null Beeld

Bert van het concert: Chantal Acda is het ontroeren nog niet verleerd

De Nederlandse Chantal Acda is het ontroeren nog niet verleerd: ze heeft net haar derde intieme plaat in vijf jaar in elkaar geknutseld. ‘Bounce Back’ is een ode aan de menselijke verbondenheid, meent de platenfirma. Wie genegenheid zoekt, mag op 30 april naar De Studio in Antwerpen komen, waar ze de plaat zal voorstellen.

vvp

Chantal Acda «Ik ben vlak na de aanslagen in Brussel begonnen met songs te schrijven voor deze plaat. Die aanslagen hebben veel bij mij losgemaakt. Ze deden me stilstaan bij de grote veranderingen van de laatste tijd. Denk maar aan sociale media: het gebeurt zo weinig dat we elkaar nog écht zien, dat we elkaars energie voelen. Veel vaker lezen we gewoon een woord of twee en drukken we op de ‘like’-knop. Ik wilde vooral de hand in eigen boezem steken en nagaan: hoe ga ík daarmee om? Dat is een hele zoektocht geweest, en elk nummer staat in het teken van die zoektocht. ‘Bounce Back’ is dus méér dan een plaat: ik heb er veel aan gehad.»

HUMO Om meer betrokken te raken met de wereld om je heen, ben je ook muziek gaan spelen in huiskamers.

Acda «In heel chique huizen en in werkmanswoningen in België en Nederland. Weet je wat ik leuk vond? In een huiskamer kun je tussen de nummers door lange gesprekken voeren. Ik kon delen waar een liedje over ging. De gesprekken konden soms úren duren (lacht). Dat heeft ook z’n impact gehad op de teksten: ‘Bounce Back’ bevat niet alleen míjn verhalen.»

HUMO Een huiskamer heeft ook een aparte klank.

Acda «Jáá... Als je in een huiskamer speelt, dan valt er vooral veel klank weg: je krijgt een heel direct geluid. Omdat ik toen nog volop aan de liedjes aan het schrijven was, heb ik ze afgewerkt met die klank in gedachten.»

HUMO Daarvoor kreeg je hulp van producer Phill Brown, die ook betrokken was bij de beste platen van Talk Talk en de soloplaat van hun frontman Mark Hollis.

Acda «Die soloplaat is één van mijn favorietjes. Phill weet in een vingerknip de artificiële omgeving die een opnamestudio is, heel natuurlijk te maken. Hij wist waar ik naartoe wilde.»

HUMO Je deelt ‘Bounce Back’ voor het eerst met het grote publiek in De Studio in Antwerpen, waar je al jaren woont. Een thuismatch!

Acda «Ja, het is erg fijn om de tournee te beginnen in de stad waar ik woon. En het is een supertoffe zaal: ik loop er de deur plat om er te repeteren en zo.»

HUMO De dag erna sta je in de Paradiso in Amsterdam, toch een zaal van een ander formaat. Waar ben je het zenuwachtigst voor?

Acda «Ik bén eigenlijk niet zenuwachtig, ik heb er gewoon heel veel zin in. Het is zo’n plezier om met de band op het podium te staan, dat er alleen maar goesting overblijft.»

HUMO Tot nog toe slaag je er wonderwel in om elke twee jaar een uitstekende plaat uit te brengen. Volgende afspraak in 2019?

Acda (lacht) «Goed idee! Ik doe m’n best.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234