null Beeld

Bert van het concert: This Is Not This Heat had Bowie als fan

Amper twee platen en een ep liet het Engelse avant-gardegezelschap This Heat tussen 1979 en 1981 op de mensheid los, maar dat bleek ruim voldoende om een blijvende indruk na te laten op iedereen die er ooit naar heeft geluisterd. Postpunk, artrock, ambient, industrial: het zal drummer-zanger Charles Hayward worst wezen met welk etiket u de muziek van This Heat wenst te beplakken, zolang u op zaterdag 1 april maar naar hun optreden in de Gentse Vooruit komt.

Noud Jansen

Charles Hayward «Anderhalf jaar geleden, thuis in de zetel, kreeg ik een uitzonderlijk helder visioen. Ik bevond me op een weg met voor me een kruispunt, en in het midden van die weg zag ik een zestal figuren: enkele jongemannen, een tweetal vrouwen, één kind. Eén van de jongemannen stapte op me af en zei: ‘Ah, daar ben je eindelijk! Waar heb je al die tijd gezeten?’ Op dat moment realiseerde ik me plots wie die mensen waren: de songs van This Heat! Dát was voor mij het sein om te zeggen: ‘Ik stop even met alle andere muziek waar ik mee bezig ben, en ik bel Charles Bullen (gitarist, red.) op om hem te vragen of hij zin heeft om weer samen te komen en onze oude This Heat-nummers te spelen.»

HUMO Dat bleek het geval.

Hayward «Die eerste repetitie met Charles was één van de meest emotionele ervaringen uit mijn leven. Ik had die songs al in geen 35 jaar meer gezongen – ik was een twintiger toen ik ze schreef – maar ze voelden zó vertrouwd. Charles en ik hebben dan besloten om opnieuw te gaan optreden, zij het onder de naam This Is Not This Heat. Het oorspronkelijke trio heeft namelijk opgehouden te bestaan in 2001, toen Gareth Williams overleed. Ter vervanging van Gareth hebben we niet minder dan vijf muzikanten opgetrommeld (onder wie Alexis Taylor van Hot Chip, red.).»

HUMO Sinds jullie wedergeboorte regent het open doekjes van artiesten als Dan Snaith van Caribou en Thurston Moore van Sonic Youth, met wie u inmiddels een paar keer hebt geconcerteerd. Een tijdje geleden bleek dat ook wijlen David Bowie een bewonderaar was.

Hayward «Bowie is eind de jaren 70 eens samen met Iggy Pop naar een optreden van ons komen kijken in Berlijn; sindsdien heb ik nooit meer iets van hem vernomen. Maar net nadat hij was gestorven, vernam ik dat hij een paar jaar vóór zijn dood is gaan dineren met enkele leden van Arcade Fire, en dat ze het toen over twee zaken hebben gehad: Japanse cinema en This Heat. Ik voelde me gevleid, temeer omdat alle drie mijn kinderen gek zijn op Arcade Fire.»

HUMO Ook op This Heat?

Hayward «Inmiddels wel, ja. En zij zijn niet de enigen: de laatste jaren krijg ik van veel jonge mensen te horen hoe goed ze de muziek van This Heat wel vinden. Dat is fantastisch, want ik herinner me dat toen This Heat in ’76 werd opgericht, we één groot doel voor ogen hadden: iets afleveren dat de tand des tijds zou doorstaan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234