null Beeld

Bert van het concert: Ryley Walker

Ryley Walker is een jongen uit de vijver van Kurt Vile, Mac DeMarco en AdamThe War On DrugsGranduciel: gasten die de platenkasten van hun ouders van binnen en van buiten kennen en zelf met het indievirus zijn aangestoken. Op zijn derde langspeler ‘Golden Sings That Have Been Sung’ toont hij zich niet alleen de beste zanger van het stel, de plaat zelf is ook één van de toppers van dit muziekjaar. Hij komt ze dit weekend voorstellen in Brussel en Brugge.

Vincent Cardinaal

HUMO ‘Golden sings that have been sung, all that wisdom waisted on the young’, zing je op ‘A Choir Apart’. Die mag je eens uitleggen.

Ryley Walker «Ik probeerde in dat nummer vooral tot uitdrukking te brengen dat het van het grootste belang is je eigen pad te volgen – wat dat pad ook moge zijn. Ze proberen jonge mensen al vroeg vol te stoppen met verantwoordelijkheden en zekerheden… Kijk, ik ben ook nog niet al te oud (Walker is van ’89, red.), maar ik heb tal van baantjes gehad. Die ik allemaal verloor omdat ik er tussenuit kneep om te oefenen op mijn gitaar. Ik wilde Richard Thompson worden, en niet de manager van een supermarkt (lacht hard).»

HUMO Je lijkt ontzettend ambitieus. Je vorige, ‘Primrose Green’, was al indrukwekkend, maar ‘Golden Sings’ is helemaal groots aangepakt: experimenten, jazz, folk... Ze gaan allemaal hand in hand.

Walker «De songs op ‘Primrose’ had ik live al kapotgespeeld, in de studio wou ik ze met wat muzikanten snel-snel nog van een jazztoets voorzien. Nu kon ik vanaf het begin experimenteren. De eerste aanzetten voor deze plaat waren dan ook gigantisch lang. Ik ging voor iets compleet onherkenbaars, of misschien moet ik zeggen: niks dat traditioneel was. Daar ben ik – volgens het label – gelukkig van teruggekomen (kuchje).»

HUMO Dat wilde ik zeggen: de songs zijn traditioneel, maar wel volledig vrij benaderd.

Walker «Dat was wel de bedoeling, ja. Het grappige is dat iedereen dat lijkt toe te schrijven aan LeRoy…»

HUMO …Bach, de producer die ook een tijdje in Wilco zat – waarschijnlijk niet toevallig toen zij het experiment ontdekten.

Walker «Precies. Terwijl dat er eigenlijk niet veel mee te maken heeft: in Chicago, waar ik woon, loopt het gewoon vol muzikanten die niks liever doen dan experimenteren. LeRoy heeft ons vooral tegengehouden in de studio. Hij was de gids, die ervoor zorgde dat we een helder pad bleven bewandelen.»

HUMO Je houdt er een moordend tourschema op na. Vind je het niet leuk in Chicago?

Walker «Ik tour gewoon graag. Als het zou kunnen, zou ik alleen maar op reis gaan, gewapend met een tas en mijn gitaar. Al ben ik blij dat ik tegenwoordig ook een band mee kan nemen. Ik maak het mezelf niet gemakkelijk: probeer maar eens relaties of vriendschappen te onderhouden als je zoals ik constant de baan op bent. Gelukkig houdt mijn beste vriend altijd een plekje op zijn sofa voor me vrij: ik kan het dus verkloten zonder direct dakloos te worden (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234