null Beeld

Bert van het concert: Zondag Vosdag

Luc De Vos mag dan al twee jaar wijlen zijn, dat weerhoudt hem er niet van om nu en dan een stapje in de wereld te zetten. Op Zondag Vosdag bijvoorbeeld, het festival dat zijn naam draagt en waarop je je kunt vermaken met allerlei Vossiaanse leukigheden: muziek! Literatuur! Spijs! Drank! De te noteren datum: 27 november, in de zalen rond de Kouter in zijn geliefde Gent. The Sore Losers, Mauro Pawlowski, Gregory Frateur, An Pierlé en Warhaus zullen er zijn, alsook Herman Brusselmans én Dimitri Verhulst. En Johannes Verschaeve, die dit jaar het muzikale luik cureert.

vvp

Johannes Verschaeve «Zoals iedereen die met muziek bezig is, kende ik Luc van het Gentse uitgaansleven. Hij was gewoon een sympathieke pee. Heel benaderbaar, hij sprak zelf iedereen aan. Mijn broer, onze drummer, kwam hem eens op straat tegen en Luc vroeg wat de plannen waren. ‘Repeteren,’ zei mijn broer. Waarop Luc: ‘Niet te véél repeteren, hè, gasten.’ (lachje) Hij herkende een beetje van zichzelf in ons, denk ik.»

HUMO Waar heb je ’m voor het eerst ontmoet?

Verschaeve «Niet lang nadat we de Rock Rally hadden gewonnen (in 2004, red.), stonden we eens samen op een benefiet in Oostende. Hij noemde ons bij die gelegenheid de jonge goden van de rock-’n-roll (lacht). Hijzelf was z’n jeugd toen al volledig kwijt, zei hij.

»Daarna heb ik nog vaak een praatje met hem gemaakt op café. Het coole was: hij kon heel goed zeveren én heel interessante gesprekken voeren.»

HUMO Wist je die twee bij hem altijd uit elkaar te houden?

Verschaeve «Moeilijk: hij zei serieuze dingen graag al lachend. Om dan aan te vullen (goeie De Vos-imitatie): ‘Neenee, ’t is waar ze!’ Sérieux en ironie liepen bij hem dooreen, ook in zijn columns: hij was duidelijk een belezen man – hij was op de hoogte van filosofie, sociologie, cultuurkritiek en noem maar op – maar tegelijk maakte hij al die dingen graag belachelijk. Zelfs als muzikant had hij dat: hij was een goeie gitarist, maar hij durfde nooit écht goed te zijn. Hij saboteerde zichzelf graag.»

HUMO Zondag Vosdag dan: wat was de voornaamste parameter om een band te selecteren?

Verschaeve «Niet alles hoeft een link met Luc te hebben; de filosofie achter die naam was gewoon dat hij liever een festival zou hebben dat naar hem genoemd is dan een straat of een plein. Maar onbewust heb ik er wel een paar keer bij stilgestaan. Er staan alleszins bands op de affiche die hij goed zou vinden: ik weet zeker dat Equal Idiots en The Sore Losers helemaal iets voor hem zouden zijn. Kenji Minogue ook, maar die kende hij al. En Lucs zoon heeft de rapper Donnie gekozen, uit de school van De Jeugd Van Tegenwoordig

HUMO Ook lachen: er komt een klassieke pianist langs met de naam Luc Devos.

Verschaeve «Inderdaad. We dachten even: ‘Zouden we dat wel doen?’ Maar ik denk dat Luc dat ook geestig had gevonden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234