Belpop: Maurice Engelen

Open up for the power of the flower: 'Belpop' serveert vanavond een portret van Maurice Engelen, pionier van de new beat en meesterbrein achter de tot in Amerika en Japan toe degoutant populaire groepen Lords of Acid en Praga Khan.


Als wij 'm bellen legt hij de voorlaatste hand aan zijn nieuwe multimediaspektakel Moreese.com (op tournee door Vlaanderen vanaf half november!). Is hij ook een beetje trots op deze 'Belpop'?
Maurice Engelen «Valt wel mee. Als artiest haal je nu eenmaal makkelijk de media. Als je mij zou vragen wie de échte helden zijn, dan zou ik zeggen: ontwikkelingshelpers of lui die in oorlogsgebied zitten te wroeten.»
HUMO Het doet je dus totaal niks dat je in één adem genoemd wordt met het kruim van de Belpop - Arno, Roland, Raymond, Front 242?
Engelen «Ik ben de koning van het relativeren. De makers hebben zelfs serieus moeten zagen voor ik heb toegehapt: er zijn maar vierentwintig uren in één dag, en die investeer ik liever in Moreese.com. Wat heeft het voor zin om voortdurend achterom te kijken? Allemaal tijdverlies!
»Ik leef van uitdagingen. Ik snap niet hoe sommige groepen jaar in, jaar uit volgens hetzelfde stramien willen leven: repeteren, plaat opnemen, liveshow voorbereiden en op tournee gaan - en vervolgens weer van voor af aan beginnen. Boring! Ik begreep ook niet waarom Regi zo liep te stressen omdat sommige bezoekers van Rock Werchter het de voorbije zomer niet zagen zitten dat Milk Inc. de Marquee zou afsluiten. 'Niks makkelijker dan dat,' zei ik 'm. 'Zet een aap met een ritmebox vooraan, laat 'm één knop indrukken en het dak gaat eraf.' Alleen: als het zo makkelijk geworden is, haal ik daar niet veel artistieke voldoening meer uit. Op mijn leeftijd - ik ben dit jaar vijftig geworden - beleef ik nog het meeste plezier aan het coachen van jong aanstormend talent. Zoals Mathieu & Guillaume, die twee jongens die ik mocht begeleiden in 'X Factor' op vtm.»
HUMO Wat mogen we nog verwachten in jouw 'Belpop'? Vunzige anekdotes uit de kleedkamer tijdens je buitenlandse tournees met Lords of Acid?
Engelen «Vast wel. Piet Roelen (manager van onder anderen Helmut Lotti en Laura Lynn, red.) vraagt me weleens waar dat boekske over mijn leven eigenlijk blijft, want hij zou het graag eens lezen. Tja, mijn leven is nog altijd niet voorbij, hè, en bovendien heb ik het nog veel te druk. Ik geef wel toe dat 'Belpop' een paar deuren in mijn memorie op een kier heeft gezet, dus misschien is de tijd wel rijp om ze verder open te trappen. De gehaaide zakenman in me fluistert nu in mijn linkeroor: 'Komaan jong, volgend jaar rond de Boekenbeurs, je kunt het!' Ik vrees dat ik 'm ga teleurstellen (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234