null Beeld

'Beste vrienden': Katja Retsin en Evy Gruyaert nemen het op tegen Adil El Arbi en Bilall Fallah

In ‘Beste vrienden’ nemen jonge honden Adil El Arbi en Bilall Fallah het op tegen twee mediamadammen, Evy Gruyaert en Katja Retsin. Ze liepen elkaar ooit tegen het mooie lijf bij ‘De rode loper’ op de VRT. In de schaduw van de spotlights groeide een hechte vriendschap, die de hertekeningen van het grillige medialandschap en hun karrenvracht carrièreswitches wonderwel heeft doorstaan.

mke

'Tien jaar geleden was er meer plaats in de mediavijver, zeker voor vrouwen' Katja Retsin

Katja Retsin «Bij sommige mensen heb je vanaf het eerste moment een klik, en dat was ook bij Evy het geval. We lijken enorm op elkaar, ook wat uiterlijk betreft. Hoe vaak mensen me niet met ‘Evy’ hebben nageroepen in de gangen van de VRT – en omgekeerd. Ik zag die verwarring altijd als een compliment, want Evy is toch maar mooi zeven jaar jonger (lacht). Maar ook qua karakter, levensloop en carrière zijn we heel gelijklopend. ’t Is bijna angstaanjagend, alsof we eigenlijk tweelingzussen zijn in plaats van vriendinnen.»

HUMO Is er dan helemaal niets waarin jullie verschillen?

Retsin «O, jawel. Evy is enorm sportief, terwijl ik enorm goed ben in niksen. Evy moet je al bijna knock-out slaan eer ze eens even rustig in de zetel gaat zitten. Zelfs in Valencia, waar de opnames van ‘Beste vrienden’ plaatsvonden, had ze moeite om stil te zitten. Op een avond zaten we bijvoorbeeld lekker te luieren aan het zwembad, toen haar horloge plots luid begon te piepen – blijkbaar begint dat ding kabaal te maken als ze te lang niet gesport heeft. Toen heb ik haar toch even duidelijk moeten maken dat ik écht niet mee rondjes ging lopen om het zwembad (lacht).»

HUMO Jullie carrières hebben lange tijd parallel gelopen. Liep de concurrentie de vriendschap dan soms niet in de weg?

Retsin «Ach nee, ik heb nooit het gevoel gehad dat we in elkaars vaarwater zaten. Tien jaar geleden was er ook nog meer plaats in de mediavijver, zeker voor vrouwen.»

HUMO ‘De rode loper’ bestond uit een hele vrouwenkliek. Mis je die tijd soms?

Retsin «Natuurlijk! Toen ze bij de VRT de beslissing namen om met ‘De rode loper’ te stoppen, vond ik dat absurd. We bestonden al tien jaar en het programma was nog altijd populair. Maar achteraf bekeken was het misschien tóch een goeie beslissing, zeker omdat ze zich daarna meer op het culinaire hebben gefocust. En als je ziet hoe dat sindsdien geboomd heeft. Ik weet niet of je zo’n showbizzprogramma vandaag nog kan maken. De tijden zijn hard veranderd, hè, zeker als het op televisie aankomt.»

HUMO Kijk je in dat verband weleens naar ‘Glammertime’, het showbizzmagazine van VIER?

Retsin «Jazeker, ik vind de humoristische toon wel leuk, maar ze behandelen niet zo veel onderwerpen per aflevering. Plus: het is maar één keer per week, en dan is het showbizznieuws dat je brengt natuurlijk al snel verouderd. Daarom focussen ze zich duidelijk op reportages die niet zo brandend actueel zijn.»

HUMO Evy heeft ondertussen een veilig onderkomen gevonden bij VIER. Heb jij recent nog aanbiedingen gekregen die je maar moeilijk kon afslaan?

Retsin «Na mijn loopbaan bij de VRT heb ik nog een kleine omweg via de VTM gemaakt, maar dat verhaal heeft niet lang geduurd. Al ben ik nadien niet bij de pakken blijven zitten – ik wist dat dat televisieverhaal ooit kon eindigen. Maar als er zich nog kansen aanbieden: graag! Ik heb jaren ervaring, dus ik zou zó in een fijne quiz of show kunnen stappen. (Enthousiast) Of iets waar ik eens volledig mezelf in kwijt kan. Niet dat ik ooit een rolletje heb gespeeld op tv, maar ik paste me wel altijd aan aan het programma. Het zou fijn zijn als het ooit omgekeerd kon: dat het programma eens op mijn maat gemaakt wordt. Hardop dromen mag, hè?»

HUMO Zeker, Katja! En wie weet lezen de mediabonzen wel mee.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234