null Beeld

België en de brexit: 'Er komt een boel papierwerk bij'

Allemaal goed en wel die brexit, maar hier onthalen we het nieuws met de reactie die we voor zowat élke belangrijke politieke en economische omwenteling reserveren: ‘Wat betekent dit voor de muziek?’ Meer bepaald: de Belgische muziek?

'Er komt een boel papierwerk bij'

Dit voorjaar gingen Raketkanon en Steak Number Eight, lawaai van bij ons, nog missionarisje spelen in Groot-Brittannië. Doortochten die over de plas niet bepaald onopgemerkt bleven. Beide groepen steunen voor hun management op Thomas Van Dingenen.

HUMO Zullen we maar alvast beginnen te panikeren?

Thomas Van Dingenen «Daar is het nog wat vroeg voor, we moeten nu vooral zien wat voor handelsakkoorden er gesloten zullen worden. Administratief belooft het alvast moeilijker te zullen worden: er komt een boel papierwerk bij kijken als je een Belgische band buiten de Europese Unie wil laten touren. Maar moeilijk gaat ook. Ik vermoed dat de situatie vergelijkbaar zal worden met die van Zwitserland: ook geen lid van de Europese Unie, maar daar gaan ook nog altijd genoeg Belgische bands heen om te spelen.»

HUMO Hoe ziet de situatie er dan uit in Zwitserland?

Van Dingenen «Om te beginnen moet je daar aan de grens alle merchandise aangeven die je het land binnenbrengt: cd’s, T-shirts… Daar moeten taksen op betaald worden. In theorie moet je zelfs alle muziekinstrumenten aangeven die je het land binnenbrengt en moet je een gedetailleerde lijst kunnen voorleggen van alle gitaren, versterkers, tot de effectpedaaltjes toe. Maar in de praktijk springen ze vaak soepel om met die regel. Soms kijken ze niet eens na wat je aangeeft, en als een band met een klein busje het land binnenrijdt, geef ik het materiaal bijvoorbeeld niet aan. Maar toen Steak Number Eight onlangs het voorprogramma van Prong deed in Zwitserland, reisden ze mee met de tourbus: als je zo opvallend binnenrijdt, ontsnap je er niet aan. Afwachten nu hoe soepel ze zich in Groot-Brittannië zullen opstellen.»

HUMO Wordt het ook duurder voor Belgische bands om in Groot-Brittannië te gaan spelen?

Van Dingenen «Sowieso. Al dat papierwerk kost naast tijd natuurlijk ook geld. En dan hoop ik nog dat het daar bij blijft. Als je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten gaat touren, moet je werkvisums voorzien voor alle bandleden, wat ook behoorlijk oploopt.

»Het is nu al een investering om te gaan touren in Groot-Brittannië. Ze hebben er altijd al een andere mentaliteit gehad op dat vlak: de gages liggen er om te beginnen al veel lager. Je krijgt er alleen betaald wat je volgens hen economisch waard bent, vergeet dus de riders met sterkedrank en de warme maaltijden. Ik denk niet dat er veel Belgische bands zijn die er al goed verdiend hebben met touren. En nu kan het goed zijn dat veel kleinere bands het land gewoon links zullen laten liggen. Maar dat hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn, vind ik. Misschien zullen we nu in Europa naar elkaar beginnen te kijken in plaats van de blik altijd over de plas te richten.»

HUMO En omgekeerd? Zullen Britse bands op hun beurt nu twee keer nadenken voor ze naar hier komen?

Van DIngenen «Voor hen belooft het nog moeilijker te worden. Raketkanon is goed bevriend met de Engelse band Heck. Zodra de brexit een feit was, kreeg ik een mail van hen om te vragen hoe vlot ze bij ons op het vasteland een klein bedrijfje konden opstarten, in de hoop de hele rompslomp te vermijden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234