Bert van het concert: Flying Horseman is artist in residence in deSingel

Antwerps kunstencentrum deSingel nodigde de experimentele rockband Flying Horseman uit om zeven weken lang als artist in residence te werken aan nieuwe muziek. Op 24 februari brengt de groep het resultaat voor het eerst live, daarna volgt een korte tournee door Vlaanderen en Nederland en in het najaar of begin 2018 een nieuwe plaat, belooft zanger-gitarist Bert Dockx.

HUMO Een retraite van zeven weken: de ultieme relatietest voor een band?

Bert Dockx (lacht) «Het was in ieder geval de eerste keer dat we zo lang en zo intensief bijeen hebben gezeten. Normaal gezien schrijven we een heel jaar – met tussenpozen – aan nieuw materiaal. Maar Flying Horseman is daardoor ook een échte groep geworden. Er is veel meer wederzijds vertrouwen dan vroeger; we kennen ondertussen zelfs elkaars guilty pleasures!»

HUMO En?

Dockx «Dat van mij is Dire Straits. Ik hou steeds meer van die cleane country-bluesgitaarriffs, en ik voel me daar tegenover de andere bandleden steeds minder beschaamd om (lacht).»

HUMO Eerst touren, dan een plaat: het lijkt de omgekeerde wereld.

Dockx «Die tournee geeft ons vooral de kans om de nummers te laten rijpen en eventueel te herwerken voor we ze opnemen. Tijdens optredens veranderen we hier en daar iets, en pas dan valt alles op zijn plaats. Vroeger hadden we soms spijt dat we de latere versies niet hadden opgenomen.

»(Enthousiast) Flying Horseman is spannend live; er is veel interactie, we veranderen geregeld van instrument, er valt altijd wel iets te zien. In de nieuwe songs zit veel onrust, ook in de zachtere passages, en dat gevoel van onbehagen in ‘chiquere’ toneelzalen kunnen binnensmokkelen vind ik wel interessant.»

HUMO Zorgt werken in een theaterzaal voor een andere sfeer in de songs?

Dockx «Misschien zijn ze rustiger. Er komen nog steeds heel heavy, freaky momenten in voor, maar doordat de akoestiek van de zaal zo goed is, komen de stillere stukken beter tot hun recht. En daardoor besteden we er meer aandacht aan dan vroeger. Ik luister al jaren naar de ambient van Brian Eno en de alternatieve techno van Huerco S., maar pas nu sijpelt hun invloed binnen. Maar verwacht geen radicale stijlbreuk!»

HUMO Je zei vroeger weleens dat teksten schrijven hard labeur is. Is dat nog steeds zo?

Dockx «Zeker, en ik loop ook niet hoog op met mezelf op dat vlak. Townes Van Zandt, dat is pas een goede tekstschrijver. Misschien kwam het doordat hij zijn hele leven lang worstelde met depressies en een alcoholverslaving, maar hij schreef heel duistere, diepzinnige teksten over het menselijk bestaan. Ik kom nog niet tot aan zijn enkels, maar ik probeer wel altijd iets relevants te vertellen. Een muzikant moet kritisch zijn, het publiek attent maken op wantoestanden. Mensen slikken nog altijd veel te veel.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234