Jill Biden en Joe Biden tijdens de inauguratie Beeld Getty Images
Jill Biden en Joe Biden tijdens de inauguratieBeeld Getty Images

Inauguratie

Bidens speech ontleed: ‘Mijn hele ziel ligt hierin: ons volk en ons land herenigen’

In zijn eerste toespraak als president van de Verenigde Staten vierde Joe Biden woensdag de democratie. Hij riep op tot eenheid, volgens hem het meest ongrijpbare element van een democratie.

Redactie

Opperrechter Roberts, vicepresident Harris, voorzitter Pelosi, leider Schumer, leider McConnell, vice-president Pence, geëerde gasten, landgenoten.

BEGROETING

Tegen de traditie in noemt Biden zijn voorganger Trump geen enkele keer. Daarmee geeft hij blijk van zijn minachting voor Trump, die probeerde zijn verkiezingszege af te pakken en wegbleef bij de inauguratie. Vier jaar geleden gaf Trump in zijn inaugurele rede hoog op van de ‘ordelijke en vreedzame machtsoverdracht’ die de VS elke vier jaar doormaken. Biden bedankt wel vicepresident Mike Pence, die naar zijn inhuldiging kwam en Trumps afscheid oversloeg.

Dit is de dag van Amerika, de dag van de democratie. Een dag van geschiedenis en hoop, van vernieuwing en vastberadenheid. Door een vuurproef is Amerika opnieuw op de proef gesteld en heeft het de uitdaging het hoofd geboden. Vandaag vieren we niet de overwinning van een kandidaat, maar van een zaak, de goede zaak van de democratie. De stem van het volk is gehoord en aan de wil van het volk is gehoor gegeven. We beseffen opnieuw hoe kostbaar de democratie is, en hoe kwetsbaar. Maar op dit moment, vrienden, heeft de democratie gewonnen. Want nog maar enkele dagen geleden dreigde op deze gewijde grond geweld het Capitool op zijn grondvesten te doen schudden.

AANVAL CAPITOOL

Biden pakt meteen het heetste onderwerp aan: de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers. Hij vermijdt iets te zeggen over de rol die Trump daarbij heeft gespeeld. Ook de afzettingsprocedure die het Congres tegen zijn voorganger is begonnen noemt hij niet.

We komen hier samen als één land, onder God, ondeelbaar, voor een vredige machtsoverdracht, zoals we dat al ruim twee eeuwen doen. Terwijl we vooruitblikken op onze unieke Amerikaanse manier, rusteloos, moedig, optimistisch, en ons vizier richten op het land dat we kunnen en moeten zijn. Ik dank mijn voorgangers van beide partijen die hier vandaag aanwezig zijn vanuit de grond van mijn hart. Ik weet hoe veerkrachtig onze grondwet is en ik ken de kracht van ons land.

(...)

Er moet veel gerepareerd en hersteld worden, veel worden genezen en heropgebouwd, maar er valt veel te winnen. Slechts weinigen in de geschiedenis van ons land hebben uitdagender tijden meegemaakt dan de moeilijke tijd waarin we nu leven. Een virus dat we maar eens in de 100 jaar zien, sluipt stilletjes door het land. Het heeft in een jaar tijd al meer levens gekost dan Amerika in de hele Tweede Wereldoorlog heeft verloren. Miljoenen banen zijn verloren gegaan. Honderdduizenden bedrijven hebben moeten sluiten. Een roep om rassengelijkheid die er al 400 jaar zat aan te komen, laat ons niet onberoerd. De droom van gerechtigheid voor allen zal niet langer worden uitgesteld.

Er is de doodskreet van onze planeet zelf, een nu wel heel duidelijke kreet van uiterste wanhoop.

De opkomst van het politiek extremisme, witte suprematie, binnenlands terrorisme, dat we zullen aanpakken en zullen verslaan. Om deze uitdagingen aan te kunnen, om de ziel van Amerika te herstellen en onze toekomst veilig te stellen, is meer nodig dan woorden alleen. Dat vergt het meest ongrijpbare element van een democratie: eenheid. Eenheid.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In een eerder januari, op nieuwjaarsdag 1863, ondertekende Abraham Lincoln de Emancipatieproclamatie. Bij het ondertekenen zei de president: ‘Als mijn naam ooit geschiedenis maakt, zal het hierom zijn.’ Mijn hele ziel ligt erin...

