null Beeld

Belgium's Got Talent

Op vtm trekken ze vanavond de zoveelste talentenjacht op gang: 'Belgium’s Got Talent', gepresenteerd door Koen Wauters.

Noud Jansen

Als wij kijken, zullen we dat vooral doen omdat één van de juryleden Ray Cokes heet, en in de tijd dat een pintje bier nog veertig frank kostte het heerlijke 'MTV’s Most Wanted' presenteerde – sindsdien kan de man in onze ogen nooit nog écht iets verkeerd doen. Ober, één rode loper!

Ray Cokes «Toen ik nog in Parijs woonde, presenteerde ik ieder jaar 'Francofolies de la Rochelle', een liveprogramma met Franse muziek. Iedere keer weer keek ik er met afgrijzen naar uit: 'O nee! Drie uur livetelevisie met niks dan Franse bands!' Ik vertel hier niks nieuws: het aantal goeie Franse bands is altijd al te tellen geweest op de hand van iemand die in een vreselijk arbeidsongeval drie vingers is kwijtgespeeld. Terwijl het in België, of toch in Vlaanderen, bárst van het muzikale talent. Belgium has got talent, om de titel van het programma maar al gelijk te bevestigen, and plenty of it.

»Wat uiteraard niet wil zeggen dat alle acts die ik in de auditieshows – die bepaalden wie op tv mocht en wie niet – gezien heb van hetzelfde niveau waren. ’t Is meermaals gebeurd dat ik mezelf genoodzaakt voelde om de artiest in kwestie te vragen waarom hij of zij eigenlijk naar hier gekomen was. Sommigen werden dan kwaad: 'Waarom? Omdat ik talent heb!' – 'No, you haven’t. Misschien is dit een leuke act voor rond het kampvuur, wanneer al je vrienden dronken en stoned zijn, maar op televisie ga je jezelf hiermee voor schut zetten.' Ik wil eerlijk zijn, zie je, en bij vtm zijn ze daar naar eigen zeggen blij mee: 'Jij zegt wat de mensen thuis denken, Ray.'»

HUMO Is 'Belgium’s Got Talent' een programma waar u ook naar zou kijken als u niet in de jury zat?

Cokes «O ja, heel zeker.

»Kijk, zoals je weet kom ik uit de punktijd, wat me tot mijn grote vreugde blijvend getekend heeft. Als ik mijn neefjes naar programma’s als 'X-Factor' of 'Idols' zie kijken, begin ik dus automatisch te fulmineren: 'Waarom kijken jullie naar deze drab? Dit is je reinste karaoke! Koop een gitaar, of steel er desnoods één, en begin een band!' Ik háát dat soort programma’s, zie je, want het gaat die kids enkel om beroemd worden, al is het maar voor tien minuten.

»Maar naar 'Britain’s Got Talent' (het Britse origineel, red.) kijk ik dus wél. Dat is een ouderwetse talentenjacht, een echt familieprogramma, waarin niemand wordt uitgelachen en iedereen welkom is: ook je zusje dat goed kan buikdansen, of je kale nonkel Eddy die een niet onaardige kunstfluiter is. Ik méén dit: voor mij is het een eer om in de jury van de Belgische versie te zetelen.»

HUMO Kende u vóór de audities uw collega-juryleden Rob Vanoudenhoven en Karen Damen al?

Cokes «Enkel Rob kende ik, van de telly. Thuis in Antwerpen kijk ik tegenwoordig weleens naar de Vlaamse tv, om te weten wat er leeft – ik heb een Vlaamse vriendin, en zij helpt me als ik eens iets niet begrijp. Toen ik Rob voor het eerst zag, wist ik meteen dat ik het goed met hem zou kunnen vinden: ik vond dat hij er als een good guy uitzag, wat hij in het echt ook bleek te zijn. Maar van Karen Damen had ik tot voor kort nog nooit gehoord. Ik heb haar dus maar eens gegoogeld: behoorlijk indrukwekkendwat zij al allemaal voor de mensheid heeft betekend. In levenden lijve bleek ze dan ook nog eens een echte rock-'n-rollchick te zijn, al die zoetsappige kinderliedjes van Kay Three ten spijt.»

HUMO In welke zin is Karen Damen een rock-'n-rollchick?

Cokes «Ze heeft een tongpiercing. En euh... (Denkt na) Wel, ze heeft een tongpiercing: hoe rock-'n-roll kan een mens worden? Ik bedoel maar.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234