null Beeld

'Bevergem' over de Ha! van Humo 2015:'We hebben mekaar nét niet in mekaar geslagen'

‘Bevergem!’ De naam van de winnaar had nog maar net de mond van Guy Mortier verlaten of er barstte een bacchanaal uit van drank, vrouwen en jolijt, waarbij vooral het West-Vlaams de voertaal bleek.

Tom Raes

De ietwat verbaasde blik op de gezichten van de winnaars doet ongeloof vermoeden – alsof het nog wat moet bezinken.

Piet De Praitere «We zien er niet alleen verrast uit: we zijn het ook. We hadden namelijk horen waaien dat ‘Radio Gaga’ zou winnen, en we hadden al vrede genomen met onze nederlaag.»

Gunter Lamoot «En toch, ik geloofde wél in onze kansen. Twee jaar geleden hebben we ‘Bevergem’ voor het eerst vertoond. Op de Gentse Feesten was dat, en de mensen reageerden er zo enthousiast dat ik tegen het einde met tranen in de ogen zat te kijken. ‘Dit gaat prijzen winnen,’ zei ik toen nog. En kijk nu.»


Lees meer over de Ha! van Humo 2015 en bekijk de filmpjes »

Han Coucke «De bekroning is mooi, maar we zijn nog altijd het meest content dat we iets gemaakt hebben zoals wij dat wilden – zónder compromissen. Het is fijn om te zien dat je nog altijd met een groep vrienden het idee kunt hebben ‘We gaan samen eens iets maken’, en dat dat dan ook zo mooi kan uitdraaien.»

HUMO Dat was inderdaad apart: er school een groep vrienden achter het programma, geen gehaaide groep televisiemakers.

De Praitere «Niet altijd even simpel, hoor. Je belandt tijdens zo’n scheppingsproces weleens op een punt waarbij je elkaar nét niet in elkaar slaat. Ook bij ‘Bevergem’, en ook als het je vrienden zijn. Er zijn genoeg momenten geweest waarop we niet meer zeker wisten of het ons ooit wel zou lukken.»

HUMO Ik citeer even uit de laudatio van Dwarskijker over ‘Bevergem’: ‘Humor is in deze serie vaker een compromis tussen de mens en zijn ingebakken tragiek’.

Coucke «Er zit geen enkele grap in ‘Bevergem’: de humor ontstaat uit de personages, en hoe die met elkaar omgaan. Dat maakt het succes nog specialer voor ons: het is een allesbehalve voor de hand liggende vorm van humor, en we stonden ervan versteld hoeveel mensen er voeling mee bleken te hebben. Geruststellend, want dat wil zeggen dat het publiek er klaar voor is. Het hoeft niet meer altijd Geert Hoste te zijn.»

Wim Willaert «‘Bevergem’ is geen comedy, maar de schrijvers waren wél comedians. En dan krijg je dialogen om van te snoepen. Dat was voor mij het geheim achter ‘Bevergem’: het was totaal van de pot gerukt, maar toch nog realistisch. Piet heeft met zijn Claude Delvoye bijvoorbeeld het archetype van de Vlaamse politicus neergezet: heeft in alle partijen gezeten, maar gaat er prat op dat ‘de mensen weten waar hij voor staat’. Dat is een samenvatting van álle centrumpartijen in België.»

Dries Heyneman «De mensen die je dagelijks op straat tegenkomt, zijn nog veel waanzinniger dan die in ‘Bevergem’, daar ben ik zeker van. Ik heb een vriend die me ooit eens vertelde dat er in zijn stamcafé elke dag iemand twee Rodenbachs komt drinken, gevolgd door een druppel, en dan twee Leffes. En tussen die twee Leffes begint die mens steevast te huilen, élke keer. Je kan er je uurwerk op gelijkzetten. Zoiets konden we gewoon niet gebruiken, de mensen zouden het niet geloofwaardig vinden (lacht).»

HUMO Herkenbaarheid is misschien wel het sleutelwoord. Ik denk dat ik ooit iemand gekend heb die daadwerkelijk zijn dagen sleet op een barkruk in een krantenwinkel.

Willaert «En dan zeggen dat de meeste teksten van mijn personage Danny niet eens uitgeschreven waren! Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er nog een extra aflevering zou komen, die zou draaien om de verhaallijnen van de vrouwen van Bevergem én om Danny. Alleen is die indertijd geschrapt omdat het te duur werd. Er was toen nog net genoeg tijd om de verhaallijnen van de vrouwen in de andere afleveringen onder te brengen, maar niet die van Danny. En dus hebben ze mij in de eerste afleveringen in die gazettenwinkel gewoon op een stoel gezet – zonder tekst. De dingen die ik daar zeg, waren voor het grootste deel geïmproviseerd.»

Lamoot «Nu we dan toch aan een clash der ego’s begonnen zijn: wist je dat het míjn idee was om ‘Bevergem’ rond een kringloopwinkel te doen draaien? Een onontgonnen cliché, kringloopwinkels: iedereen kent ze, maar er was nooit iets mee gedaan. Nu dus wel. Dankzij Gunter Lamoot!»

Willaert «Klopt, maar ik heb dan weer het idee geleverd voor die memorabele scène waarin Kurt gaat ruiken aan de stoel van zijn vlam Hilde. Let op: niet dat ik dat ooit gedaan heb, hè. Maar toch: mijn idee.»

Lamoot «Ja kijk, we kunnen hier zitten lullen wat we willen. Maar uiteindelijk moeten we toch Bart Vanneste bedanken. Hij heeft het toch maar mooi gemaakt tot wat het is. Dan heb ik bij vergelijking maar weinig gedaan: af en toe eens nurfen, dat was het.»

De Praitere «Ik zou toch ook Marc Coenen willen bedanken, die netmanager was toen we kwamen aankloppen bij Canvas. Hij heeft altijd in ‘Bevergem’ geloofd. En hij heeft het aangedurfd om samen te werken met mensen die niet echt bekend waren, die met een duur fictie-idee kwamen aanzetten, en die erop stonden dat alles ook nog eens in het West-Vlaams zou gebeuren! (lacht) Als ‘Bevergem’ geslaagd is, is dat voor een heel groot deel omdat Marc er zijn schouders ondergezet heeft.»

HUMO Een mens zou het nog vergeten: aan de Ha! hangt ook een geldprijs van 5.000 euro vast. Hoe verdeel je die onder zo’n grote cast?

De Praitere «Een peulschil! Maar nu je het toch vraagt: mijn oude BMW heeft het begeven en ik zit momenteel zonder auto. Pas op, dat hoeft niet opnieuw een BMW te zijn. Met een goeie Mercedes ben ik ook al tevreden.»

Coucke «We geven het in elk geval niet aan een goed doel, zoals ‘De ideale wereld’ blijkbaar wel gedaan heeft. Als comedians doen we al zodanig veel benefietoptredens dat we onderhand ons steentje wel bijgedragen hebben.»

Willaert «We zullen met onze 5.000 euro weleens naar een frietkot trekken. En wie weet, misschien praten we tijdens het eten dan wel over een vervolg. Zoals bij ‘Jaws’: ‘Bevergem 2: The Revenge’.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234