null Beeld

Ben X

Als u dit leest, is Nic Balthazar bijna terug van de klimaattop in Kopenhagen, waar hij zijn twee klimaatclips 'The Big Ask' en 'The Big Ask Again' aan de rest van de planeet is gaan voorstellen. 'Eigenlijk is het een poging om twaalfduizend mensen voorbij de veiligheidszone te sluizen,' lacht Balthazar - in de tweede clip dansen 12.000 mensen op het strand van Oostende op muziek van U2. Intussen kunt u op het thuisfront Balthazars debuutfilm 'Ben X' voor het eerst op televisie zien. De film, over een autistische jongen die gruwelijk gepest wordt op school, werd al aan 45 landen verkocht en won al vele prijzen.

Annemie Bulté

BALTHAZAR «En het blijft maar duren. In Italië is de film net in de zalen, hij is intussen al getoond van Ankara tot Buenos Aires, hij is gedubd in het Frans, het Turks, het Engels, het Duits, het Spaans, het Portugees... En de Los Angeles Times vond het een meesterwerk. Maar de New York Times vond er niks aan (lacht).»

HUMO Onlangs won 'Ben X' The Black Pearl van Abu Dhabi, één van de belangrijkste filmfestivals in het Midden-Oosten. Dat is toch verbazend. 'Ben X' gaat helemaal over de leefwereld van westerse jongeren, hier en nu.

BALTHAZAR «Toen ik in het buitenland interviews over 'Ben X' begon te geven, viel mij op dat journalisten uit alle hoeken van de wereld telkens met hetzelfde verhaal afkwamen: 'Oh, it's such a Scandinavian story!' of 'Het is toch zo Canadees!' of 'Het is zo Indisch!', 'Het is zo Koreaans!'... Blijkbaar leven jongeren overal meer en meer in een virtuele wereld en maakt cyberpesten overal opgang. Ik vind nog letterlijk elke dag reacties in mijn mailbox van mensen die zichzelf in de film herkend hebben en over hun vaak nog tien keer gruwelijker ervaringen vertellen. Veel mensen, ouders vaak, konden de film ook niet uitkijken, omdat het te confronterend was. Niets zo vreselijk als weten dat je kind gepest wordt en er niks aan kunnen doen.

»Ik vind 'pesten' trouwens een flauw woord voor wat het eigenlijk is: terreur tegen jongeren die zich niet kunnen verdedigen, die een beetje anders zijn. In de film gaat het over een autistische jongen, maar het had evengoed kunnen gaan over iemand die homo is, of te dik, of lelijk...»

HUMO Jullie hebben intussen het ambitieuze plan opgevat om een Amerikaanse remake te maken. Waarom opnieuw maken, als het toch al zo'n groot succes is?

BALTHAZAR «In Montreal waren er al aanbiedingen van filmmaatschappijen die de rechten voor de remake wilden kopen, en in een stoutmoedige bui hebben wij - producent Peter Bouckaert en ik - toen beslist om het zelf te doen. Als je echt een wereldwijd publiek wil bereiken, moet je een Amerikaanse film maken met Amerikaanse acteurs. Dankzij het geld dat we met 'Ben X' verdiend hebben, heb ik mij daar het afgelopen jaar mee bezig kunnen houden. Het gaat niet zo goed in Hollywood, maar we zijn toch bij alle studio's mogen langsgaan. Ik heb het script herschreven, samen met een Amerikaanse coscenarist: het gaat nu over een jongen in het noorden van Chicago, waar ik nog nooit geweest ben (lacht). We zijn het nu van hieruit aan het sturen, maar ik heb agents en een manager in de States. En dan is het zeer simpel: vanaf het ogenblik dat Frances McDormand of Meryl Streep zegt dat ze de rol van Bens moeder wil spelen, zijn we vertrokken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234