Belgische muziekbloggers tippen: dit zijn de artiesten van 2016!
Terwijl we nog volop met eindejaarslijstjes om de oren geslagen worden, gaat Humo al op zoek naar het muzikale kruim van 2016. Daarvoor polsen we bij vijf Belgische muziekbloggers. In een notendop: hiphop wordt nog een tikkeltje gesofisticeerder en vrouwen gaan volgend jaar pas echt aan de macht.
Jarri Van der Haegen, Disco Naïveté
Van der Haegen heeft Disco Naïveté opgericht, België's bekendste muziekblog.
undefined
undefined
Van der Haegen «Op wie ik het eerst geld inzet? De Amerikaanse singer-songwriter Kiiara. Noem haar gerust de hipsterversie van Ellie Goulding, zonder de geprefabriceerde sound voor tienermeisjes. Kiiara past in het rijtje van zelfbewuste artiesten als Charli XCX en Marina And The Diamonds die muzikaal hun eigen zin doen, wars van platenbonzen. Haar single 'Gold' is daar het uitstekende resultaat van.
undefined
Van der Haegen «Met The Japanese House blijven we in girlpower-sferen, zij het van een meer fragiele soort. De 19-jarige Amber Bain begeestert met ontwapenende indierock à la The 1975. Om de grote doorbraak te forceren mist ze een tikkeltje commercialiteit, maar dat dacht ik ook over een band als London Grammar. (lacht) Fuck it, The Japanese House gaat het gewoon keihard maken.
undefined
Van der Haegen «Vijf minuten over? Beluister de BBC Radio 1-sessie van Rationale. Zijn stemgeluid gaat door merg en been. De Londenaar liet zich beïnvloeden door Morrissey, maar ook Drake en Frank Ocean hebben een hand in Rationale’s tracks. Ook wetenswaardig: hij kan rekenen op de likes van Bastille-frontzanger Dan Smith. Verkocht?
undefined
Sinds kort is Van der Haegen ook actief als manager in de Vlaamse muziekscène. Met de beloftevolle Tsar B en I Will, I Swear heeft hij twee prijsbeesten in huis. Die laatste kent u wellicht van De Nieuwe Lichting, de jaarlijkse Stu Bru-zoektocht naar muzikaal talent.
undefined
Van der Haegen «Wat ik zo fijn vind aan I Will, I Swear is hun oneindige drang om te experimenteren. Volgende week spelen ze een show in de Gentse Handelsbeurs en dan brengen ze een Justin Bieber-cover. Ik wil maar zeggen: qua vloeken in de kerk kan dat tellen. (lacht) Wat 2016 voor mijn poulains brengt? Het buitenland. De Belgische muziekscene is springlevend, we moeten groots durven denken.
Thomas Konings, Indiestyle
Konings schrijft voor muziekplatform Indiestyle.
undefined
undefined
Konings «Lotic, mijn eerste artiest, neemt je mee naar de donkerste kelders van Berlijn waar de seks ruig is en de drugsroes extatisch. De Amerikaan haalt kennelijk de mosterd bij de zwarte en homoseksuele roots van elektronica. Dat levert progressieve nummers op die moeilijk, ja soms lelijk klinken. Enkel wie een open geest heeft, mag binnen in de club van deze Björk-protégé.
undefined
undefined
Konings «Fan van de tropical house van de laatste Justin Bieber-singles? Dan moet je de exotische grooves van Retiree ook een luisterbeurt gunnen. De experimentele pop van deze Aussies klinkt smooth, maar nooit aalglad. Ze hebben de gave om erop los te jammen, maar toch steeds de focus te behouden. Retiree in één zin? Sangria-geïntoxiceerde vibes en stomende happy endings. (lacht)
Elisabeth Ouni, A Polaroid Story
Ouni is oprichtster van A Polaroid Story, een foto- en muziekwebsite die portretten van grote namen uit het urban milieu verzamelt. Daarnaast heeft ze haar eigen pr-bedrijf Ouni Inc.
undefined
undefined
Ouni «Anderson Paak is een laatbloeier. Tien jaar lang heeft hij in Los Angeles keihard geknokt om het te maken en dat lijkt eindelijk zijn vruchten af te werpen, nu het team rond Dr. Dre hem opgemerkt heeft. Die maturiteit levert hem de zelfkennis en podiumervaring op die essentieel is voor een internationale doorbraak. Met connecties als Stones Throw en Tokimonsta kan dat trouwens geen probleem zijn. Paak is voor mij eigenlijk de nieuwe Nate Dogg, al zijn zijn teksten iets meer onderbouwd.
undefined
Ouni «Tory Lanez is dan weer iemand om in de gaten te houden omwille van zijn zang- en rapskills. Hij komt uit Canada, waardoor hij vaak smalend 'de nieuwe Drake' wordt genoemd. Dit jaar heeft Lanez miljoenen YouTube-clicks weten te scoren met de single 'Say It', volgend jaar belooft nog beter te worden met de release van zijn debuutalbum.
Kasper-Jan Raeman, Subbacultcha
Raeman is medeoprichter van Subbacultcha, een avantgardistische community die haar leden allerlei voordelen verschaft.
undefined
undefined
Raeman «Sensueel is het adjectief dat uitgevonden lijkt voor de muziek van globetrotter Lafawndah. Yasmine Dubois heeft een leven lang tussen Iran, Frankrijk en Mexico geschipperd en woont nu in New York. De opzwepende Caraïbische ritmes in haar muziek worden voortdurend opgeschrikt door scherpe, hoekige elektronica. In combinatie met haar flamboyante uitstraling en een vurige stem die bij momenten aan Björk doet denken geeft dat vonken.”
undefined
Raeman «Wat een moeilijke muziek! En die titels, geen mens die ze begrijpt! De songs van Lars Holdhus (TCF) zijn een uitdaging voor het oor. Maar deze Noorse Christoffel Columbus van de elektronische muziek bevaart wegen die niemand durft te nemen. Alleen al daarom moeten we hem bewonderen. Zijn nummers zijn tegendraads, helend, hypnotiserend en beangstigend tegelijk. Hier horen we nog van, al is het maar een verknipte halve noot in de nieuwste hit van Justin Bieber.”
Free Anckaert, 22 Tracks
undefined
Anckaert beheert de Belpop-lijst op muziekplatform 22Tracks, samen met Olivier Biron. Daarnaast is hij actief bij Ancienne Belgique en Studio Brussel.
Anckaert «De Belgische elektronicascene is in aan het herrijzen, met dank aan Oscar & The Wolf die vanaf 2012 iets in gang heeft gezet. Neem nu het Brusselse collectief Run Tell Secrecy met artiesten als Vuurwerk en Bazart, maar ook Glints: naar Belgiënormen klinken die heel erg avantgardistisch. Hoe Glints hiphop en experimentele elektronica tot ijzersterke producties verweeft, da’s topklasse. Ik hoor zelfs wat A$Ap Rocky maar dan subtieler en zelfs FKA Twigs sijpelt door.
undefined
Anckaert «Tunji Ige is opgegroeid als Nigeriaan in de States. Ige heeft het geluk gehad om in een voorstad van Pennsylvania te wonen waar rassenrellen niet legio zijn. Daardoor heeft hij zich volledig kunnen toespitsen op zijn muziek. De rapper is beïnvloed door ronkende hiphopnamen als Drake, maar ook Kid Cudi en Vince Staples. In Pitchfork-taal noem je zijn muziek ‘moody futurescapes’, wat eigenlijk staat voor progressieve arrangementen in opzwepende rapstijl. Een blijvertje.
undefined