null Beeld

Belpop: The Scabs

Binnenkort worden Vlaanderens talentvijvers weer leeggedregd door Humo's Rock Rally, maar eerst kunnen de liefhebbers van de betere Belgische rock en dito roll nog eens naar het verleden kijken. Vanaf vanavond vangt Canvas namelijk aan met een tweede reeks 'Belpop', met docu's over onder meer Roland, Vaya Con Dios, Daan en, in de eerste aflevering, de opkomst en ondergang van The Scabs.

Frederick Vandromme

GUY SWINNEN «'t Is een heel toffe, grappige en respectvolle reportage geworden: een fijn document over vier gasten die op de keper beschouwd beperkte muzikanten waren, maar er wel voor de volle 100% voor gingen. Een stom rock-'n-rollgroepje uit Diest dat het toch maar gefikst heeft: dat maakt het bij momenten ontroerend.»

HUMO Een vroeg hoogtepunt was jullie aantreden op T/W '83: een zeldzame eer.

SWINNEN «Zeker. Op dat moment waren wij eigenlijk nog een beginnend groepje, met maar één mini-lp op zak. Terwijl andere bands al verschillende platen uit hadden en al een zekere status hadden opgebouwd.

»Herman Schueremans is eerst op onze drummer afgestapt, de Frankie: of we het zagen zitten om op Torhout/Werchter te staan. Om er meteen zelf aan toe te voegen: 'Maar misschien is het nog een beetje te vroeg?' Waarop Frankie, bij momenten een nogal onzekere mens: 'Ja, misschien wel.' Toen we dat te horen kregen zijn Sisse, onze toenmalige gitarist, en ik als twee zotten vliegensvlug op Schueremans afgestormd: ''t Zal wel gaan! 't Zal wel gaan!' (lacht)»

HUMO Opmerkelijk: ten tijde van 'Royalty in Exile' en het grote succes had je naast de muziek ook nog gewoon een andere job.

SWINNEN «Ja, ik ben altijd heel voorzichtig geweest in mijn ambities. Ik ben pas gestopt met werken in '92, toen het écht niet meer te combineren viel.

»In die tijd was het verre van simpel om te leven van de muziek alléén. De gages lagen nog veel lager, en er was nauwelijks infrastructuur. Je kreeg haast alleen een optreden vast op als één of andere gast van de Chiro goesting had om iets te organiseren. Echte clubs zoals, ik noem maar wat, Het Depot in Leuven of de Handelsbeurs in Gent bestonden nog niet. Ik denk dat wij daar, samen met groepen als De Kreuners, TC Matic en Lavvi Ebbel, mee aan hebben helpen bouwen. Dat is iets waar ik wel trots op ben.»

HUMO Vind je het nog jammer dat het met de internationale doorbraak nooit echt heeft willen lukken?

SWINNEN «Dat heeft destijds wel even voor wat frustratie gezorgd, ja, en voor spanningen in de groep: de ene zei dat we commerciëler moesten worden, de andere vond net van niet... Maar achteraf begrijp ik het wel: een groep die wil doorbreken in de rest van Europa, moet in de eerste plaats teksten schrijven die de Engels sprekende mens kunnen raken, en daar schoten wij wel tekort. Net als nogal wat Belgische groepen nu, trouwens.»

HUMO Nog nooit nagedacht om alles neer te schrijven in een boek?

SWINNEN «Raar dat je dat zegt, want dat is één van die ideeën die al een tijdje in mijn kop steken: een mooi fotoboek met het hele verhaal, en als bonus misschien een live-cd.»

HUMO Heb je al een titel?

SWINNEN «Nog niet. Maar misschien is de titel van ons eerste minialbum niet slecht: 'Here's to You, Gang', vrij naar het zinnetje 'Here's looking at you, kid' van Humphrey Bogart. Dat vat het allemaal samen. De 'gang', dat waren onze fans. We hadden een bijzonder fanatieke aanhang, en die zijn we nooit uit het oog verloren. Voor hen speelden én leefden we.»

The Scabs.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234