null Beeld

Big Brother VIPS

Zal ik het, om de sfeer erin te houden, eens over een onmiskenbare mislukking hebben? Ze heet 'Big Brother VIPS' en komt onvermijdelijk uit de aars van Endemol.

Redactie

Ziehier een bevattelijk tableau de la troupe van de Bewoners: drie schimmen uit de vergeetput van de Vlaamse showbizz, drie schoonheidskoninginnen die heur zinnen op een televisiecarrière hebben gezet, maar zelfs het talentje ontberen om in een dierenprogramma van de VTM sfeerrijk te gaan zitten miauwen, met een getoupeerde cavia op schoot; voorts een noodlijdende actrice, drie topsporters in ruste, een ex-slagersvrouw die er nietsvermoedend voor uitkomt dat ze van de poelepetaat afstamt, en Jean-Pierre van Rossem, een nogal drastische veruitwendiging van het revolutionaire elan in carnavalstijd. Als 'Big Brother VIPS' ons al iéts leert, dan is het wel dat een door Endemol afgestempelde VIP gewoon derderangs is, èn op het wanhopige af publiciteitsgeil. Op de keper beschouwd komt eersterangs eigenlijk niet voor in die kringen.

undefined

'Big Brother kan m'n kloten kussen,' zei Van Rossem in de tweede aflevering. Het klonk als een kenwijsje. Eerder had hij al uitgeroepen: 'We worden behandeld als een bende dorpsidioten!' Als dorpsidioten in bendes opereren, dan is het eind zoek. Neen, Van Rossem zou het spel niet meespelen, zoveel was zeker. Terwijl de rest van dit gezelschap in opdracht van Big Brother melk probeerde te karnen, of door middel van regenpijpen en stukken dakgoot water van over de schutting naar een tobbe in de tuin probeerde te geleiden, lag Van Rossem languit op de canapé tegen de gevestigde orde aan te schoppen. In gedachten bestormde hij een piepschuimen Bastille, en kwam daarbij adem te kort. Eddy Planckaert, het geinponem des Meetjeslands, vroeg of Van Rossem misschien even koffie wilde zetten terwijl de rest van het zootje zich aan het uitsloven was. 'Dat kan ik niet,' luidde het. Van zo iemand kun je ook niet verwachten dat hij een deurslot kan openwrikken, ook al heeft hij dan relaties in Sing Sing. Niettemin had hij zich voorgenomen te ontsnappen, in naam van de revolutie. Zijn pogingen daartoe leverden erg lullige beelden op, die een antwoord leken te geven op de vraag: 'Wat is er in godsnaam van mei '68 geworden?'.

'200'

Zonder te beseffen dat hij één van hen was, gaf Van Rossem ongezouten te kennen wat hij van de anderen vond. Van de vrouwen zag hij alleen Brigitta Callens zitten, want op zijn aansporing had die namelijk in het geniep jeukpoeder op de blote rug van Betty uitgestrooid. Een revolutionaire daad: zo is Ulrike Meinhoff ook begonnen, op het kinderpartijtje ter gelegenheid van haar achtste verjaardag.

null Beeld

Brigitta had klasse volgens Van Rossem. Op de vraag hoe de proef met het water, de regenpijpen en de dakgoten haar bevallen was, antwoordde la Callens: 'Niet zo best. We waren allemaal blauw van de kou, letterlijk dan.' Alleen Brigitta bevroedt dat je ook figuurlijk blauw van de kou kunt zijn. Dit soort taalgevoel, in combinatie met jeukpoeder, moét wel op klasse uitdraaien. En dan zwijg ik nog over het algemene niveau: alsof hij aan zijn ouders wou bewijzen dat hij een of andere seksualiteit was toegedaan, liet Luc Steeno zich het geflikflooi en de pseudo-intieme fluisteringen van Betty welgevallen. In een oersaai tafelgesprek werd hij voor een levenskeuze geplaatst: Betty of een zak friet met mayonaise. 'Ze zijn allebei even vettig,' oordeelde Steeno fijntjes. Het zangertje was dapper, want Betty was er op dat moment eventjes niet bij. Zij probeerde in een andere kamer wellicht enkele fallische voorwerpen op haar menselijk lichaam uit.

Het mag niemand verbazen dat Van Rossem enthousiast het huis werd uitgestemd. Dat had hij overigens vooraf al aan een stuk of acht kranten en weekbladen meegedeeld, en ook aan de gnuivende gezelligheidsmens Bruno Wyndaele. Geheel en al exclusief, dat spreekt vanzelf. Het zij zo. Nu Van Rossem pleite is, zal de rust terugkeren in 'Big Brother VIPS', waardoor dit débâcle nòg vervelender zal worden. Dat stemt mij dan weer hoopvol.

Lees ook 'Big Brother VIPS: van Onze Man in het Huis' in Humo 3449.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234