null Beeld

Bert van het concert - Girls In Hawaii: 'Grotten en schedels'

Hoe ga je als band door als je uit twee keer twee broers bestaat, en één van die broers wordt door een verkeersongeval weggerukt? Je verwerkt je verdriet met intieme en minimalistische nummers. Dat is wat Girls In Hawaii heeft gedaan met ‘Nocturne’. Opmerkelijk: de plaat kwam er na enkele hypnosesessies.

mvst

HUMO Ik dacht dat hypnose vooral diende om verdrongen herinneringen boven te halen?

ANTOINE WIELEMANS (zang) «Niet alleen, zo blijkt. Mijn therapeut stelde het voor nadat ik hem had verteld dat ik opnieuw wilde schrijven, en dat tegelijk opwindend en griezelig vond. En toen bleek dat Lionel hetzelfde had gedaan.»

LIONEL VANCAUWENBERGHE (zang) «Tijdens de vorige tournee hadden we afgesproken dat we deze plaat heel spontaan wilden laten ontstaan. Zo’n hypnosesessie zet de ramen van je verbeelding open. Je verkeert drie uur lang in een hogere staat van bewustzijn, je beleeft verhalen en ziet van alles: grotten, kleuren, bomen, symbolen. Skeletten en schedels, ook.»

WIELEMANS «Ongelofelijk wat er bij zo’n sessie uit jou vloeit. ’s Anderendaags kon ik nóg tientallen pagina’s vullen met alles wat ik had beleefd. Ik kon er maanden mee voort. Het was ook goed om daarop te kunnen terugvallen: de plaat mag dan ‘Nocturne’ heten, ze is vooral ’s middags geschreven. We zijn allebei kersverse vaders en als je maar een paar uur tijd hebt, ergens tussen het koken en de boodschappen door, is het niet evident om in de juiste stemming te raken.»

HUMO Jullie hebben het visuele nodig om te communiceren, las ik. Hoe werkt dat?

VANCAUWENBERGHE «Antoine en ik hebben een visuele achtergrond. Hij is graficus, ik ben fotograaf: we zijn altijd creatief gevoed door beelden. Als een schilderij ons allebei raakt, dan is de kans groot dat onze muzikale versies daarvan bij elkaar zullen passen. Voor ons was het duidelijk dat ‘Nocturne’ moest klinken als de naïeve schilderijen van Henri Rousseau of David Hockney. Minimalistisch, eigentijds en kleurrijk. De hoes van Tom Hamminck vat het met al zijn eightieskleuren – fluogroen en rood – goed samen.»

HUMO Hoe moet ik jullie omschrijven? Brussels of Waals?

WIELEMANS «Belgisch, maar als je het echt wil vastpinnen: Brussels. Daar wonen we, daar hebben we muzikale vrienden en er is de laatste jaren een heel boeiende scene ontstaan met BRNS, Mountain Bike, Robbing Millions...»

HUMO Zij weten ook hoe sociale media werken. Iets van geleerd?

WIELEMANS «We moeten wel. Ten tijde van onze eerste twee platen was er alleen MySpace, maar toen we terugkwamen met ‘Everest’, waren sociale media plots belangrijk geworden. Vroeger kon een band drie jaar verdwijnen om plots met een nieuwe plaat terug te keren: alles wat je zag, waren twee videoclips, de rest moest je erbij fantaseren op basis van de foto’s in het cd-boekje. Soms heb ik heimwee naar die tijd.»

Girls in HawaII spelen op maandag 4 en dinsdag 5 december in de AB

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234