null Beeld

'Better Call Saul': advocaat van de duivel in spe

Nog geen twee jaar nadat de bad trip van Walter White tot een verschroeiend einde kwam, pakken de makers van 'Breaking Bad' uit met ‘Better Call Saul’. Ofte: ‘Breaking Bad’, de prequel.

mke

Draaide ‘Breaking Bad’ rond de fascinerende transformatie van de brave chemieleraar Walt White in de duivelse drugsbaron Heisenberg, dan zien we in ‘Better Call Saul’ hoe Jimmy McGill verandert in Saul Goodman, de aalgladde advocaat die in het tweede seizoen van ‘Breaking Bad’ opdook en het meteen tot publiekslieveling schopte. Bob Odenkirk, de Amerikaanse acteur die Jimmy/Saul op lichtjes briljante wijze – en met behulp van een aartslelijk nektapijt – gestalte geeft, was onlangs in Berlijn, waar de serie werd voorgesteld op het Internationaal Filmfestival.

HUMO De eerste twee afleveringen waren alvast bijzonder entertainend.

Bob Odenkirk «Bedankt! En dan heb je al meer van de reeks gezien dan ik, want verder dan de eerste ben ik nog niet geraakt. Al herinner ik me de opnames van die tweede aflevering nog zeer levendig. Er zit een heel lange scène in – in het script telt ze zo’n 20 bladzijden, geloof ik – waarvoor we twee dagen in de snikhete woestijn hebben gefilmd. Bovendien moest ik het grootste deel van de tijd op mijn knieën zitten. Dan voel ik toch wel dat ik een oude man aan het worden ben (lacht).»

HUMO U droeg toch kniebeschermers, mag ik hopen?

Odenkirk «Ja, maar dan nog was het een bijzonder pijnlijke ervaring. Ik heb er ook een lelijke blauwe plek op mijn arm aan overgehouden. Maar kom, wat zit ik hier nu eigenlijk te klagen? ’t Is potverdikke geweldig dat ik aan ‘Better Call Saul’ heb mogen meewerken.»

HUMO Hoe komt het dat u zelf nog maar één aflevering gezien hebt?

Odenkirk «Wel, ik probeer mezelf zo weinig mogelijk als Saul Goodman bezig te zien. Want dat is volgens mij echt dodelijk voor je acteerspel. Als ik Saul speel, doe ik dat liefst zo spontaan mogelijk, en dat gaat volgens mij alleen maar als je je er niet van bewust bent hoe je er dan precies uitziet. Als je jezelf gaat zitten observeren, ga je misschien onbewust kleine tics of gebaren kopiëren. Al ben ik nu wel heel nieuwsgierig naar het eindresultaat, dus waarschijnlijk ga ik binnenkort toch gewoon eens kijken, samen met mijn gezin.

undefined

'Wordt deze serie even goed als 'Breaking Bad' zelf? Dat weet je niet. Is het een entertainende reeks die je op het puntje van je stoel houdt? Daar ben ik behoorlijk zeker van' Bob Odenkirk

»Ik vermijd als acteur trouwens nog wel andere dingen – collega’s kijken er altijd vreemd van op. Zo lees ik nooit vooruit in een script en wil ik liefst zo weinig mogelijk weten over de verhaallijnen van de andere personages. Voor ‘Better Call Saul’ moest ik wel vooruitlezen, maar ten tijde van ‘Breaking Bad’ las ik uitsluitend mijn eigen scènes. Ik wist dus alleen wat Saul die week deed, meer niet. Omdat ik vind dat voorkennis je vertolking ten kwade kan beïnvloeden.»

undefined

null Beeld

HUMO Vreemd dat u dat zegt: als we van één iemand weten wat er hem nog allemaal te wachten staat, dan is het wel Saul Goodman.

Odenkirk «Ik snap je redenering, maar in het geval van Saul lijkt me dat niet zo’n onoverkomelijk probleem. Omdat de Saul Goodman die we in ‘Breaking Bad’ hebben leren kennen, eigenlijk maar een ééndimensionaal typetje is, een façade waarachter Jimmy McGill zichzelf verschuilt. Er is dus geen ‘volwaardige’ persoonlijkheid genaamd Saul Goodman waar we in deze prequel naartoe moeten werken. Ik wist ook helemaal niets over het privéleven van Saul ten tijde van ‘Breaking Bad’. Waar woont die kerel? Heeft hij een vriendin? Wat wil hij bereiken in het leven? Dat kunnen we allemaal nog vrijelijk invullen.»

HUMO Eén ding dat ‘Better Call Saul’ alvast gemeen heeft met ‘Breaking Bad’ is dat het hoofdpersonage gaandeweg een fikse transformatie ondergaat.

