Beren die zich integreren in 'We Bare Bears' op Cartoon Network
Van alle mensen die de afgelopen maanden kritiek hebben gegeven op Donald Trump moet de maker van een animatieserie over drie schattige beertjes toch de minst voor de hand liggende zijn.
undefined
Maar al een paar dagen na de presidentsverkiezingen postte Daniel Chong, de man achter ‘We Bare Bears’ op Cartoon Network, op zijn website een uitgebreide brief waarin hij de nieuwbakken president niet noemde maar wel duidelijk zijn ongerustheid over diens overwinning liet blijken. Zijn reeks over drie beren die zich proberen te integreren in San Francisco is voor Chong, zelf kind van Singaporese ouders, immers ‘een allegorie voor hoe het is om een minderheid te zijn in de Verenigde Staten’ omdat het voor hem ‘als Amerikaan van Aziatische afkomst altijd duidelijk is geweest dat sommigen slechter worden behandeld omdat ze er anders uitzien.’
Daniel Chong «De drie beren in ‘We Bare Bears’ doen hun best om zich zo goed mogelijk aan te passen, maar toch blijven ze outsiders, en dat is iets wat veel mensen zullen herkennen. De reeks komt ook voor een groot deel voort uit hoe ik me voel en gevoeld heb – hoe het als minderheid altijd een strijd blijft om aanvaard te worden. Ook omdat je weinig rolmodellen hebt als je opgroeit.»
HUMO Nu bent u er zelf wel één geworden, als producer van uw eigen serie en als iemand die het vak geleerd heeft bij Pixar. Wat is de belangrijkste les die u daar geleerd hebt?
Chong «De manier waarop ze nadachten over de verhalen die ze wilden vertellen. Ik heb heel veel vergaderingen meegemaakt over de scenario’s, en telkens stond één ding centraal: emotie. Eerst moet je je publiek kunnen beroeren, en zodra dat gelukt is, volgt al de rest. Dat heb ik altijd onthouden: als er geen hart in je verhaal zit, hoef je niet verder te proberen.»
HUMO Tot slot de belangrijkste vraag: waarom beren?
Chong «Omdat ze gemakkelijker te tekenen zijn dan andere dieren (lacht).»