null Beeld

Bert van het concert: Brutus roept minder

Mocht u hen onlangs in Ramsgate, Borås of Berlijn gemist hebben, dan kunt u binnenkort uw schade inhalen in Luik, Leuven of Hasselt: Brutus, het met fikse mokerslagen aan de weg hamerende Leuvense powerrocktrio dat met Stefanie Mannaerts zowaar een zingende drumster in de gelederen heeft – zeldzaam in de muziekwereld.

Stefanie Mannaerts «Jarenlang ben ik gewoon een drummer geweest, geen zingende drummer, maar bij Brutus ben ik in die rol getuimeld. We vonden zo één-twee-drie geen zanger, en de twee overige bandleden vroegen me of ik het niet zag zitten om die rol op mij te nemen. Ik heb lang gedacht dat die zanger nog zou komen, maar ondertussen heb ik ingezien dat dat wel voor altijd een illusie zal blijven.»

HUMO Je hebt een aparte zangstijl – feitelijk is het meer roepen dan zingen. Gebeurt het nooit dat je na een optreden geen stem meer hebt?

Mannaerts «Vroeger wel, ja – ik ben van nature snel hees. Maar sinds een paar maanden volg ik zangles omdat ik dacht: ‘Als ik dan toch een zangeres ben, laat ik er dan maar meteen helemaal voor gaan.’ Het is niet makkelijk om een nieuw instrument te leren wanneer je al 27 bent, maar die zanglessen helpen wel. Zo heb ik inmiddels door dat ik niet zo hard hoef te roepen om hetzelfde effect te bereiken. Een tijdje geleden ben ik ook gestopt met roken.»

HUMO Het lijkt de groep geen windeieren te leggen: jullie hebben met ‘Burst’ net een goed onthaald debuut uit, jullie spelen komende zomer op Dour en Sziget en komen juist terug van een buitenlandse tournee. Hoe is die geweest?

Mannaerts «Veel beter dan verwacht. Wij waren allang blij geweest met tien man per optreden, maar er kwam op bijna ieder optreden wel vijftig man af, en één keer zelfs 110, in Berlijn. Voor mijn lief (Joris Casier, red.), die bij Steak Number Eight drumt, is dat normaal, maar voor een beginnende band zoals wij is zoiets natuurlijk geweldig – voor mij was het de eerste volwaardige tournee uit mijn leven.»

HUMO Hoe werd er in het buitenland gereageerd op het nummer waarop jullie steevast het podium verlaten, ‘Eviva España’ van Samantha?

Mannaerts «Heel goed: ik denk dat praktisch iedereen het wel kende.»

HUMO Voor wie dat niet mocht weten: jouw grootvader Leo Caerts schreef dat nummer in 1971.

Mannaerts «Ik ben heel trots op mijn opa, en ik zie hem ongelooflijk graag. Speciaal voor hem wil ik dat nummer altijd afspelen na de show. Hij steunt me in alles, zeker ook met Brutus.»

HUMO Goeie groepsnaam, trouwens. Hoe zijn jullie erop gekomen?

Mannaerts «Een jaar of drie geleden was dat: iemand had ons geboekt, maar we hadden nog geen naam. Toen móésten we wel iets verzinnen. ‘Brutus!’ riep ik, om er vanaf te zijn – ik ben into krachtige voornamen – en Brutus is het gebleven.»

HUMO Jij bent into krachtige voornamen?

Mannaerts (lacht) «Ja! Het had evengoed Patrick geweest kunnen zijn.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234