Blokken - Quiz (BEL-2019) - WP - Caption: Ben Crabbé Beeld VRT
Blokken - Quiz (BEL-2019) - WP - Caption: Ben CrabbéBeeld VRT

EK-finale 1980ben crabbé

Ben Crabbé over de docuserie die door corona werd genekt: ‘Zonde. Vier vijfde van de serie was al ingeblikt’

Dit weekend is het precies 40 jaar geleden dat België de finale van het EK voetbal speelde. In Rome verloren de Rode Duivels toen met 2-1 van West-Duitsland, nog altijd de beste Belgische prestatie op een groot toernooi. Normaal zouden Eden Hazard & co die Europese veroveringstocht nu overdoen, terwijl u zou kijken naar de zesdelige docuserie die Ben Crabbé – televisiemaker, muzikant én notoir voetballiefhebber – wijdde aan alle Belgische EK-deelnames. Corona besliste er anders over. ‘Zonde. Vier vijfde van de serie was al ingeblikt’.

Frederik Jacobs

Lees ook: Wilfried Van Moer, Walter Meeuws en Jan Ceulemans over de EK-finale in 1980

HUMO Ik zou kijken.

CRABBE «In principe wordt het volgend jaar uitgezonden, maar we weten natuurlijk niet in hoeverre de interviews dan nog relevant zullen zijn. Het wordt koffiedik kijken.»

HUMO Zou de aflevering over 1980 de boeiendste van de zes worden?

CRABBE «Goh ja, we speelden toen de finale, hè. Niemand had dat verwacht. De poule was erg zwaar: Engeland, Spanje én Italië. Een onwaarschijnlijke prestatie, want de Belgische nationale ploeg was toen maar matig populair. In Europa werden de Rode Duivels nooit als grote uitdager gezien. Maar het was wel een góéde ploeg.»

HUMO Wilfried Van Moer wilde aanvankelijk niet meewerken aan je programma.

CRABBE «Hij wordt niet graag geïnterviewd en spreekt vooral niet graag over het verleden. Maar we konden het programma niet maken zonder hem, hij was een sleutelfiguur op dat EK. Ik ben op vriendelijke manier blijven aandringen tot hij toch wilde meedoen.»

HUMO Jij was 18 in 1980. Waren Van Moer en co. jeugdhelden?

CRABBE «Natuurlijk, in de jaren 70 was ik al bezeten door het voetbal! Jan Ceulemans kwam in 1980 nog maar net piepen (bij Club Brugge, red.), hij was maar twee jaar ouder dan ik. Van Moer was routinier, die kende ik al langer.»

HUMO Hoe heb jij dat EK beleefd?

CRABBE «Ik zat toen in de examenperiode, waardoor ik niet eens alle wedstrijden heb kunnen zien. Zelfs de finale heb ik niet rechtstreeks gezien. Je kon een wedstrijd toen nog niet zomaar overal volgen, en een videorecorder hadden we nog niet.

»Ik weet eerlijk gezegd niet meer waar ik was tijdens die finale. Ondertussen waren we al aan het optreden, dus misschien op een podium?»

HUMO Met een VAR hadden we die finale wellicht niet gespeeld. Dan had Italië een penalty gekregen in de laatste groepswedstrijd en zouden zij naar de finale zijn gegaan.

CRABBE «Maar ja, als je zo moet beginnen! In dat geval had Wilmots in 2002 wél een goal gemaakt tegen Brazilië. Een scheidsrechter had vroeger veel meer te zeggen dan nu. Vandaag zijn er vijf, zes, zeven refs en ‘t is niets anders dan gezeik. Vroeger was er ook gezeik, maar toen werd er tenminste meteen voortgespeeld.

»Begrijp met niet verkeerd: ik ben voorstander van de VAR hoor. Maar je kunt vandaag gewoon niet vergelijken met veertig jaar geleden.»

HUMO Als jongeling ken ik Jan Ceulemans vooral als voormalig trainer van Westerlo, maar daarstraks keek ik naar samenvattingen uit 1980 en god, wát een speler was dat.

CRABBE (opgewonden) «Niet normaal, niet normaal! Hij was heel lang en oogde traag en houterig, maar dat wás hij helemaal niet. Hij speelde ontzettend slim, was secuur aan de bal, maakte veel goals… Vandaag zou hij bij een Europese topper spelen. Toch bleef hij veel te bescheiden en down to earth. Ook nu nog. Echt een topkerel.»

HUMO Zou de ploeg van 1980 ook anno 2020 nog furore kunnen maken?

CRABBE «Dat weet je niet. In 1980 speelde, op een uitzondering na, iedereen in z’n eigen land. Ondertussen zijn bijna alle Rode Duivels in dienst bij Europese topploegen. Het spel is bovendien zo veranderd; als ze vroeger speelden aan 40 per uur, spelen ze nu aan 60 per uur. Van hoge pressing en snelle recuperatie was er in ’80 nog geen sprake. Er werd een bal aangenomen, rondgekeken en dan pas gespeeld. Vandaag moet je op voorhand al weten wat je gaat doen.»

HUMO Verkies je het moderne blitsvoetbal of toch de charme van het ouderwets voetbal?

CRABBE «Het moderne is natuurlijk veel aantrekkelijker, maar dat wisten we in 1980 nog niet, hè (lacht). Toen hebben we ook heroïsche matchen gezien, hoor.»

HUMO Zouden onze huidige duivels de EK-finale gehaald hebben in een coronavrij 2020?

CRABBE (denkt lang na) «Ik denk het niet. We spelen bijna altijd dé match van het toernooi, om er een ronde later uit te vliegen.»

HUMO Maak je binnen 41 jaar een docu over de Belgen op het EK 2021?

CRABBE (lacht) «Dat zal iets voor mijn zoon zijn!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234