null Beeld

Bergica

’t Is al geleden van die twee kostelijke negers uit ‘Benidorm Bastards’ (hoe gaat het er nog mee, Jean-Jacques en Jean-Jacques?), maar heden is er eindelijk nog eens multiculturele comedy te zien op de Vlaamse kanalen.

Noud Jansen

‘Bergica’, vanaf vandaag elke weekdag op Acht, is een ultrakorte sketchshow die werd bedacht en gemaakt door twee Marokkanen en een Griek. C’est à dire: door twee Belgen van Marokkaanse origine (Adil El Arbi en Bilall Fallah) en een Belg met een onmogelijk meteen correct uit te spreken familienaam - de overgrootvader van Dimitri Sakelaropolus was een Griek.

Adil El Arbi «Dimi, die in ‘Bergica’ de animaties voor zijn rekening neemt, ken ik al bijna mijn hele leven – als kind al was hij mijn beste vriend. En Bilall heb ik vijf jaar geleden leren kennen op het Sint-Lukas: ik kwam uit Antwerpen en hij uit de rand rond Brussel, maar omdat wij de enige twee Marokkanen waren op school, klikte het uiteraard meteen. We zijn samen kortfilmpjes beginnen te draaien, en zo zijn we op een gegeven moment op het idee gekomen van een reeks met korte sketches, in de trant van ‘Les inconnus’, ‘Les guignols de l’info’ en ‘Les nuls’ – zoals veel Marokkanen zijn Bilall en ik opgegroeid met Franse televisie. ’t Was toen ook dat we de naam ‘Bergica’ hebben bedacht – ‘België’ in het Arabisch – en de personages waarmee we nu iedere aflevering openen en sluiten: Mo en Mo, twee Marokkaanse Mr. Beans die maar één woordje kennen, ‘mo’. Mo en Mo worden door twee bevriende acteurs gespeeld, maar de meeste andere rollen nemen Bilall en ik zelf voor onze rekening: eigenlijk zijn wij geen acteurs, maar voor professionals hadden we nu eenmaal het budget niet.»

HUMO Recent citaatje van de autochtone Belgische komiek Urbanus: ‘’t Wordt stilaan tijd dat er een moslim opstaat die eens goed met zijn religie lacht.’ Lachen jullie in ‘Bergica’ met de islam?

El Arbi «Hmm, nee, niet echt. Bilall en ik zijn wel degelijk moslims, maar we lachen in ‘Bergica’ niet zozeer met religie; eerder met mensen in het algemeen. ’t Is ook nooit onze bedoeling geweest om een sketchreeks te maken óver mensen van allochtone afkomst, maar wel mét. In ‘Bergica’ spelen we hoogstens eens met racistische vooroordelen.»

HUMO Waar jij ongetwijfeld ervaring mee hebt.

El Arbi «Bwa ja, de mensen hebben doorgaans enkel vooroordelen wanneer ze je niet kennen. Zodra ze je beter leren kennen, gaat het vaak van: ‘Adil, jij bent precies toch niet zoals de anderen; jij bent een beschááfde.’ (lacht) Sympathiek bedoeld, hoor, dat begrijp ik wel.»

HUMO Wat vind jij, allochtoon zijnde, eigenlijk van die recente heisa over het woord ‘allochtoon’?

El Arbi «Ik heb het gevoel dat iedereen er moeilijk over doet, behalve de allochtonen zelf. Wíj gaan het in ieder geval vrolijk blijven gebruiken: ’t is toch een handig woord om mensen van een andere origine te benoemen.

»Ach, ik vind het eerlijk gezegd een absurd debat. De media hebben het woord ooit zelf bedacht, en nu het een negatieve bijklank heeft, denken ze het probleem op te lossen door het niet meer te gebruiken. Weet je waar het mij zin in geeft? Om een T-shirt aan te trekken waar in grote letters ALLOCHTOON op staat, en dan tegen iedereen te zeggen dat ik niet als allochtoon wens te worden aangesproken. Does that make sense?»

HUMO Min of meer.

El Arbi «Welja, ‘t zal typische allochtonenhumor zijn.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234