null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Humo’s Pop Poll 2021Lul van het Jaar

Ben Weyts: ‘Nu tel ik pas écht mee bij N-VA. We doen allemaal erg ons best om die prijs te pakken’

Ben Weyts nestelt zich gezwind in een rijtje beruchte flieters – Donald Trump, Bart De Wever, Theo Francken – maar de Vlaamse minister van Onderwijs veegt uw welgemikte fluim met de nodige humor van zijn gezicht.

Raf Liekens

HUMO Proficiat, meneer Weyts. U hebt uw partijgenoot Jan Jambon verslagen, hoewel Vlaamse de minister-president al twee jaar in bloedvorm is.

BEN WEYTS «Dank u, dank u. Zeggen dat dit een jongensdroom is die uitkomt, zou te ver gaan. Maar bij de N-VA tel je pas écht mee als je een Pop Poll-categorie wint, het liefst Lul van het Jaar. We doen allemaal erg ons best om die prijs te pakken.»

HUMO Was u toch niet liever Politicus of Man van het Jaar geworden?

WEYTS «En in de voetsporen van Bart De Pauw treden? Liever niet (lacht). Als ik mijn mailbox bekijk, is Lul van het Jaar nog één van de vriendelijkste koosnaampjes die ik al gekregen heb.»

HUMO De aversie raakt nu niet?

WEYTS «Ik sta ergens voor: dan weet je dat je niet alleen applaus zult krijgen. Ofwel doe je niks, ofwel doe je het verkeerde.

»Vorige week heb ik gevochten voor de scholen en de sport. Helaas haalde ik bakzeil toen het over publiek bij openluchtwedstrijden ging. Men wilde ook de zaalsporten verbieden, maar dat hebben we gelukkig kunnen vermijden.

»De cultuursector is nu het kind van de rekening , en dan krijg je kritiek, maar ik vind onderwijs prioritair. Sommigen beweren dat de basisscholen de motor van de pandemie waren: als dat zou kloppen, zou de vierde golf er al in september gekomen zijn.»

HUMO Denkt u niet dat mensen boos zijn omdat u te veel geaarzeld hebt met een ventilatieplan voor de scholen?

WEYTS «Nee. Dat leeft in de Twitter-bubbel, waar overtuigde opiniemakers dat voorstellen als de enige zaligmakende oplossing.

HUMO U was tegen een verplichte CO2-meter in de scholen.

WEYTS «We zijn het enige departement dat een sector geld heeft gegeven om daarin te investeren: 66 miljoen kregen de scholen voor veiligheidsmaatregelen. In december kwam er nog eens 18 miljoen bij voor zelftests en CO2-meters. Bij een recente controle van de onderwijsinspectie bleek dat in 93 procent van de scholen CO2-meters hangen. Bij de resterende 7 procent zitten scholen met mechanische ventilatie. In de horeca is de CO2-meter verplicht, maar is 26 procent niet in orde. Wat is dan beter?»

HUMO Ingenieur Leen Peeters presenteerde u in 2020 al een uitgewerkt plan om in elke klas een luchtreinigingsinstallatie te hangen. Waarom sloeg u dat af?

WEYTS «Die dame is hier geweest met een powerpointpresentatie van vijf slides. Haar plan kostte 340 miljoen euro! Ik heb het kritisch laten toetsen door het onderwijsveld, de experts en Agoria (de federatie van technologische bedrijven, red.). Zij keurden het af.»

HUMO ‘Agoria beschouwde me als iemand die geld wilde verdienen aan de crisis,’ zegt Peeters. Men was ook bang dat buitenlandse spelers naar de deal zouden meedingen.

WEYTS «Van zulke commerciële overwegingen kun je de experts en het onderwijsveld toch niet verdenken? Ik heb samengezeten met bouwfysicus Bert Blocken en heb onze werkgroep Ventilatie weer aan het werk gezet, maar er is nog geen wetenschappelijke overeenstemming over de beste technieken. Sommige toestellen maken te veel lawaai, andere zuigen stoten schadelijke elementen uit.»

HUMO U verzette zich ook tegen mondmaskers voor kinderen in de klas. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kan alleen mondmaskerdracht een sluiting van de scholen voorkomen.

WEYTS «Nee, je moet zaken afwegen: de virologische realiteit, maar ook de impact in de klas. Mondmaskers belemmeren het lesgeven, leiden tot leerachterstand en wegen op het welzijn van kinderen.»

HUMO Gaan de scholen tijdens de omikrongolf weer dicht?

WEYTS «Zeg nooit nooit, maar ik zal alleen strijdend ten onder gaan.»

HUMO U wilt uw titel volgend jaar toch verlengen?

WEYTS «Ja. Ik heb er plots een levensdoel bij! De grootste rotstreek van dat virus is dat ik mijn prijs nu niet in ontvangst kan nemen op een groot gala. Hopelijk kan ik dat volgend jaar goedmaken.»

Bekijk hier de uitslagen van Humo’s Pop Poll 2021

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234