null Beeld

Beroepen zonder toekomst? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Hugo Matthysen

Er zijn diploma’s waar weinig vraag naar is. Een graduaat in de verzekeringsgeologie bijvoorbeeld, of een master middeleeuwse meettechnieken. Gelukkig kiezen de meeste studenten voor degelijke richtingen, voor studies met een panoramisch uitzicht op jarenlange werkgelegenheid.

'We zullen meer en meer dierbare overledenen door onze straten zien zweven'

Dat denken ze tenminste. Want nu komt het nieuws dat meer dan honderdduizend jongeren studeren voor een job die over tien jaar waarschijnlijk niet meer zal bestaan. De automatisering gaat immers onstuitbaar verder. En ook dat automatiseren zelf wordt meer en meer geautomatiseerd. Automatologie mag dus ook al geschrapt worden in het lijstje ‘zinvolle studies’.

HUMO Welke beroepen hebben wél nog een toekomst?

Dr. Koen De Zeulder «Tot voor kort dacht ik: begrafenisondernemer! Die zullen altijd nodig zijn, iedereen moet immers vroeg of laat sterven, en dan heb je vakmensen nodig die met het lijk in de weer zijn. Maar onlangs moest ik afscheid nemen van een oude vriend, en tot mijn verbazing nam de pastoor bij het begin van de dienst een afstandsbediening in de hand. Hij duwde op enkele knopjes, de kerkdeur ging open en daar zweefde de kist het gebouw in, opgehangen aan twee in waardig grijs geschilderde drones. Mijn gedachten gingen uit naar de werkloze lijkdragers en de chauffeur van de corbillard. Want na de dienst vloog de kist op eigen houtje naar het crematorium.»

HUMO Begrafenisondernemer is dus een verdwijnend beroep.

De Zeulder «Helaas, ja. We zullen meer en meer dierbaren door onze straten zien zweven. Dat wordt wennen voor de bevolking. In het begin zullen de kinderen moeten leren de nodige eerbied op te brengen. Dus niet met lege blikjes gooien om te kijken of je opa kunt raken. Niet gauw op de kist springen om een eindje mee te vliegen.»

HUMO Hoe zit het eigenlijk met voorrangsregels en zo?

De Zeulder «Dat hangt ervan af hoe hoog de overledene vliegt. Vanaf een bepaalde hoogte valt zo’n aflijvige onder Belgocontrol, daarom lijkt het mij beter dat er op ooghoogte wordt gevlogen. We willen niet dat tante Jeanne naar Eindhoven of Rijssel moet uitwijken omdat de luchtverkeersleiders weer eens staken. De kist zal zich dus aan de gewone verkeersregels moeten houden.»

HUMO Moeten er dan richtingaanwijzers op?

De Zeulder «Uiteraard. Remlichten lijken mij ook noodzakelijk. Een verplichte veiligheidsgordel gaat dan weer een beetje te ver.»

HUMO Worden dat dan prioritaire voertuigen?

De Zeulder «Met een zwaailicht en een sirene? Nee, want dat vraagt om misbruik. Niet alleen door tieners die zo’n kist zullen hacken om er rondjes mee te gaan vliegen, terwijl het lijk ergens op een bank in een parkje ocharme ligt te wachten op niks. Maar er zullen ook welgestelde mensen zijn die zich zo’n kist aanschaffen om sneller op hun bestemming te raken. Zodra je toestaat dat het geautomatiseerde begrafeniswezen de pechstrook mag gebruiken, zul je daar weldra colonnes kisten zien voorbijrazen.»

HUMO Daar gaan ongelukken van komen.

De Zeulder «En voor de hulpdiensten wordt dat een ramp. Als er zowel reguliere als oneigenlijk gebruikte lijkkisten betrokken zijn bij een kettingbotsing, raak dan maar eens wijs uit de slachtoffers. Je hebt dan twee soorten doden, maar hoe bepaal je wie wie is? Voor je het weet, is de ambulancier iemand aan het reanimeren die al een week de pijp uit is. Een andere, op weg naar een vergadering in Brussel, wordt in de verkeerde kist gepropt en naar de verbrandingsoven gevlogen. En in onze hoofdstad is de ontzetting groot als niet De Smet van human resources, maar een schriel oudje tevoorschijn komt als de man aan de slagboom de kist opent. Vooral als dat oudje verbaasd ‘Waar ben ik?’ vraagt, want de medische wetenschap evolueert razendsnel, dus ook de kunst van het reanimeren.

»Wist je dat ze er een paar maanden geleden in geslaagd zijn Ötzi de ijsman te reanimeren? Gelukkig hebben ze het stilgehouden en hem wijselijk gauw een spuitje gegeven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234