Odenkirk «Ja, Vince (Gilligan, de bedenker van beide series, red.) is duidelijk geïntrigeerd door dat thema. In ‘Breaking Bad’ liet hij een leerkracht, toch een voorbeeldfunctie binnen onze samenleving, geleidelijk transformeren in een soort psychopatische slechterik. En wat ik heel straf vond: hij deed dat zonder de interne logica van het personage te ondermijnen. De puzzelstukjes vielen heel langzaam in mekaar, het werd nooit ongeloofwaardig. Je zou kunnen opperen dat de puzzel in ‘Better Call Saul’ nog nét ietsje ingewikkelder is. Bij Walt White wisten we aan het begin van de reeks immers nog niet precies hoe hij zou eindigen, ook Vince niet. Hij had een booswicht voor ogen, maar de precieze details kon hij gaandeweg nog invullen. Terwijl we van Saul exact weten hoe hij er later zal uitzien. Vince heeft het zichzelf dus nog een tikje moeilijker gemaakt.»


Op naar Las Vegas

HUMO Een spin-off maken van een alom geprezen reeks als ‘Breaking Bad’ lijkt me sowieso een hachelijke onderneming, nee?

Odenkirk «Inderdaad, al heb ik me nooit echt zorgen gemaakt. Daarvoor werken Vince Gilligan en Peter Gould (de schrijvers, red.) net iets te hard. Ik besefte wel dat het een serieuze beproeving zou zijn, maar ik heb het gevoel dat we de grootste hindernis genomen hebben – het script van ‘Better Call Saul’ is ijzersterk en dat is uiteindelijk toch waar het om draait. Betekent dat ook dat deze prequel even goed zal worden als ‘Breaking Bad’ zelf? Nee, dat weet je natuurlijk niet. Maar is het een entertainende reeks die je op het puntje van je stoel houdt? Ja, daar ben ik wel behoorlijk zeker van. Al valt het oordeel van het grote publiek natuurlijk nog af te wachten. Tot nu krijgen we alleen maar goede recensies. (Lacht wrang) Ook van mensen die er anders niet voor zouden terugdeinzen om sceptisch uit de hoek te komen.»

null Beeld

HUMO Bent u stiekem niet trots dat net uw personage een eigen reeks kreeg?

Odenkirk «Nee, omdat ik Saul niet als ‘mijn personage’ beschouw. Als hij al iemand toebehoort, is het wel Vince en Peter. Al speel ik ’m wel doodgraag. Je hebt collega’s die acteren altijd leuk vinden, ongeacht het script. Maar ik sta eigenlijk alleen maar graag voor de camera als het materiaal echt goed is. Anders schrijf ik het liever zelf (lacht). (Odenkirk is naast acteur ook schrijver en producer, red.)

»Ik wil ook eerst de reacties na het hele eerste seizoen afwachten. Als mensen dan nog altijd even enthousiast zijn, zal ik misschien een heel klein beetje trots op mezelf zijn. Al lig ik daar, op mijn 52ste, niet meer echt wakker van. Het is natuurlijk geweldig om mee te mogen werken aan zulke kwaliteitsvolle series als ‘Breaking Bad’ en ‘Better Call Saul’. Maar het is niet zo dat ik al mijn hele leven op dat ene grote succes zat te wachten. Er komt een moment in je carrière dat je die hoop gewoon opgeeft (lacht). Ik heb me altijd geamuseerd in de televisiebranche, met acteren, maar ook met schrijven en producen. Als het verhaal van ‘Better Call Saul’ ooit stopt, ga ik me gewoon weer met die twee andere dingen bezighouden.»

HUMO Maar als het aan u ligt, mag ‘Better Call Saul’ nog wel enkele seizoenen voorttuffen?

Odenkirk «O ja, ik kan me niet inbeelden dat ik de volgende jaren iets beters krijg aangeboden dan deze rol. Dus waar zal deze eerste jaargang naartoe leiden? Naar meer van dit, als ik geluk heb.

»Ik heb bij Vince ook al geopperd dat het verhaal van Jimmy alias Saul niet per se hoeft te eindigen waar dat van ‘Breaking Bad’ begint. Misschien is het ook interessant om te zien hoe het Saul post-Walt White vergaat. Het zou goed kunnen dat de gebeurtenissen uit ‘Breaking Bad’ hem nog een tweede keer doen veranderen. In ‘Better Call Saul’ is hij dan Jimmy, in ‘Breaking Bad’ Saul, en nadien wordt hij James, een oudere man die getekend is door zijn ervaringen met Walt White. Ik heb al gesuggereerd dat hij dan burgemeester van Las Vegas zou kunnen worden. Al wil Vince daar voorlopig nog niets van weten (lacht).»


Bekijk de trailer:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234