De wet werd getekend door Nancy Pelosi (Huis van Afgevaardigden) en Chuck Schumer (Senaat). Beeld Los Angeles Times via Getty Imag
De wet werd getekend door Nancy Pelosi (Huis van Afgevaardigden) en Chuck Schumer (Senaat).Beeld Los Angeles Times via Getty Imag

Verenigde Staten

Biden strooit gul met miljarden voor een sociale revolutie en de bestrijding van corona

Joe Biden trekt met een gigantisch bedrag ten strijde tegen de coronacrisis en breidt het sociale vangnet in de Verenigde Staten uit. De president laat zijn saaie imago verbleken, tot vreugde van veel kiezers.

Karlijn van Houwelingen

Joe Biden, dat was toch die belegen mastodont die na een gezapige campagne vanuit het Witte Huis maar blijft dagdromen over ‘eenheid’ en ‘liefde’? Diezelfde Biden zet in de eerste 50 dagen van zijn presidentschap revolutionaire stappen richting een progressiever Amerika.

Met zijn Amerikaans Reddingsplan, een enorm coronasteunpakket, voert hij een vorm van kinderbijslag in en geeft hij gezinnen met kinderen extra belastingvoordeel. Alle Amerikanen die minder dan 75.000 dollar per jaar verdienen krijgen voor de derde keer cash op hun bankrekening, nu 1400 dollar per persoon.

Het kan zomaar 12 miljoen Amerikanen optrekken uit armoede, berekenden onderzoekers van Columbia University. Ze voorspellen dat het aandeel mensen dat in armoede leeft zal dalen van 12,3 naar 8,3 procent. Onder kinderen kan het zelfs halveren. De armste Amerikanen houden dankzij Bidens plan per jaar 20 procent meer over in hun portemonnee, schat het onpartijdige Tax Policy Center.

Horeca en scholen

De net aangetreden president trekt maar liefst 1900 miljard dollar uit – iets meer dan de complete economie van Brazilië. Het is een van de grootste steunpakketten in de Amerikaanse geschiedenis, en komt bovenop de enorme zak geld die voorganger Trump al vrijmaakte voor coronahulp. Het brengt de totale coronasteun van de Amerikaanse overheid op bijna 6000 miljard aan geleend geld.

Het plan zorgt ook dat werkloosheidsuitkeringen nog tot zeker september met 300 dollar per week verhoogd blijven. Er komt extra geld voor distributie van vaccins en bijstand aan horeca, scholen en lokale overheden. Zorgverzekeringen worden voor mensen met middeninkomens betaalbaarder.

Jubelstemming

Bidens pakket wordt al het meest ambitieuze armoedebestrijdingsbeleid in decennia genoemd. Democraten verkeren in jubelstemming en spreken van een ‘wonder’ of een ‘ideologische revolutie’. Senator Bernie Sanders, het gezicht van uiterst links en voormalig opponent van Biden, is nu dolblij met ‘de belangrijkste wetgeving in het voordeel van werkende gezinnen in de moderne geschiedenis van dit land’.

De media maken vergelijkingen met de New Deal van de legendarische president Roosevelt, die in de jaren dertig van de vorige eeuw een diepe depressie bedwong met sociale voorzieningen en grote overheidsprojecten. Dat is wat overdreven – veel maatregelen van Biden zijn maar tijdelijk. Kinderbijslag, bijvoorbeeld, is er aanvankelijk slechts voor een jaar. Maar Democraten maken al plannen om de maatregelen permanent te maken. Als ze eenmaal bestaan, is het idee, wordt het voor tegenstanders moeilijk ze weer weg te stemmen.

Er is kritiek: Biden strooit te scheutig met geld, vinden met name Republikeinen. Zij stemden in het Congres allemaal tegen. Veel geld gaat naar doelen die niets met de pandemie te maken hebben. Een deel van het geld van vorige hulppakketten is nog niet uitgegeven. De mensen die profiteren van de maatregelen hebben bovendien niet allemaal daadwerkelijk hulp nodig. Veel ontvangers van 1400 dollar cash hebben bijvoorbeeld hun baan gewoon behouden.

‘Dit is geen reddingsboei, het is geen steunpakket; het is een waslijst aan linkse prioriteiten die dateren van voor de pandemie en niet tegemoetkomen aan de behoeften van Amerikaanse gezinnen,’ klaagde de Republikeinse leider Kevin McCarthy. Sommige economen, onder wie oud-minister van financiën Larry Summers, waarschuwen dat de beschikbaarheid van al dat geld prijzen gaat opdrijven.

Bron van oplossingen

Maar Biden doet liever te veel dan te weinig, heeft hij aangegeven. Dat hij het reddingsplan gebruikt om linkse prioriteiten te realiseren, daar maakt hij geen geheim van. Hij zegt mensen te willen helpen die al voor het virus niet of amper het hoofd boven water hielden. De overheid moet weer gezien worden als bron van oplossingen, en niet langer als de oorzaak van problemen, de conservatieve visie.

Het gaat erom, zei Biden in een verklaring, om ‘de ruggengraat van deze natie – het essentiële personeel, de werkenden die dit land hebben gebouwd, de mensen die dit land draaiende houden – een kans te geven’. Dat wordt buiten Washington overwegend gewaardeerd. Opiniepeilingen suggereren dat de meeste Amerikanen blij zijn met alle steun. In een onderzoek van Pew zei 70 procent van de deelnemers voor te zijn, onder wie ook een aanzienlijke groep Republikeinse kiezers.

(Parool)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234