null Beeld

België - Rusland: van Onze Vrouw in de tribune

'Beer beats vodka today.' Onze Vrouw kwam, zag en overwon de dubbele jetlag. Het verslag van haar retourtje Rio!

en

undefined

undefined

Er is al enkele weken wat aan de hand in the state of Belgium. Waarnemers met een doctoraatsdiploma definieerden het na gedegen onderzoek als ‘het zot in de kop’. Zo valt ook enigszins te verklaren waarom ik mij die zaterdagavond niet moederziel alleen bevind in de gecharterde Boeing 767 voor een retourtje Zaventem - Rio de Janeiro, maar dat omzeggens alle driehonderd plekjes zijn ingenomen door tricolore halvegaren die bovendien het leeuwendeel van de vluchttijd (een goeie twaalf uur) sfeervol omkaderen met de speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde hit ‘Brasiiiiil – lalalalalalalalaaaa’.

We weten allemaal dat we 24 uur later weer samen op datzelfde vliegtuig zullen zitten, met als enige bagage een ecologische voetafdruk in maatje 44. Maar de enige score waar we nu mee bezig zijn, is eentje die zes op zes heet. We gaan allemaal met hetzelfde doel naar het Maracana-stadion: de Rode Duivels moeten en zullen dat andere Rode Leger verpletteren, anders zitten we straks mooi voor Jan Lul op datzelfde stoeltje 23D richting huis. De voltallige bemanning heeft bovendien een Hollandaise achtergrond, wat de druk in de cabine extra hoog maakt.

We hebben ingetekend voor een all-intrip, en daarom rijdt de buschauffeur, trouw aan de geldende toeristische principes langs het strand van Copacabana (groepsselfie!) en wijst even achteloos naar Christo Redentor op zijn berg (ook mooi van ver, uiteindelijk) alvorens ons eruit te kieperen aan het Maracana. Er is geen tijd voor jetlag, want de halve liters bier en de Thaise tv-ploegen hebben ons dringend nodig. België is hot in het zacht winterende Rio. We kunnen geen stap zetten of we worden aangeklampt door Brazilianen die nog snel de obligate pluimen in het gat proberen te wisselen tegen een supporterstruitje, of zich een Belgische vlag op het voorhoofd willen laten schilderen. De zeldzame Rus die door dezelfde straten rond het stadion zoekt naar de juiste ingang, wordt beleefd aan zijn lot overgelaten.

undefined

null Beeld

Gevleid door al dat Braziliaans enthousiasme pols ik toch even naar de reden ervan. 'Belgica is beer, and Russia is vodka. Beer will beat vodka today,' luidt het antwoord telkens, alsof een overijverige Inbev-marketeer flyers heeft liggen uitdelen onder de inboorlingen. Ook in het stadion zelf krijgt de kreet ‘Belgium’ er uit gastvrijheid een klinker of twaalf bij: ‘BE-OEAL-DJI-CAA!’ klinkt het unisono bij elk Belgisch streepje balbezit. Ik leer de Brazilianen op de rij voor ons tijdens de rust ook de onontbeerlijke keelklanken ‘tous ensemble’ en ‘waar is da feestje’, en als toetje nog een introductie tot Vlaamse scheldwoorden. Laat volwassen zijn maar aan de volwassenen over.

Het wedstrijdverslag kreeg u intussen al van Koningin Mathilde: iemand scoorde en vanop alle zitjes klonk BE-OEAL-DJI-CAA, urenlang. Laat dat voor ons - vier uur later alweer in het vliegtuig - en bij uitbreiding voor alle thuisblijvers een troost zijn. Wanneer we binnenkort (want dat staat nu wel vast) tegen aartsrivaal Argentinië spelen, hebben we een supporterslegioen van een slordige 198 miljoen sterk achter ons. En beneveld door een dubbele jetlag droom ik graag nog een stapje verder: de twee verbroederde naties samen in de finale, zou dat geen ontroerende bezegeling zijn van een nieuwe vriendschap?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234