null Beeld

Bert van het concert: Black Rebel Motorcycle Club in de Roma

Hun nieuwe plaat ‘Wrong Creatures’ verschijnt pas op 12 januari, maar dat belet het zwartleren gitaargezelschap Black Rebel Motorcycle Club niet om al aan de bijbehorende wereldtournee te beginnen. Volgende halte: De Roma, Borgerhout. Zanger/gitarist Peter Hayes, aan de telefoon vanuit een Londense hotelkamer, klinkt alsof hij zojuist is ontwaakt uit een lange, diepe slaap, en vast van plan is om meteen na het gesprek opnieuw voor onbepaalde tijd onder de wol te kruipen.

undefined

'Respect voor blote mannenreten in videoclips'

Peter Hayes «Onze nieuwe plaat is, euhm, een soort van conversatie.»

HUMO Een soort van conversatie?

Hayes (rekt zich hoorbaar uit) «Ja.»

HUMO Tussen wie of wat?

Hayes «Hmm… Tussen mezelf en de dood. Denk ik. Of nee: tussen mezelf en mezelf. Alleszins gaat het over het verlies van onschuld, en van idealisme. En van een bepaalde…verbinding met de wereld. Je hoort vaak dat we tegenwoordig allemaal met elkaar verbonden zijn, maar eigenlijk is dat onzin. Ik verlang naar een ándere soort connectie, maar die vind ik nergens. Ik heb ook niet echt meer een idee hoe ik moet reageren op wat er allemaal gaande is in de wereld.»

undefined

HUMO Gaat het wel goed met je, Peter?

Hayes «Valt wel mee, bedankt. Ik verlies de moed weleens, maar tot nu toe heb ik ’m altijd teruggevonden. Daar gaat de plaat zo’n beetje over. Denk ik (geeuwt).»

HUMO Het eerste nummer op ‘Wrong Creatures’ heet ‘DFF’. Waar staan die letters voor?

Hayes «Drink, fight, fuck. Op de plaat duurt het nog geen twee minuten, maar oorspronkelijk duurde het wel drie of vier keer zo lang. Misschien dat we de lange versie ooit apart uitbrengen, maar dan onder de volledige titel: ‘Drink, Fight, Fuck for Those Who Can’t’.»

HUMO Een levensmotto?

Hayes «Nee. Of toch niet per se: we vonden het gewoon goed klinken.»

HUMO Zestien jaar geleden brachten jullie de fameuze single ‘Whatever Happened To My Rock ’N’ Roll?’ uit, een aanklacht tegen de rockmuziek die toen populair was. Wat vind je van de huidige staat van de rock-’n-roll?

Hayes (geeuwt) «Weet ik niet, ik heb de laatste tijd maar weinig nieuwe muziek gehoord. Robert (Levon Been, medebandlid, red.) is altijd veel beter geweest in het ontdekken van nieuwe bands. ’t Was Robert die me, toen we elkaar juist leerden kennen, attent maakte op de Britse groepjes waar we later zo vaak mee vergeleken zijn: The Verve, The Jesus And Mary Chain, Ride. Zo nu en dan laat hij me nog eens iets horen.»

HUMO Wat was het laatste dat hij je liet horen?

Hayes «‘Touch the Leather’ van Fat White Family. De moeite, hoor.»

HUMO Vooral ook de bijbehorende clip.

Hayes (lacht) «Wie een blote mannenreet in zijn muziekvideo steekt, kan op mijn achting rekenen.»

HUMO Veel plezier in De Roma.

Hayes «You bet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234