null Beeld

Bezoek van de baas

Geen idee of u het fijn zou vinden om uw baas over de vloer te krijgen

Katrien Depecker

Elke aflevering draait rond één bedrijf (dat eerst een oproep had gedaan in het vtm-programma 'De stip', in de jobkrant Vacature en op de site van de VDAB) en drie sollicitanten, van wie er eentje op het eind een contract mag ondertekenen. Een presentator is er niet, dus belden wij:

Sarah Denoo (productie) «Uit Brits onderzoek is gebleken dat werkgevers het klassieke sollicitatiegesprek niet als de efficiëntste manier beschouwen om een geschikte kandidaat te vinden. Mensen doen zich dan vaak anders voor dan ze zijn, of zijn veel nerveuzer dan in het dagelijkse leven.

»We hebben ons oor te luisteren gelegd bij Vlaamse werkgevers en die vertelden ons allemaal precies hetzelfde: 'Ik herinner me een sollicitant met wie het tijdens het gesprek wel klikte, maar van wie ik na een paar uur samenwerken dacht: 'Oei, het is toch dat niet.'' Dus hebben we beslist daar een reeks rond te maken.

»We hebben contact opgenomen met bedrijven met openstaande vacatures: de zaakvoerders van autobedrijf Cardoen, designwinkel A First Luxe, reclamebureau Duval Guillaume en kapsalon De Cliént gaan via ons programma op zoek naar werknemers.»

HUMO Maar houden mensen werk en privé niet liever gescheiden? En zijn ze niet net extra zenuwachtig omdat hun - wie weet - latere baas langskomt? Ik kan me inbeelden dat sloddervossen meteen een slechte indruk maken.

undefined

Denoo «Dan moeten ze maar opruimen, hè. Ze blijven natuurlijk altijd een beetje zenuwachtig, maar het zegt vooral veel over hun motivatie: ze willen die job, en als ze dat huisbezoek erbij moeten nemen, dan is dat maar zo.

»En de werkgevers zullen wel letten op de inrichting van het huis, maar dat is zeker niet het belangrijkste. Toen Ivo Willems van Cardoen op bezoek ging bij kandidaat Pieter, waren diens lief en tweelingbroer er ook.

»Wel, Ivo vond het geweldig om te zien hoe Pieter in het leven staat en met wie hij samenleeft. Hij wist meteen: 'Zo iemand zoek ik.'

»Of neem Martin, een hockeycoach: Ivo vond 'm op papier nogal bon chic bon genre, en dus niet geschikt voor in zijn team, maar bij het huisbezoek bleek hij juist een erg bescheiden man te zijn. Dat was hij niet te weten gekomen als Martin in maatpak voor hem had gezeten.»

HUMO En na de huisbezoeken is de zaak beklonken?

undefined

Denoo «Nee, dan is er nog een teamactiviteit die elke baas naar eigen goeddunken invult: zo koos Ivo voor een dropping in Wallonië, want voor zijn bedrijf is het belangrijk dat het team goed samenwerkt.

»Het laatste onderdeel is een dag meedraaien in het bedrijf, waarna de beste van de drie zijn krabbel onder het contract zet. De kandidaten houden er een job aan over, en wij een fijn programma: iedereen content.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234