null Beeld

BeraadGeslagen: 'Respect, Isabelle A'

Al jarenlang experimenteren STUFF.-drummer Lander Gyselinck en De Beren Gieren-toetsenist Fulco Ottervanger samen als BeraadGeslagen. In 2016 staken ze hun neus aan het venster met een titelloze ep, en dit jaar bracht het duo een eerste langspeler uit: ‘Duizeldorp’. Vanaf deze week toeren ze door Vlaanderen.

HUMO Jullie omschrijven jullie muziek als lintjazz of synthbebouwing: gaat ‘Duizeldorp’ over de Vlaamse ruimtelijke ordening?

Lander Gyselinck «In het nummer ‘Deinze’ sommen we inderdaad een heleboel Vlaamse dorpen en steden op, maar het is géén conceptplaat.

»Fulco en ik hebben wél dezelfde aparte humor, omdat we in onze jeugdjaren naar komische tv-programma’s zoals ‘Van Kooten en De Bie’ en ‘Theo en Thea’ hebben gekeken: vandaar al die vreemde benamingen. Maar we wonen natuurlijk in Vlaanderen, en je kunt niet ontkennen dat de ruimtelijke ordening hier nogal chaotisch is. Alleen lachen we daar niet mee, we kijken er eerder met een zekere weemoed naar, en zien er ook de schoonheid van in. Diezelfde grilligheid zit trouwens ook in onze muziek.»

HUMO BeraadGeslagen klinkt toegankelijker dan de muziek die jullie bij STUFF. en De Beren Gieren maken.

Gyselinck «Sommige recensenten noemen onze muziek artpop, maar voor zulke termen nemen we onszelf niet serieus genoeg. Doe dan maar: ‘Artpop met een vieze grijns.’ (lacht) De nieuwe nummers zijn waarschijnlijk de meest poppy songs die Fulco en ik tot nu toe hebben gemaakt, dat klopt. (Enthousiast) Zo’n r&b-ballad als ‘Isabellade’ is voor ons heel exotisch.»

HUMO Die schreven jullie eigenlijk voor Isabelle A.

Gyselinck «We lachen zeker niet met mainstream acts, integendeel: we hebben heel veel respect voor Isabelle. ‘Isabellade’ is vanuit een soort melancholie geschreven: hoewel ik te jong ben om het bewust te hebben meegemaakt, herinner ik me nog hoe zij in de jaren 90 jongensharten sneller deed slaan. Ze heeft overwogen om het nummer zelf te zingen, maar na lang twijfelen heeft ze het toch niet gedaan. Charlotte Adigéry (beter bekend als WWWater) deed het in haar plaats, en ze klinkt fantastisch.»

HUMO Tijdens vorige shows speelden jullie midden in de zaal, tussen de toeschouwers. Gaan jullie dat nu ook weer doen?

Gyselinck «Ja, altijd. We zijn het gewoon om in kleine cafés te spelen. Op een podium is de afstand tot het publiek te groot. We gaan ook zeker improviseren, maar we gaan geen twee uur lang alleen maar freaken, hoor: we willen die nieuwe liedjes ook écht spelen. Alleen gaan we ons niet te veel aantrekken van hoe songs volgens sommigen moeten klinken: we zullen de albumversies grondig hertimmeren. Maar ik denk dat ons publiek daarvoor openstaat.»

Lees hier onze review van BeraadGeslagen en MDCIII in Het Depot.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234