Vandaag, op deze dag in januari, ligt mijn hele ziel hierin: Amerika weer samenbrengen en ons volk en ons land herenigen. Ik vraag alle Amerikanen om met mij mee dit doel na te streven. Om samen onze vijanden te bestrijden: woede, wrok en haat. Extremisme. Wetteloosheid. Geweld. Ziekte, werkeloosheid, uitzichtloosheid. Eendrachtig kunnen we geweldige, belangrijke dingen doen. Onrecht ongedaan maken, mensen weer aan goede banen helpen, onze kinderen lesgeven in veilige scholen, het dodelijke virus de baas worden. We kunnen werk belonen, de middenklasse weer opbouwen en iedereen goede gezondheidszorg bieden. We kunnen rassengelijkheid realiseren en van Amerika weer tot een toonaangevende kracht voor het goede in de wereld maken. Ik weet dat het voor velen een dwaze fantasie lijkt om het in deze tijden over eenheid te hebben. Ik weet dat de krachten die ons verdelen diep zitten, en reëel zijn. Maar ik weet ook dat deze krachten niet nieuw zijn. Onze geschiedenis is er altijd een geweest van strijd tussen het Amerikaanse ideaal dat we allemaal gelijk geschapen zijn en de harde, lelijke werkelijkheid waarin racisme, nativisme, angst, demonisering ons al zolang verscheuren.

(...) We moeten dit moment tegemoet treden als de Verenigde Staten van Amerika. Als we dat doen, weet ik zeker dat we niet zullen falen. We hebben in Amerika nog nooit, maar dan ook echt nooit gefaald als we samen optrokken. Laten we vandaag, op dit moment en op deze plek, opnieuw beginnen. Wij allemaal. Laten we weer naar elkaar gaan luisteren. Elkaar horen. Elkaar zien. Elkaar met respect behandelen. De politiek hoeft geen uitslaande brand te zijn die alles op haar pad verwoest. Niet elke meningsverschil hoeft tot een totale oorlog te leiden. En we moeten afstand nemen van de cultuur waarin de feiten zelf worden gemanipuleerd en zelfs worden verzonnen.

EENHEID

Bijna de hele toespraak van Biden is een oproep tot eenheid. Zijn verzoenende toon staat in schril contrast met de vechtlustige rede die Trump vier jaar geleden hield, waarin hij klaagde over de misdaad (‘het Amerikaanse bloedbad’) en zich afzette tegen de politici in Washington die zich ‘verrijkten’, terwijl de gewone Amerikanen ‘de prijs betaalden’.

Beste landgenoten, we moeten niet zo zijn. Amerika moet beter zijn dan dit. En ik geloof ook dat Amerika veel beter is.

(...)

Vandaag zijn we getuige van de beëdiging van de eerste vrouw in de Amerikaanse geschiedenis die een van de hoogste ambten bekleedt: vicepresident Kamala Harris. Zeg dus niet dat er niets kan veranderen.

(...)

Tot al degenen die onze campagne hebben gesteund, zeg ik: ik voel me nederig door het vertrouwen dat jullie in ons hebben gesteld. En tot al degenen die ons niet hebben gesteund, wil ik dit zeggen: laat me uitspreken terwijl we voortgang maken. Neem mij en mijn hart de maat, en als we het dan nog steeds oneens zijn, dan moet dat maar. Dat is democratie, dat is Amerika. Het recht om vreedzaam van mening te verschillen is de vangrail van onze republiek en wellicht de grootste kracht van ons land. Laat ik duidelijk zijn: onenigheid mag niet leiden tot verdeeldheid. En dit beloof ik u: ik zal de president van alle Amerikanen zijn.

(...)

Wat zijn de zaken waarvoor wij als Amerikanen een liefde delen? De dingen die ons tot Amerikanen maken? Ik denk dat we dat wel weten: kansen, veiligheid, vrijheid, waardigheid en respect, eer, en ja, de waarheid. In de afgelopen weken en maanden hebben we een pijnlijke les geleerd. Er is waarheid en er zijn leugens. Leugens omwille van macht en winst. We hebben allemaal de plicht en de verantwoordelijkheid, als burgers, als Amerikanen, en vooral als leiders die hebben gezworen de grondwet in ere te houden en ons land te beschermen, om de waarheid te verdedigen en de leugen te verslaan.

