null Beeld

'Beste vrienden': Otto-Jan Ham en Stijn Van de Voorde zijn meer dan goede VRT-collega's

Op de ‘Beste vrienden’-as met als uitersten respectievelijk ‘Verrassende Vrienden’ en ‘Vanzelfsprekende Vrienden’ gelden de twee duo’s van vanavond als de perfecte vertegenwoordigers van die twee extremen. Zo hadden wij geen idee dat Elke ‘zus van’ Clijsters dikke maatjes was met komiek Steven Goegebeur, maar vielen we helemaal niet uit de lucht bij het nieuws dat Otto-Jan Ham en Stijn Van de Voorde meer dan goede VRT-collega’s zijn.

De twee leerden elkaar jaren geleden bij Studio Brussel kennen, presenteerden daar samen een rist programma’s en fêteerden hun bromance nadien ook op televisie en zelfs op de planken. Nu Otto-Jan de radio al een tijdje vaarwel heeft gezegd om aan een ideale wereld te werken op uw beeldbuis, zien de twee besties elkaar wel wat minder.

Stijn Van de Voorde «We zijn ondertussen allebei ook drukbezette volwassenen, dus dan blijft er sowieso niet veel tijd meer over om elkaar geregeld te zien. Maar als het ervan komt, merk ik wel dat we snel weer op het punt belanden waar we de vorige keer geëindigd waren. Ons hoge bullshitgehalte van vroeger hebben we snel weer beet. ‘Beste vrienden’ leek ons dan ook de ideale gelegenheid om nog eens een paar dagen samen op te trekken. Het land van bestemming, Letland, hadden we zelfs al eens samen bezocht, voor het StuBru-programma ‘De Eburonen’ (in 2004, red.).»

HUMO Volgens de officiële bromanceregels moeten goede vrienden elkaar geregeld een kloot aftrekken. Is dat bij jullie ook het geval?

Van de Voorde (grijnst) «Reken maar. Vroeger maakten we er bijvoorbeeld een sport van om in interviews dingen over elkaar te vertellen die helemaal niet waar waren. Ook tijdens gezamenlijke radiopresentaties was dat het hoofddoel: elkaar zo veel mogelijk koeioneren. We kunnen daar gelukkig heel ver in gaan, zonder dat we het risico lopen dat de ander zich ook echt beledigd voelt.»

HUMO Vertel dan eens, for old times’ sake, een smeuïg weetje over je goeie vriend.

Van de Voorde «Wel, ik ken Otto-Jan al zo lang dat ik reeds bij ’m over de vloer kwam toen hij nog bij zijn ouders woonde. Daar in zijn ouderlijk huis hangt een foto van Otto-Jan van toen hij zo’n 16 jaar oud was. Zijn grootste angst is dat die specifieke foto ooit naar de pers zou lekken. Otto-Jan zag er in die tijd uit als een dromerige folkie, inclusief lang, krullend haar en akoestische gitaar in de handen. Als je ’m nu zo bezig ziet in ‘De ideale wereld’, als vlotte hipster-dertiger, zou je ’m dat niet geven, natuurlijk. Maar de jonge Otto-Jan had een weelderige, schouderlange krullenbos. En een duimring! Zo’n Keltische, waar iets mysterieus in gegrift stond. Zelfs in zijn beginjaren bij Studio Brussel droeg hij die ring nog met een zekere trots. Net als zijn oorring, waarvan ik ’m na een tijd toch heb gezegd dat hij die echt moest wegdoen. Ik kon simpelweg niet bevriend zijn met een man die een oorring droeg.»

HUMO Als ik het goed begrijp, hebben we de Otto-Jan zoals we ’m vandaag kennen dus eigenlijk aan jou te danken.

Van de Voorde «Daar komt het op neer, ja. Ik heb Otto-Jan Ham van ouderwetse folkie tot volwassen hipster omgekneed. Zijn professionele carrière, daar zal ik de eer niet voor opstrijken – dat heeft-ie allemaal zelf gedaan. Maar als het gaat om zijn oorring, zijn duimring én dat lange haar, dan heb ik de mensheid wel een dienst bewezen.»

HUMO Goed, dat...

Van de Voorde (onderbreekt) «Nog één ding, en dat is echt het laatste wat ik erover kwijt wil: op die foto in zijn ouderlijk huis droeg Otto-Jan, naast een duimring, een akoestische gitaar en een weelderige haardos, ook een gebatikt hemd. Dat lijkt me – voor de volledigheid – toch belangrijk.

HUMO Waarvan akte. Bedankt!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234