Bert van het concert: Rokia Traoré in De Roma
Oorlog, armoede en klimaatverandering jagen ook in 2017 miljoenen mensen hun huizen uit. Daarom start 11.11.11 op 16 september in De Roma een actie rond migratie en vluchtelingen, met als special guest de Malinese muzikante Rokia Traoré. Zij komt als VN-ambassadeur voor Vluchtelingen een speech geven en sluit de avond af met een exclusief concert.
undefined
'De Eels-test'
HUMO De Roma is de enige plek in Europa waar je dit najaar nog nummers speelt uit ‘Né So’, je meest recente plaat. Die was er bijna niet gekomen.
Rokia Traoré «Ik wilde nog wel muziek maken, maar na mijn vorige plaat ‘Beautiful Africa’ (uit 2013, red.) twijfelde ik aan de manier waarop ik die moest uitbrengen. Ik ben ouderwets: ik wil in de studio eerst een volledige elpee opnemen en daarna uitgebreid touren. Maar door de dalende verkoop willen platenmaatschappijen steeds minder geld investeren in wereldmuziek, en ik deelde in de klappen. Goed, na een carrière van meer dan vijftien jaar was ik sowieso even toe aan rust.»
HUMO Wat trok je alsnog over de streep?
Traoré «De aanslepende burgeroorlog in mijn geboorteland. Mali – maar ook het hele Afrikaanse continent – heeft mensen nodig die gereisd hebben, die vertrouwd zijn met andere culturen en meerdere talen spreken. Zij kunnen de rest van de wereld op een gefundeerde en genuanceerde manier vertellen over wat er gaande is en mee helpen zoeken naar oplossingen. Mijn talent is om te schrijven, te zingen en muziek te maken, dus is het onzinnig om dat niet te gebruiken. Vandaar ook de titel van mijn nieuwe plaat: ‘Né So’ betekent ‘thuis’ in het Bambara (een Afrikaanse taal die onder andere in Mali wordt gesproken, red.) en mijn muziek is bedoeld als hart onder de riem voor al wie dat thuisgevoel noodgedwongen moet missen.»
HUMO Net als bij ‘Beautiful Africa’ is John Parish weer de producer. Waarom werk je zo graag met hem samen?
Traoré «Ik zocht iemand om mijn muziek een meer rockgeoriënteerde klank te geven, en iedereen raadde me Parish aan. Ik kende hem natuurlijk al van zijn werk met PJ Harvey, die ik heel erg bewonder, en besloot dan maar om ook zijn prestaties bij onder andere Eels te analyseren. Hij doorstond die test, ik belde hem op en raad eens? Hij bleek een heel goeie keuze te zijn (lacht).»
HUMO Een opmerkelijke cover op de plaat: ‘Strange Fruit’, één van de bekendste protestsongs van Billie Holiday.
Traoré «Dat nummer neemt in mijn hart een speciale plaats in. Ik heb een geprivilegieerd leven geleid, als muzikante en dochter van twee diplomaten, maar toch ben ik heel vaak geconfronteerd met racisme. En als je tegenwoordig de krant openslaat of de tv aanzet, zie je die haat tegenover mensen met een andere kleur weer overal. Dat ‘Strange Fruit’ vandaag, bijna zeventig jaar nadat Holiday hem uitbracht, nog altijd zo relevant is, is een heel droevige zaak.»