LEUGENS

Hier maakt Biden een verwijt aan Trump die de macht probeerde te houden met leugens over zijn ‘enorme verkiezingszege’. Ook levert hij kritiek op (Republikeinse) leiders die zich niet verzetten tegen Trumps leugen dat er op grote schaal kiesfraude was gepleegd. Zijn verwijt gaat dieper: onder Trump was er geen onderscheid meer tussen waarheid en leugens, volgens Biden een gevaar voor de democratie.

Ik begrijp dat veel van mijn landgenoten de toekomst met angst en beven tegemoet zien. Dat ze zich zorgen maken over hun baan. Dat ze net als mijn vader vroeger in bed naar het plafond liggen staren en zich afvragen: behoud ik mijn ziektekostenverzekering, kan ik mijn hypotheek afbetalen? Ze denken aan hun gezin, aan wat hun te wachten staat. Geloof me, dat snap ik. Maar de blik naar binnen richten is niet het antwoord. Je terugtrekken in elkaar bestrijdende facties, mensen wantrouwen die er niet zo uitzien als jij of een ander geloof hebben, of hun nieuws ergens anders halen dan jij. We moeten een eind maken aan deze onbeschaafde oorlog, die rood tegen blauw opzet, het platteland tegen de stad, conservatief tegen liberaal. Dat kunnen we. Als we ons openstellen in plaats van ons hart te verharden.

(...)

Landgenoten, bij de taak die voor ons ligt zullen we elkaar nodig hebben. We zullen al onze kracht nodig hebben om vol te houden in deze donkere winter. We staan misschien voor de zwaarste en dodelijkste periode van het virus. Laten we de politiek terzijde schuiven en nu eindelijk als één natie deze pandemie aanpakken. Als één natie.

CORONA

Verscheidene malen komt Biden terug op de corona-pandemie die volgens hem al meer Amerikaanse levens heeft gekost dan de Tweede Wereldoorlog. Het is een duidelijk verwijt aan zijn voorganger die het gevaar van het coronavirus herhaaldelijk bagatelliseerde, ruzie maakte met virologen en de aanpak van de epidemie bemoeilijkte door er een politiek twistpunt van te maken.

Wij allen, ook alle collega’s met wie ik heb gediend in het Huis en de Senaat, weten dat het oog van de wereld op ons gericht is, op ons allemaal. Dus dit is mijn boodschap aan allen buiten onze landsgrenzen: Amerika als op de proef gesteld en we zijn er sterker uitgekomen. We zullen onze bondgenootschappen herstellen en ons weer betrokken opstellen tegenover de wereld. Niet om de uitdagingen van gisteren het hoofd te bieden, maar die van vandaag en morgen. En we zullen leiden, niet alleen door het voorbeeld van onze macht maar door de macht van ons voorbeeld. We zullen een sterke en betrouwbare partner voor vrede, vooruitgang en veiligheid zijn.

BONDGENOTEN

Dit is een van de weinige passages waarin Biden het enigszins concreet over zijn beleid heeft. Hij zet zich af tegen de manier waarop Trump de banden met de bondgenoten heeft ondermijnd met diens America First-beleid. Het kostte zijn medewerkers moeite hem ervan te weerhouden uit de Navo te stappen. In plaats van met de spierballen te rollen, wil Biden de banden met bondgenoten aanhalen.

(...)

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mensen, dit is een tijd van beproeving. We hebben te maken met een aanval op de democratie en op de waarheid. Met een dodelijk virus, toenemende ongelijkheid, de schande van institutioneel racisme, een klimaat in crisis en de rol van Amerika in de wereld. Elk van deze crises stelt ons voor een ware beproeving. Helaas is het zo dat we alles tegelijk voor onze kiezen krijgen, waarmee we als land een verantwoordelijkheid dragen als nooit tevoren. Nu worden we op de proef gesteld: staan we op, met z’n allen? Het is tijd voor daadkracht, want er is zoveel te doen. Eén ding staat vast: wij, u en ik, zullen worden beoordeeld op hoe we deze stortvloed aan crises van onze tijd oplossen. Laten we ons van onze beste kant zien? Zullen we dit zeldzame, zware uur te boven komen? Voldoen we aan onze verplichtingen en laten we aan onze kinderen een betere wereld na?

Ik vind dat we dat moeten doen en u vast ook en ik geloof dat we het kunnen. En in dat geval schrijven we het volgende geweldige hoofdstuk in de geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika, het verhaal van Amerika. (...)

Commentaar op de speech: Bert Lanting / Vertaling: Leo Reijnen / de Volkskrant

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234