null Beeld

Bent Van Looy in 'De slimste mens'

Kijk, daar fonkelt een heldere nieuwe ster aan het 'Slimste mens'-firmament: Bent Van Looy (°1976), frontman van Das Pop, die in een niet-bindend samenwerkingsverband met VRT-journaliste Linda De Win de ene Lien Van de Kelder na de andere Matthijs van Nieuwkerk uit de race knikkert.

Redactie

HUMO Is daar veel gesnuister in encylopedieën aan voorafgegaan, Bent?

BENT VAN LOOY «Nee, niets. Ik had gehoord dat veel deelnemers vooraf schriftjes samenstellen en zo, maar ik dacht: als het er niet inzit, komt het er ook niet uit. Is geen slechte tactiek gebleken.»

HUMO Kende je Linda De Win tevoren al?

VAN LOOY «Niet echt. Ik had wel ooit een tv-fragment gezien waarin ze als een terriër achter een politicus aanging. Zo speelt ze ook in 'De slimste mens': heel verbeten. Ze zit er niet bij voor de lol - 't gaat haar om het winnen.

»Linda kende mij trouwens evenmin. Maar ze zou graag eens een optreden van Das Pop bijwonen, vertelde ze me. Enfin, 'k zal haar wel eens op de guestlist zetten.»

HUMO Volgens jullie website hebben jullie onlangs in Londen geconcerteerd. Hoe is dat verlopen?

VAN LOOY «Goed. Schijnt het.»

HUMO Schijnt het?

VAN LOOY «Ja, ik was er niet bij! De dag tevoren had ik een opname van 'De slimste mens', waarna ik in allerijl naar Zaventem zou worden gereden - Woestijnvis had een vliegtuig voor me geboekt. Maar door de sneeuw is die vlucht geannuleerd. En ja, bijgevolg heeft Das Pop z'n eerste optreden zonder mij afgewerkt. Alle bandleden hebben een beetje gezongen, heb ik begrepen, al zouden er toch wat minder vocals aan te pas zijn gekomen. Maar het publiek was best tevreden.»

HUMO Jij bent met andere woorden overbodig?

VAN LOOY (lacht) «Wellicht. Al ben ik vanmorgen toch maar weer naar de repetitie gegaan. Wel vreemd: op de trein sprak echt iedereen me aan over 'De slimste mens': 'Goed gespeeld, man' of 'Veel succes maandag'. Tof hoor, maar tot voor kort zei niemand me op de trein dat ik goed gespeeld had, zelfs al hadden we de avond ervoor een geweldig concert weggegeven. Oh well.»

HUMO Had je eigenlijk toestemming gevraagd aan de rest van de band?

VAN LOOY «Jaja, natuurlijk. Wie weet vonden ze dat het niet bij ons imago paste, of vonden ze 'De slimste mens' een belachelijk programma - zelf kende ik het niet echt, want ik woon in Parijs. 'Oké, 't is goed,' zeiden ze uiteindelijk, 'maar je moet wél winnen.'»

HUMO Heb jij zelf je diensten aangeboden aan 'De slimste mens'?

VAN LOOY «Nee, zij hebben mij gevraagd. Vorig jaar al, maar toen was ik op tournee. Afijn, eigenlijk wilde ik ook niet: doordat ik zoveel tijd in het buitenland doorbreng, ken ik omzeggens niets van de Belgische actualiteit van de laatste drie jaar. Ik hield de boot dus een beetje af, totdat ik met Das Pop een keer een persdag had in Brussel en er ineens twee Woestijnvis-figuren met een laptop voor mijn neus stonden: of ik geen testspel wilde doen. Dat ging zo goed dat ik niet kon weigeren.»

HUMO Hebben die twee Woestijnvis-figuren je ook verteld waarom ze je zo graag wilden?

VAN LOOY «Nee. En ik heb het ze ook nooit gevraagd.»

HUMO Zou het kunnen dat je eigenzinnige outfits er iets mee te maken hebben? Ook in 'De slimste mens' lijk je er een erezaak van te maken om iedere dag met iets anders voor de dag te komen.

VAN LOOY «Absoluut. Ik vind dat aangenaam, al was het maar omdat het de illusie geeft dat alle afleveringen op een andere dag gedraaid worden. Iedere draaidag neem ik een grote grabbelzak vol met kleren mee, om na een opname van outfit te wisselen. Elke broek in die zak is te kort: ik heb onlangs resoluut voor de iets-te-korte-broeken-look gekozen. Tot jolijt van de juryduo's, uiteraard.»

HUMO Nu dinsdag speel je al je zesde aflevering. 't Is nog ver, maar zou je het record van twaalf afleveringen graag willen breken?

VAN LOOY «Dat zou leuk zijn, ja. Als je aan zoiets meedoet, dan moet je er ook serieus voor gaan, vind ik.»

HUMO In je eerste aflevering vertelde Wim Helsen dat jij hem achter de schermen op een weetje over de pistoolkrab had getrakteerd.

VAN LOOY Ja: de scharen van dat beest sluiten zich met de kracht van een pistoolschot.»

HUMO Hoe weet jij zulke dingen?

VAN LOOY «Dit specifieke weetje heb ik onthouden van de zus van mijn vriendin: die heeft me dat ooit voorgelezen uit een tijdschrift. Maar bij mij is het gewoon zo dat ik maar één keer iets moet horen om het te onthouden - 't blijft dan in mijn hoofd hangen als een soort post it-briefje. Helaas geldt dat vooral voor nutteloze dingen. Namen van mensen kan ik bijvoorbeeld níét onthouden. En van wiskunde heb ik ook nooit iets gekund. Je mag een pistool tegen mijn slaap zetten: een staartdeling zal ik niet tot een goed einde weten te brengen.»

HUMO Sport is evenmin één van je forte's.

VAN LOOY «Da's een ramp, ja. Vooral van voetbal ken ik geen, euh, bal. Ik snap het spel zelfs niet eens, terwijl het toch niet zo ingewikkeld schijnt te zijn. Als kind al liep ik hard weg wanneer er een bal op me afkwam. Dóódsbang.»

HUMO Is er een sport waar je wél iets over weet?

VAN LOOY «Misschien de Elfstedentocht van 1985. Ik was ziek toen, en mocht er bij mijn grootmoeder naar kijken.»

HUMO Wie werd er tweede?

VAN LOOY «Euhmm... Goeie vraag. De winnaar was Erik van Benthem, geloof ik.»

HUMO Evert van Benthem.

VAN LOOY «Zjust. Hij was veehouder, daar ben ik wel honderd procent zeker van.»


HUMO Nog één quizvraagje, om het af te leren?

VAN LOOY «Laat maar komen.»

HUMO Wat heb jij gemeen met Jules Deelder?

VAN LOOY (denkt na) «Hmmm... Weet ik zo één-twee-drie niet.»

HUMO Je voorliefde voor gin-tonic.

VAN LOOY «Aha. Juist. Maar Jules Deelder mag daar ook graag een snuif speed bij nemen, en dat doe ik dan weer niet.»

HUMO Jij zou voor ieder optreden een glas gin-tonic drinken. Doe je hetzelfde voor een opname van 'De slimste mens'?

VAN LOOY «Nee, ik heb nog geen gin gezien in de kast van Woestijnvis. Maar ik heb een goed alternatief gevonden: twee pintjes, en daar een handvol zoute stokjes bij. Breakfast of champions

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234