null Beeld

Bert Delapierre, de rechterhand van Kamagurka

'Elke zichzelf respecterende kunstenaar heeft een assistent. Laatst zag ik in een documentaire zes gasten op een steiger aan een schilderij van Jeff Koons werken. Zés. Kama heeft maar één assistent, en dat ben ik.'

Rudy Vandendaele

Lees de quotes van Bert Delapierre


HUMO Mikte je hoog als aankomend kunstenaar?

Delapierre «Ik wilde in ieder geval graag beeldend kunstenaar zijn. Ik heb bij de schilder Marc Maet gestudeerd, en het was de bedoeling dat ik zijn assistent zou worden aan de Academie. Een prachtig vooruitzicht, ook al omdat ik in zijn atelier veel van hem kon leren: een fantastisch schilder. Maar in 2000, op mijn afstudeerdag - hij was mijn promotor en moest in de jury zitten - heeft hij zelfmoord gepleegd (hij was 45, red.).

HUMO Je zult toch ook weleens gedacht hebben: 'Ik moet een groot schilder worden'?


Delapierre «Jawel, maar daar heb ik nog tijd voor. Nu heb ik iets anders te doen. Als Kama morgen doodvalt, ga ik in het atelier alle materiaal pikken - ik heb een sleutel. Of neen, ik kan er gewoon blijven doorwerken (lacht). Weet je wat het is? Mijn karakter is veranderd.»

HUMO Wat voor mens is die Jeroom eigenlijk?

Delapierre «Iemand die door iedereen met rust wil worden gelaten. Als er bezoek is in het atelier, zet hij meteen zijn hoofdtelefoon op. Hij is vooral moeilijk om te leren kennen, al is hij op dat punt wel verbeterd, de laatste jaren. Zijn moppen komen overeen met hoe hij is: een geile Moeder Teresa met een zware voet.
»Soms is het alsof we de hele dag ín een mop zitten: we kunnen blijven lachen om iets, en Kama doet natuurlijk mee. En die mop gaat dat bijvoorbeeld over een stront. Heel banaal allemaal (lacht).»

HUMO Kan Kamagurka je nog verbazen?
Delapierre «Elke dag weer. Hoe hij die Darth Vader vandaag in vier uur tijd geschilderd heeft! In bleke - ik durf het bijna niet te zeggen - Luc Tuymans-kleuren. Qua kubisme het beste schilderij dat hij tot nog toe heeft gemaakt.
»Ik hoop maar dat hij er nu afblijft. Daarom heb ik er hem ook geen compliment over gemaakt: als ik dat doe, begint hij er de volgende dag van alles aan te veranderen.»

HUMO Tijd voor nog meer human interest, Bert. Mensen die je al tijdens satanische bijeenkomsten in bloot bovenlijf hebben gezien, spreken met bewondering over je borstbrede tatoeage. De naam Delapierre zou pontificaal op je borst prijken.
Delapierre «Die mensen verwarren mij met Jeroom, die in koeien van letters SNELDERS - zo heet hij voluit - op zijn borstkas heeft laten tatoeëren. Drie uur werk. Ik was er namelijk bij. Mijn naam staat ook op mijn borstkas, maar dan in een ietwat bescheidener lettertype: twintig minuten werk (toont mij het kunststukje).
»Op mijn linkerarm heb ik nog een andere tatoeage: 'I'm the king of nothing at all': de titel van een schilderij van Marc Maet. Als hommage.»

U vindt het volledige interview vanaf dinsdag 25 mei in Humo 3638/21.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234