null Beeld

'Beyond the Hills': 'Ik hoop dat mijn film een discussie op gang brengt over de rol van religie in de samen­leving.'

In de lente van 2005 kwam Daniel Petre Corogeanu, de leidinggevende priester van een afgelegen, orthodox nonnenklooster in Roemenië, op het doortastende idee om een jonge, geesteszieke non die beweerde door de duivel bezeten te zijn, aan een groot houten kruis vast te binden, een handdoek in haar mond te proppen en haar in een donkere ruimte alleen te laten totdat de Satan verdreven was.

Noud Jansen

''Ik hoop dat mijn film een discussie op gang brengt over de rol van religie in de samen­leving'' Cristian Mungiu

Toen Corogeanu en enkele nonnen drie dagen later poolshoogte gingen nemen, bleek de duivel inderdaad ribbedebie, maar was de 23-jarige Maricica Irina Cornici meteen ook gestorven aan de gevolgen van verstikking, uitputting en uitdroging. Zeven jaar na dato leverde de Roemeense regisseur Cristian Mungiu het losweg op deze onverkwikkelijke affaire gebaseerde ‘Beyond the Hills’ af, een trage, verstilde, u bij dezen aangeraden film, vanavond te zien op Canvas.

Cristian Mungiu «De dood van die jonge non was destijds groot nieuws in Roemenië: ’t werd breed uitgesmeerd op tv en in de dag- en weekbladen. Vooral de tabloids lieten zich weer eens van hun minst fraaie kant zien. Die focusten uiteraard enkel op de oppervlakkige, spectaculaire kant van de zaak, zonder ook maar de minste aandacht voor het menselijke drama dat erachter schuilging.

»Enkele jaren later las ik de boeken die de Roemeense schrijfster Tatiana Niculescu Bran over het onderwerp had geschreven, en het viel me op dat zij er op een heel andere manier tegenaan keek: ze oordeelde niet, maar hield het bij een droog relaas van de feiten. Haar boeken hebben me doen besluiten om een film over het thema te maken, en me niet te baseren op de waargebeurde feiten, maar er een deels fictief verhaal van te maken.»

- Waarom?

Mungiu «Ik vind sowieso dat het niet de taak van een cineast is om de realiteit na te bootsen, dat ten eerste, en ten tweede gaf het me de mogelijkheid om belangrijke kwesties aan te kaarten.»

- Zoals?

Mungiu «80 tot 90 procent van de Roemeense bevolking beschouwt zichzelf als religieus. Ikzelf ben níét religieus, dus ik kan me vergissen, maar ik heb zo het idee dat de essentie van religie uit christelijke waarden bestaat: goeddoen voor een ander, zorgen voor je medemens, proberen zo weinig mogelijk te zondigen, je naaste vergeven. Maar daar zie ik allemaal toch maar bitter weinig van in Roemenië. Wat ik zie, is haat en onverschilligheid. Het enige wat de meeste Roemenen uit hun religie lijken te halen, zijn de tradities. Ze kennen al de rituelen vanbuiten, maar van de essentie van hun geloof kennen ze niets. Roemenië is een arm land, dat een decennialange periode achter de rug heeft waarin religie louter getolereerd werd. Je zou toch denken dat men zich in die moeilijke periode onder de communisten focuste op de kernwaarden van zijn geloof? Nee, dus.

»Kerken, ja, die worden bij dozijnen gebouwd sinds de communisten weg zijn en er vrijheid is, maar wat heb je daar nu aan? Er zijn nu zo’n 20.000 kerken in Roemenië, op een bevolking van 20 miljoen. En amper 500 ziekenhuizen! Dat toont wel aan waar de prioriteiten van de staat liggen.

»Kijk: ik ben een filmmaker, dus ik hoop uiteraard vooral dat ‘Beyond the Hills’ door zo veel mogelijk mensen gezien wordt, en dat ze ’m goed vinden. Maar wat ik ook hoop, is dat mijn film in Roemenië een discussie op gang brengt over de rol van religie in de samenleving. ‘Beyond the Hills’ is in de eerste plaats een bekijkenswaardige film, maar tegelijk is het ook een warm pleidooi voor meer tolerantie, meer geduld, meer begrip voor elkaar.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234