null Beeld

'Bevergem' wint de Ha! van Humo: lees de speech van Guy Mortier

Afgelopen woensdag werd in De Hoorn in Leuven de Ha! van Humo uitgereikt aan 'Bevergem'. Dit is de lofrede die Guy Mortier die avond uitsprak.

Guy Mortier


Bekijk ook het sfeerverslag »

'De ideale wereld' feliciteert 'Bevergem' met de Ha! van Humo 2015 (filmpje) »

Goeienavond dames en heren. Welkom op de ondertussen alweer 35ste uitreiking van de Ha! van Humo, sinds Kurt Van Eeghem in 1980 de allereerste kreeg (als Raphaël Goossens in ‘Hitring’). En zie waar het hem gebracht heeft.

Dames en heren, het is nooit eenvoudig geweest om uit het onveranderlijk schitterende Vlaamse televisieaanbod telkens weer het beste, bij voorkeur vernieuwende, meest de hersens prikkelende of hartslag activerende programma (of individu) te kiezen, maar dit jaar heeft de jury het toch wel extra moeilijk gehad.

Dat heeft ook met de omstandigheden te maken. Zoals u weet, behoren wij sinds enkele maanden tot De Persgroep, en zijn we recent onder zachte dwang – niet dat zo’n elektrische varkensprikker veel sporen nalaat – naar het bedrijvencomplex in Kobbegem verhuisd.

Sindsdien begrijpen wij waarom het daar ‘de persgroep’ heet. De Humo-redactie is er namelijk letterlijk ondergebracht in containers. U kunt zich dan ook de doorsnee-ochtenden voorstellen: een kop koffie en een broodje voor de vluchtelingen, een klapke doen, die mensen vriendelijk weer aan de deur zetten…

Het leidt weleens tot emotionele momenten, en diep meeleven. Heel wat van die mensen hebben ons al met tranen in de ogen sterkte gewenst, sinds ze beseffen dat zij ooit wel zullen kunnen vertrekken uit dat vervloekte oord, maar dat wij gedoemd zijn in Kobbegem te blijven.

Gisteren nog een kaartje gekregen uit Calais: ‘Alles welbeschouwd is het hier niet slecht, hoor. Je hebt zicht op zee en de containers zijn iets ruimer’.

Het zal u dan ook niet verbazen dat de politie per ochtend gemiddeld twee Humo-medewerkers tussen de pakken met ‘Het Laatste Nieuws’ uit camions van De Persgroep vandaan plukt. Nooit tussen pakken met ‘De Morgen’. Tussen één pak kun je niet zitten.

Niet alleen de omstandigheden waren dus hachelijk – tot daaraan toe, we zijn wel iets gewoon – maar ook de verkiezing van de Ha! zelf, die altijd volgens een strikte procedure verloopt, had eronder te lijden.

Zoals vanouds werden, onder deurwaarderstoezicht, ook nu weer de namen van de laureaten tegen de muur getapet, waarna de juryleden één voor één geblinddoekt een vogelpikpijltje mochten gooien. Nooit een vuiltje aan de lucht.

Ja, toen we nog bij Woestijnvis zaten, hebben we Wouter Vandenhaute op die manier eens een oog uitgegooid , toen hij last minute nog het jurylokaal kwam binnengestormd, met vip-tickets voor de Ronde van Vlaanderen zwaaiend, om ons alsnog over te halen toch voor Annemie Struyf te stemmen. Nu, één oog bleek later geen probleem te zijn, in het land der blinden.

Het probleem dit jaar was dat de vogelpikpijltjes afketsten op de stalen wanden van de container en zo terug ricocheerden; het scheelde geen haar of er waren Humo-medewerkers gewond geraakt. Gelukkig zaten die, door ervaring geleerd, veilig achter een delegatie De Morgen-redacteurs. Die hadden gevraagd of ze eens mochten komen kijken hoe echte journalistiek eigenlijk in zijn werk gaat. Eind goed, al goed.

Ik had nu graag even uit het originele juryverslag geciteerd, maar dat is opgevreten door de ratten. Waarmee ik uitdrukkelijk níét de redactie van Dag Allemaal bedoel. Althans niet meer sinds wij collega’s zijn geworden.

Dames en heren, zowat elk van de acht laureaten had, in een ander jaar, de Ha! kunnen winnen. Zij hebben evenwel de pech te moeten wedijveren met – of het geluk mee te mogen baden in – de zonnewarmte pulserende glorie van de winnaar.

Die niet toevallig het licht zag op het vernieuwde Canvas – meer dan ooit home of the brave, kweekvijver van kwaliteit – dat vanaf dag één van het nieuwe zendschema, op de vleugels van het uitzinnige enthousiasme van publiek én tv-kritiek, als het ware wadend door zeeën van applaus, een seizoen neerzette om pek en veren bij af te likken.

En daarom, dames en heren, gaat de Ha! van Humo 2015, mét de eraan verbonden 5.000 euro voor een tweede seizoen, naar ‘Bevergem’!

Guy Mortier

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234