null Beeld

België, 21 juli 2031: de toekomst

Zondag geeft Albert II de scepter door aan de nieuwbakken Filip I, die wellicht al aan zijn kroonprinselijk water gevoeld heeft wat hem als koning te wachten staat: stormachtig weer. Met in het oog van die storm: zijn koninkrijk en zijn bloedeigen stamboom.

tp/pc

De Vlaming – zo wees een vtm-peiling uit – heeft maar weinig vertrouwen in Filips capaciteiten, en bepaald niet onpopulaire partijen stellen de troon als vanouds ter discussie. Luidop. Het huis van Saksen-Coburg wankelt.

Wij vroegen ons af: in welke staat bevindt het koninkrijk van Filip I zich op 21 juli 2031, precies tweehonderd jaar nadat Leopold I de troon besteeg?

Humo sprak met negen wijzen – beslagen in diverse disciplines als sociologie, demografie en economie – en destilleerde uit hun frisse inzichten en in stenen tafelen beitelbare woorden: de toekomst.

Ons verhaal over de toekomst begint op 3 juli 2013, twee weken geleden.

18.00 uur. Na lange uren van oorverdovend geroezemoes in de Twittersfeer, op de radio en op krantenwebsites kondigt Albert II van België op vier televisiezenders tegelijk aan dat hij op 21 juli afstand doet van de troon, ten voordele van zijn zoon Filip. De commentatoren zijn het erover eens: Albert II heeft zich de voorbije twintig jaar aardig van zijn taak gekweten.

22.17 uur. In een Brussels ziekenhuis wordt Elena geboren, ontsproten aan een Vlaamse moeder en een Spaanse vader. Gewicht: 3,340 kilogram. Lengte: 47,8 cm. Moeder en dochter maken het goed.

A propos: wij hebben bovengenoemde Elena uit onze duim gezogen. Weliswaar met journalistieke rade: haar ogen zullen een blik op uw toekomst werpen. Bovendien is Elena een statistisch en demografisch geloofwaardig verzinsel, met dank aan VUB-demograaf Patrick Deboosere. ‘Kies maar voor een meisje,’ had hij gezegd, ‘dat is veiliger omdat ze statistisch gezien – op microscopische schaal – íéts meer kans heeft dan een jongen om haar kinderen en kleinkinderen te zien opgroeien.’ Waar zou dat statistisch in de haak zijnde meisje geboren kunnen zijn, vroegen we ook aan Deboosere: ‘In de stad, sowieso.’ Daar ligt het geboortecijfer hoger. ‘Ik zou kiezen voor Brussel. Schaarbeek is een goede kandidaat, door de omvang.’

HUMO Valt deze Elena in de categorie blanc bleu belge – zoals een tijd geleden gehanteerd werd door een niet zo fijnzinnig uitzendbureau?

Deboosere «Als ze van Schaarbeek is, is er veel kans dat ze Europese, niet-Belgische roots heeft – Spaanse of Albanese – en geboren is in een gemengd gezin. In Brussel is één op de vijf koppels gemengd. Ze zou dus de dochter kunnen zijn van een Spaanse vader en een Vlaamse moeder.»

3 juli 2014. Elena viert haar eerste verjaardag. Met haar 9,750 kilogram en 74 centimeter is ze de perfecte gemiddelde éénjarige.


Leve de koning!

21 juli 2031. 07.32 uur. Fijne straaltjes zon prikken Elena wakker. Ze rekt zich even uit, veert dan fluks recht, vist haar bionische contactlenzen uit hun potje en prikt ze met vaste vinger in haar ogen: Google Glass – intussen technologische archeologie – is enkel nog verkrijgbaar in stoffige tweedehandswinkels. Met enkele rake stemcommando's die ze staccato uitspreekt tovert Elena haar agenda haarscherp op de binnenkant van haar lenzen: ‘21 juli 2031. Nationale feestdag België.’

Vandaag klinkt het feestgedruis nog iets luider dan anders: het is precies tweehonderd jaar geleden dat Leopold I de eed aflegde als eerste koning der Belgen. Niemand die gedacht had dat de inderhaast, om diplomatiek-militaire redenen bijeengesmeten bufferstaat die kaap zou ronden. Al zeker zijn nazaat Filip niet: de koning is intussen 71, zijn oogopslag moe, maar hij is graag gezien door zijn onderdanen, na een zo goed als foutloos parcours.

Marc Hooghe (politicoloog, KU Leuven) «Natuurlijk is Filip nog koning in 2031, wie anders? Laten we ervan uitgaan dat hij niet te klagen heeft over zijn gezondheid. Kroonprinses Elisabeth is tegen dan 29: ze wordt nog maar in alle discretie klaargestoomd voor de troon.»

HUMO Waarom hebt u zo veel vertrouwen in het overleven van de monarchie?

Hooghe «Na de aankondiging van koning Albert was de teneur bij alle partijen: wat -wérkt moet je niet vervangen. Het hyperenthousiasme van de Nederlanders kennen wij – gelukkig, maar – níét, maar de monarchie marchéért wel. De vraag is of koning Filip I zijn taak op een rustige manier zal aanpakken, maar ik heb de indruk dat zijn stoere, politieke uitspraken tot het verleden behoren. Europa staat ook heel welwillend tegenover monarchieën. België, Nederland, Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Spanje: dat zijn – op die laatste na – voorbeeldige, stabiele lidstaten. Europa vindt stabiliteit aantrekkelijk.»

HUMO De N-VA, de grootste partij in Vlaanderen, hoopt dat België in 2031 op zijn minst een confederale staat zal zijn.

Hooghe «België zal niet meer zo veel voorstellen in 2031, omdat Europa tegen dan heel veel macht naar zich toe heeft getrokken. Kijk: we weten allemaal dat Europa een zware crisis beleeft, maar uiteindelijk zal het gezond verstand zegevieren. Niemand wil terug naar de situatie van vroeger, met tolheffingen en grenscontroles. Vergeet niet dat bij elke Europese top en elk reddingsplan de greep van Europa verstevigd is. Nu al moeten de lidstaten hun begroting voorleggen: in 2031 zal Europa voor de lidstaten beslissen over die budgetten.»

Volgend jaar mag Elena voor het eerst stemmen voor de federale verkiezingen. Dat zal ze in alle vroegte doen, vanuit haar bed: een fluitje van een cent met die bionische contactlenzen en een persoonlijke code die haar versleuteld werd toegestuurd door een computer van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Veel stelt het federale niveau niet meer voor, trouwens. Premier Peter Van Rompuy heeft amper meer macht dan koning Filip, hij zit – als een veredelde klerk – op zijn stoel om uit te voeren wat Europa beslist. Af en toe mag zijn regering de blauwdrukken van Europa inkleuren.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234