null Beeld

Beste vrienden: de finale

Nog een geluk dat haar vader geen Multatuli- of Guido Gezelle-adept is: de actrice Rilke Eyckermans, die u misschien kent als de lichtelijk onnozele Linde uit 'Zonen van Van As', of de zo mogelijk nog dwazere Tamara uit 'Quiz Me Quick', heeft haar aparte voornaam te danken aan het feit dat papalief graag Rainer Maria Rilke (1875-1926) leest.

Noud Jansen

Maar wat wilden wij u hier ook weer komen melden? Juist: dat Rilke vanavond samen met haar hartsvriendin Tatyana Beloy de finale speelt van 'Beste vrienden', en wel tegen de met een ietwat hoger testosterongehalte gezegende duo's Kevin Janssens - Sean Dhondt en Louis Talpe - Anthony Kumpen.

Rilke Eyckermans «Ik mag van productiehuis De Filistijnen nog niks zeggen over de uitkomst, maar ik vond 'Beste vrienden' wel een ongelooflijk toffe ervaring: nu nog steeds heb ik heimwee naar Marokko. 't Was een keitoffe filmploeg, en met Tatyheb ik ontelbare keren de slappe lach gehad. Taty en ik, wij zitten wat dat betreft praktisch altijd op dezelfde golflengte.»

HUMO Volgens presentator Thomas Vanderveken waren jullie veruit de grootste fuifbeesten van alle duo's.

Eyckermans «Voor fuiven zijn we altijd wel te vinden, ja. Ik herinner me de laatste avond in een hotel in Agadir: er stond daar een deejay te spelen voor een zo goed als lege zaal, en Taty en ik zijn spontaan beginnen te dansen. 't Was precies de Harlem Shake: eerst waren wij twee de enigen op de dansvloer, maar na een tijdje stond de hele tent op z'n kop. 't Is daar uitgemond in een groot festijn, dat nog tot de vroege uurtjes heeft geduurd.»

HUMO Hoe lang kennen Tatyana en jij elkaar al?

Eyckermans «We hebben elkaar leren kennen op de eerste schooldag van het derde middelbaar op de Kunsthumaniora in Antwerpen: ik liep recht op haar af en we zijn beginnen te babbelen - eigenlijk zijn we daar nooit mee gestopt. In de periode dat Taty in Londen en in LA woonde, hebben we elkaar wel veel minder gezien, al zijn we altijd blijven Skypen. We hebben dezelfde vibe, en zijn ook allebei van 1985: dat schept een band.»

HUMO Wat typeert mensen van jouw generatie, vind je?

Eyckermans «Wat ik bij veel mensen van mijn generatie zie, is dat er vaak tegen ons gezegd is van 'Doe maar', en dat we ons in die luxe zijn gaan wentelen. Toen ik afstudeerde had ik zoiets van 'Jááá, hier ben ik! Ah nee, toch niet.' (lacht) Ineens besefte ik dat het allemaal niet vanzelf komt, snap je? Bovendien heeft een groot deel van mijn generatiegenoten zo veel keuzemogelijkheden gehad in het leven, dat ze niet meer wisten wát te kiezen. Mijn generatie heeft niet geleerd te kiezen, ik denk dat dát het is.»

HUMO Om nog even op 'Beste vrienden' terug te komen: op je Twitter-account las ik dat jij en Tatyana onlangs met Sean Dhondt en Kevin Janssens naar Bobbejaanland zijn geweest.

Eyckermans «Nee, toch niet. 't Zat zo: Taty en ik gingen met de auto naar een voorstelling van toneelgezelschap Het KIP in Geel, en op een gegeven moment krijgen we een Twitter-bericht van Sean: 'Wanneer gaan wij nu naar Bobbejaanland?' We hadden namelijk met hem en Kevin afgesproken dat we dat eens samen gingen doen. En ik zweer het: net op het moment dat we dat bericht gelezen hadden, kwamen we aan het bord bij de afslag naar Bobbejaanland. Taty werd hysterisch: 'Trek daar een foto van, trek daar een foto van!' Ik trek daar dus een foto van, en die heb ik vervolgens getweet naar Sean en Kevin, met de boodschap: 'Wij zijn er al, jullie?'»

HUMO Mag ik hieruit afleiden dat het in de finale tussen jullie vier ging?

Eyckermans «Ha! Wie weet, wie weet.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234