null Beeld

Benoît Poelvoorde speelt zichzelf in 'Les rayures du zèbre': 'Ik ben een maniak'

'Ik moet nu echt weer eens een paar normale mensen zien, weer eens lekker boodschappen gaan doen in de Carrefour.' Na drie films draaien in één jaar wil Benoît Poelvoorde zijn leven terug.

Het idee was: een gesprek met Benoît Poelvoorde (50) over ‘Les Rayures du Zèbre’, de keiharde, maar oergeestige film waarin hij een in Afrika opererende, malafide voetbalmakelaar speelt, maar bij Poelvoorde loopt niks zoals verwacht. Om te beginnen word ik spontaan omhelsd door de filmgod. Daarna troont hij me mee naar een kamer met stoelen vol gouden krullen en gordijnen van brokaat. Hij ploft neer, trekt zijn das los, dooft zijn sigaret in een glas met water en stelt me dan opeens een compleet waanzinnige vraag: ‘Deze sausvlek op mijn das, krijg ik die eruit met gewoon water?’ ‘Niet doen!’ roep ik, als hij zijn das in míjn glas water wil stoppen: ‘Water maakt vetvlekken alleen maar erger!’ ‘Sorry,’ zegt hij, ‘maar ik ben een maniak.’

HUMO José in ‘Les rayures du zèbre’ heeft een neus voor talentscouting. Jij bent, denk ik, ook iemand die...

Poelvoorde «...instinctief leeft. Absoluut. Ik spéél ook instinctief, zonder me voor te bereiden of erbij na te denken. Ook als ik iets idioots speel, zoals Brutus in ‘Astérix en Obélix’, ga ik daar ik daar volledig in op.»

HUMO Je hebt dus veel vertrouwen in je instinct.

Poelvoorde «Als ik speel wel, ja. Het komt zelden voor dat een regisseur me zegt: ‘Nu zit je er helemaal naast.’ Terwijl ik aan het acteren ben, voel ik het ook heel snel aan als de regieaanwijzingen niet kloppen. ‘Neen,’ denk ik dan, ‘deze figuur zou zoiets nooit doen.’ En dan doe ik het niet. Ik ben wel lui, maar niet gemakzuchtig. Ik zal nooit denken: ‘Ik doe het wel, maar ik doe het half.’ Ook daarin ben ik een maniak. Op de set moet ik mezelf soms echt terugfluiten: ‘Benoît! Je bevindt je niet in een oorlog, hè. Je bent maar aan het filmen.’

»Dat obsessieve lag tijdens het draaien van deze film soms moeilijk, omdat Benoît een goeie vriend is, tegen wie ik niet graag zeg: ‘Je zit fout.’ Zo had ik een probleem met het extreem Brusselse accent van José. Het moest, vond Benoît, pure Raymond Goethals zijn. Maar ik wou dat niet. Iedereen weet dat ik zo niet praat, dus wat zien ze dan? Een Belg die een Belg speelt. Ik dacht: ‘De mensen gaan zeggen: ‘Nou overdrijft hij.’’ Maar Benoît stond erop en uiteindelijk begreep ik het ook wel. José doet uitspraken die echt fout en racistisch zijn: zonder dat waanzinnige accent zouden de mensen dat niet pikken.»

HUMO De carrière van José zit in het slop. ‘Je bent je neus kwijt,’ zeggen ze hem. Ben je daar weleens bang voor, dat je op een dag je instinct niet meer zal kunnen vertrouwen?

Poelvoorde «Nee. Ik ben alleen bang om mijn enthousiasme te verliezen. Ik vrees de dag dat ik mijn werk moe word en er alleen nog maar de slechte kanten van zal kunnen zien. De laatste tijd kom ik vaak op de set en vraag meteen: ‘Wanneer zijn we klaar?’ Dat is niet goed.

»Ik kan, denk ik, toch niet mijn hele leven in de filmwereld doorbrengen.»

HUMO Waarom niet?

Poelvoorde «Omdat mijn leven niks meer met de realiteit te maken heeft. Ik leef volledig náást de werkelijkheid. Van ’s morgens vroeg heb ik mensen rond me die voor me zorgen, die me glaasjes water en voedsel brengen. Ik mag zelf niet zelf autorijden, omdat dat te duur is om te verzekeren. Dus heb ik een chauffeur die me rondrijdt. Ik doe niks meer zelf, ben volkomen geïnfantiliseerd, een kind. Ik heb geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld. Ik ben vijftig en heb sinds ‘C’est arrivé près de chez vous’ sloten geld verdiend. Ik doe wat ik wil. Iedereen is bang van me: als ik iets vraag, dan doet iemand dat voor me. Waarom denk je dat zo veel acteurs van de ene film in de andere stappen? Omdat ze dan nooit de confrontatie met de werkelijkheid hoeven aan te gaan. Ik doe dat ook, in de ene film na de andere spelen om niet te hoeven nadenken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234