna ga je voor de muziek. En daarom blijf ik thuis (lacht).»HUMO De gemiddelde Belg is meer dan twee uur per dag met muziek bezig. Jij ook?

Genard «Hangt ervan af wat je daar precies mee bedoelt. Ik ben zo druk met mijn eigen songs bezig dat er haast geen tijd overblijft voor iets anders. En muziek op de achtergrond vind ik storend - op café, bijvoorbeeld. Het getuigt ook van weinig respect voor de muzikant: ofwel luister je écht naar een plaat, ofwel zet je 'm af. Punt.»


HUMO Als je toch eens naar muziek luistert, doe je dat dan vooral via de iPod, zoals 31 procent van de Belgen? Of volg je de 61 procent die een cd opzet?

Genard «Ik vrees dat ik een beetje als een ouwe zak overkom, maar euh... ik heb geen iPod. Ik vind het veel leuker om een cd op te zetten en gezellig met de hoesteksten in een hoekje te gaan zitten. En als ik op vakantie ga, neem ik gewoon mijn gitaar mee. Yep, een ouwe zak én een hippie (lacht).»

Het volledige interview leest u in Humo 3639 van dinsdag 1 juni.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234